Absa Cape Epic 2016 - bikepoint.sk

Absa Cape Epic 2016

vložené 21. 03. 2016 o 19:04

Prológ a sedem etáp mal práve skončený 13. ročník najväčších etapových MTB pretekov Absa Cape Epic 2016, ktorý sa konal od 13.3. - 20.3.2016. Spolu tento rok museli bikeri zdolať 647 kilometrov s prevýšením 14 950 metrov z ktorých 110 kilometrov tvorili singláče. Na štarte, tak ako vlani bola aj slovenská bikerka JANKA KESEG ŠTEVKOVÁ v Team Asrin Cycling spolu so španielskou cyklistkou Sandrou Santanyes Murillo.

Prológ, najkopcovitejšieho ročníka v 13 ročnej histórii, mal 26 kilometrov s prevýšením 700 metrov. Najrýchlejším mužským Elite tímom v Meerendal bol nemecko - švajčiarsky Bulls v zložení Karl Platt a Urs Huber. V ženskej kategórii ovládla prológ juhoafricko - švedska dvojica Robyn de Groot a Jennie Stenerhag v tíme Ascendis Health . Team Asrin Cycling s JANKOU KESEG ŠTEVKOVOU a Sandrou Santanyes Murillo obsadil 7. miesto.

Prvá etapa, ktorá bola najdlhšou v roku 2016, mala 108 kilometrov s prevýšením 2 300 metrov so štartom aj cieľom v Saronsbergu ovládol tím Bulls (Karl Platt, Urs Huber). V 45 stupňovom teple bolo medzi ženami Elite najrýchlejšie duo Ascendis Health (Robyn de Groot, Jennie Stenerhag). Stupne pre víťazov tak obsadili rovnaké dvojice v Elite kategórii ako v prológu. Slovensko - španielska dvojica v Team Asrin Cycling (JANKA KESEG ŠTEVKOVÁ, Sandra Santanyes Murillo) obsadila 7. miesto a priebežne jej patrila 7. pozícia.

V druhej etape nastúpali bikeri 2 200 metrov na 93. kilometroch. Jubilejnú 100. etapu v histórii Cape Epic vyhrala švajčiarsko - nemecká dvojica Nicola Rohrbach a Matthias Pfrommer z tímu Centurion Vaude by Meerendal 2. Druhú etapu medzi ženami ovládol tím Spur Specialized s Dánkou Annikou Langvad a Švajčiarkou Ariane Kleinhans. Team Asrin Cycling (JANKA KESEG ŠTEVKOVÁ, Sandra Santanyes Murillo) opäť obsadil 7. miesto a priebežne bol na 7. mieste :-).

Tretia etapa mala 104 kilometrov s 2 150 nastúpanými metrami. Etapa začínala v Saronsbergu a končila vo Wellingtone. Prvé miesto obsadil priebežne vedúci tím Bulls (Karl Platt, Urs Huber). Medzi ženami bol najrýchlejšia priebežne vedúca dvojica Annika Langvad a Ariane Kleinhans v tíme Spur Specialized. Team Asrin Cycling (JANKA KESEG ŠTEVKOVÁ, Sandra Santanyes Murillo) obsadil 9.miesto a priebežne mu patrila 8. priečka.

Štvrtú singláčovu etapu dlhú 75 kilometrov s prevýšením 1 850 metrov vyhral mužský Trek - Selle San Marco A s talianskou dvojicou Samuele Porro a Damiano Ferraro. Ženský tím Spur Specialized (Annika Langvad, Ariane Kleinhans) vyhral 3 etapu v rade. JANKA KESEG ŠTEVKOVÁ spolu so Sandrou Santanyes Murillo v Team Asrin Cycling obsadila 7. miesto, priebežne im patrila 8. priečka.

V piatej kráľovskej etape nazbierali bikeri na piatich stúpaniach 2 500 metrov, čo bolo najviac v tomto roku. Etapa začínala vo Wellingtone, mala 93 kilometrov, a končila v Boschendal. Druhé etapové víťazstvo si pripísal Team Centurion Vaude by Meerendal 2 (Nicola Rohrbach a Matthias Pfrommer). Z prvej víťaznej etapy sa medzi ženami tešil ukrajinsko - nemecky tím Sport for Good (Yana Belomoina, Sabine Spitz). Team Asrin Cycling so slovenskou pretekárkou J.K. ŠTEVKOVOU prešiel cieľom na 8. mieste a priebežne im patrila 8. priečka.

Z celkových 74 kilometrov predposlednej etapy viedlo 23km po singeloch. Šiesta etapa začínala aj končila v Boschendale a mala prevýšenie 2 100 metrov. Etapové víťazstvo brala grécko - portugalska dvojica Periklis Illias a Tiago Ferreira z tímu Dolomiti Superbike. Tím Sport for Good (Yana Belomoina, Sabine Spitz) si zopakoval víťazstvo z predchádzajúceho dňa. JANKA KESEG ŠTEVKOVÁ a Sandra Santanyes Murillobrali (Team Asrin Cycling) brali 6. miesto a pred poslednou etapou boli na 8. priečke.

Grand Finale - záverečná siedma etapa začínala v Boschendale, mala 84 kilometrov s prevýšením 1 200 metrov, a končila v Meerendale. Poslednými etapovými víťazmi sa stal nemecko - brazílsky Team Cannondale Factory Racing (Manuel Fumic, Henrique Avancini) a ženský ukrajinsko - nemecky tím Sport for Good (Yana Belomoina, Sabine Spitz). Na 8. mieste bol Team Asrin Cycling s JANKOU KESEG ŠTEVKOVOU a Sandrou Santanyes Murillo.

Celkovým víťazom Absa Cape Epic 2016 sa stal v kategórii mužy Elite tím Bulls (Karl Platt, Urs Huber). Bikeri Bulls sa obliekli do žltých dresov pre lídrov už po prológu a doviezli ich až do cieľa. Karl Platt sa pri svojej 12 účasti na tomto MTB etapovom preteku tešil z víťazstva už piaty krát. Tím Bulls potreboval na zdolanie 654. kilometrov 28 hod 13 minút.

V kategórii ženy Elite sa tešili z tretieho víťazstva v rade na Cape Epic Annika Langvad a Ariane Kleinhans z tímu Spur Specialized.

JANKE KESEG ŠTEVKOVEJ spolu so Sandrou Santanyes Murillo v Team Asrin Cycling patrila konečná 8. priečka.

 

 

 

Autor: Milan Majtán

Diskusia