Amstel Gold Race 2018 - bikepoint.sk

Amstel Gold Race 2018

vložené 15. 04. 2018 o 19:51

Takmer sedem hodín na trati, úzke cesty, prudké zákruty a krátke stúpania, ostrovčeky a spomaľovacie retardéry. To všetko dnes čakalo na cyklistov a nášho PETRA SAGANA (BORA - hansgrohe) na 53. ročníku pretekov Amstel Gold Race 2018.

Holandská WorldTour klasika Amstel Gold Race začínala v Maastrichte a po 263. kilometroch končila vo Valkenburgu. Cestou čakalo na cyklistov 35 krátkych ale strmých stúpaní. Spolu dnes cyklisti nastúpali 3449 metrov. Najznámejšie stúpanie na trati Cauberg, s dĺžkou 800 metrov a priemerom 6,5 %, absolvovali cyklisti tri krát.

Na štarte si uctili cyklisti minútou ticha zosnulého cyklistu Michaela Goolaertsa.

Do úniku dňa na najslávnejších holandských pretekoch sa hneď po štarte dostala deviatka cyklistov, ktorá mala k dobru takmer 16 minút. O tempo pelotónu sa starali hlavne tímy s favoritmi na víťazstvo, BORA - hansgrohe, Quick - Step Floors a Movistar Team.

V náročnom úseku po sebe štyroch idúcich stúpaniach, necelých štyridsať kilometrov pre cieľom, sa začala vedúca deväťčlenná skupina na čela ale aj pelotón deliť. O únik zo skupiny favoritom sa pokúsilo nastúpiť viacero cyklistov, vrátane PETRA SAGANA, ale bezúspešne. Svoj druhý pokus o únik vyšiel až českému cyklistovi Romanovi Kreuzigerovi, ku ktorému sa pridal Enrico Gasperotto. Pri poslednom prejazde Caubergu už stíhacia dvojica dostihla posledného cyklistu z úniku a dostala sa do čela pretekov. Vedúcu dvojicu, ale opäť dostihla skupina favoritov.

Necelé dva kilometre pred cieľom zaútočil Michael Valgren ku ktorému sa pridal Roman Kreuziger. Táto dvojica si vypracoval malý náskok a bojovala v špurte o víťazstvo. Viac síl mal Dán Michael Valgren (Astana Pro Team), druhý skončil Roman Kreuziger (Mitchelton - Scott), tretí bol Talian Enrico Gasparotto (Bahrain Merida Pro Team).

PETER SAGAN skončil na štvrtom mieste, keď vyhral špurt skupiny prenásledovateľov so stratou 19. sekúnd.

 

 

 

Autor: Milan Majtán

Diskusia