Cyklopotulky k jazerám v Salzkammergute - bikepoint.sk

Cyklopotulky k jazerám v Salzkammergute

vložené 25. 02. 2020 o 17:36

V Salzkammergute – v Soľnej komore sa, ako ináč, všetko točí okolo vody. Krajina je plná nádherných jazier, ktoré obklopujú hory. Cyklotrasy v Soľnej komore sú ako prechádzky po hollywoodskom chodníku slávy – Walk of Fame. S tým rozdielom, že hviezdami sú najkrajšie alpské jazerá s výhľadmi na majestátne horské masívy Dachsteinu, pohoriami Totes Gebirge a Höllengebirge. Cyklistickými cieľmi za poznaním boli jazerá: Wolfgangsee, Mondsee, Traunsee, Altausee a Hallstattsee.

Naším východiskovým bodom bolo kúpeľné mesto Bad Ischl. Bad Ischl je pôvabné mestečko, v ktorom sa skĺbi aktívny šport vo všetkých jeho variantoch. Habsburgovci si práve toto mesto vybrali ako miesto cisárskeho letného letoviska. Bad Ischl je už viac ako 175 rokov kúpeľným strediskom pre dýchacie, kardiovaskulárne a pohybové ústrojenstvo. Blízke lesy, prekrásne vysokohorské pastviny a vrcholky hôr pozývajú od prelomu storočia na dlhé prechádzky. Tu i zdanlivo malé veci sú veľké. Neďaleko centra v tieni miestneho parku za promenádou popri rieke Traun sa nachádzajú perfektné detské ihriská, fantastická pumptracková dráha pre malých i veľkých bikerov, či freestylová dráha. Detské ihriská a preliezačky sú na každom rohu. Vždy upravené a bezpečné.

 

1. Cyklotrasa - Bad Ischl – Strobl – Sankt Gilgen – Wolfgangsee a späť

Cyklotrasa je označená ako R2 – Salzkammergutradweg, ktorá vedie celým regiónom Soľnej komory, je krásna, bezpečná a rovinatá. Väčšinou asfaltová, kde tu šotolina a samozrejmosťou je výborné značenie. Nezablúdite. Vhodná je i pre odrážadlá, ako i pre malých cyklistov. Začiatok trasy je priamo v centre kúpeľného mesta Bad Ischl. Odtiaľ pokračujete popri rieke Ischl a popri hlavnej ceste, chvíľu lúkami, chvíľu lesom. Od mesta Strobl vedie cyklotrasa popri jazere, kde sa môžete kochať pohľadom naň, lode a okolitú scenériu. Práve v mestečku Strobl sa môžete rozhodnúť, či si spravíte krátku zachádzku popri bicykli do mestečka St. Wolfgang (je tu zákaz jazdy na bicykli) alebo budete priamo pokračovať do St. Gilgenu. My sme zvolili variantu do St. Gilgenu. V St. Gilgene v blízkosti jazera sa nachádza veľké detské ihrisko plné hojdačiek, kĺzačiek, lanovej kĺzačky, či preliezačiek. A čo je ešte skvelé, v blízkosti sa nachádzajú dva stánky s výbornou zmrzlinou. Rovnakou cestou sa vrátite späť do Bad Ischl.

 

2. Cyklotrasa - Bad Ischl – Blaa Alm – Altausee a späť

Z Bad Ischl sa vydáte smerom do údolia Rettenbachtal, najprv asfaltovou cestou, neskôr šotolinou cez les, ale stále do kopca až do Rettenbachtalalm. Odtiaľ stúpate smerom na Blaa Alm. Zážitkom na tejto cyklotrase je horský, kamenný tunel. Na Blaa Alm sa nachádza veľké detské ihrisko a chata s možnosťou občerstvenia, ktorá bola v čase nášho výletu z nezistených dôvodov zatvorená. Ale i tak tu oddychovalo veľa cyklistov. Ide o MTB klasiku v rámci zážitkových túr v Soľnej komore. Trasa je náročná a vyžaduje si kondíciu. Sú miesta, kde je nutné zliezť z bicykla a pomôcť vytlačiť cyklovozík. Z Blaa Alm vás čaká zjazd až k Altausee. Pri jazere nájdete niekoľko príjemných miest na načerpanie energie a deti sa môžu vyblázniť na detskom ihrisku. Trasa ponúka množstvo panoramatických výhľadov na Totes Gebirge (Mŕtve pohorie).

Cestou späť od jazera Altausee vás čaká stúpanie po asfaltovej ceste až k chate na Blaa Alm. Od Blaa Alm až do údolia Rettenbachtal vás čaká zjazd, ktorý môže byť pre niekoho i väčšou technickou výzvou, najmä ak máte o bicykel zapojený cyklovozík. Je to akčné.

 

3. Cyklotrasa - Bad Ischl – Trauneck – Traunsee a späť

Popri rieke Traun a hlučnej ceste plnej áut sa vydáte smerom na Ebensee. Opäť je to časť R2. Ide o nezáživnú a nudnú cestu, na ktorej okrem áut jazdiacich po hlavnej ceste nie je čo sledovať. Aspoňže pri jazere je to krásne, veterné a plné plávajúcich a lietajúcich dosiek. Traunsee je v lete plné jachtárov, surferov, kite-surferov, potápačov a vodných lyžiarov. Je prístupné len z jednej strany. A v lete je možnosť si výlet spestriť plavbou na výletnej lodi.

 

4. Cyklotrasa - Sankt Gilgen – okolo Mondsee – Sankt Gilgen

Vzhľadom na celkovú dĺžku trate sme zvolili variantu vyštartovať za ďalším jazerom zo Soľnej komory zo Sankt Gilgenu. Zo Sankt Gilgenu pokračujete na Scharfling. Odtiaľ je to už len na vás, či sa vydáte doľava alebo doprava. Dá sa prejsť dookola a meria zhruba 26 km. My sme zvolili variantu smerom na Gries a St. Lorenz až do mesta Mondsee. Trasa vedie popri jazere a poskytuje výhľady na jazero i okolité hory. Čo je na škodu, priamo k jazeru je problém sa dostať. Všade sú tabuľky s označením súkromných pozemkov. Až za mestom Mondsee sa dalo nájsť pár miest bez zákazu vstupu a osviežiť sa oddychom pri jazere alebo zaplávať si. Trasa viedla i po cestnej komunikácií s premávkou, ale s ohľaduplnými vodičmi. V južnom cípe z Wiesenau smerom na Scharfling je postavený zaujímavý úsek cyklotrasy – osvetlený tunel len pre cyklistov s vyhliadkovými miestami na jazero a horské masívy. Cyklotunel je dlhý približne 1,5 km a v lete ponúka príjemné ochladenie. Je to zážitok nielen pre malých, ale i pre veľkých cyklistov.

 

5. Cyklotrasa - Bad Ischl – Hallstattsee – Hallstatt a späť

Cyklotrasa vedie po kvalitných a dobre značených asfaltových cyklotrasách, iba tu a tam sa dostanete na šotolinovú cestu. Cyklotrasa je súčasťou R2 a je dobre značená. Z Bad Ischl sa vydáte smerom na Bad Goisern. Ďalej pokračujete smerom na Untersee a popri jazere Halstatt až do Obertraunu. Cestou sa môžete zastaviť v reštaurácii Uferwirt Seeraunzn, ktorá ponúka rakúske a rybie špeciality. Nám chutilo, odporúčame. Z Obertraunu je to kúsok do Hallstattu. Posledné kilometre cyklotrasy popri jazere spestrujú aj visuté lávky a mostíky ponad jazero.

Malebné mestečko Hallstatt spolu s Hallstattským jazerom, pohorím Dachstein a Soľnou komorou patrí na zoznam UNESCO. Fotky Halstattu s jazerom sú pre svoju až gýčovitú krásu poznávacími znameniami nielen tohto regiónu. V skutočnosti je to tam ale oveľa krajšie, malebnejšie. Hallstatt je rozprávkový a plný turistov. I keď je samotné centrum Hallstattu malé, na každom kroku je tu niečo k videniu. A nechýba i detské ihrisko so šmýkačkou priamo do jazera.

Bicyklovačka v tejto časti Rakúska je zážitkom na každom kilometri. Príroda v okolí jazier je úchvatná, blankytné modré jazerá obklopené alpskými velikánmi. Cestou sa kocháte prekrásnymi výhľadmi. Cyklotrasy sú dobre značené. Cyklomapy a rôzne turistické prospekty nájdete na Informačných strediskách v každom turisticky významnejšom meste. Cyklistov stretnete jedným i druhým smerom. Takto sa časť Soľnej komory dá prejsť aj z jedného východiskového bodu. Trať si užijú aj malí cyklisti, i deti na detských odrážadlách. Snáď na každom kroku nájdete detské ihrisko. Ak sa vám nebodaj zunuje bicyklovanie, prípadne si chcete spestriť dovolenku, Soľná komora je turisticky zaujímavá oblasť. Ponúka možnosti výletov lanovkou na hory, plavbu loďou po jazere, návštevu soľnej bane, Dachsteinských jaskýň, ľadovca Dachstein s vyhliadkovou plošinou Päť prstov, či rôznych múzeí a zámkov.

 

 

Text a foto: Janka Šulhánková

Diskusia