E3 Harelbeke 2016, P. SAGAN druhý - bikepoint.sk

E3 Harelbeke 2016, P. SAGAN druhý

vložené 25. 03. 2016 o 19:30

Na trati dnešnej (25.3.2016) kockovej WorldTour klasiky E3 Harelbeke čakalo na pretekárov 15 krátkych prudkých stúpaní. Prvé bolo na 30. kilometri, ďalšie nasledovali až po 80. kilometri. Preteky sa väčšinou rozhodujú na stúpaniach číslo 12 a 13, Paterberg a Oude Kwaremont, ktoré sú od cieľa necelých 37 km.

Na štarte sa predstavila takmer kompletná klasikárska špička, ktorá na belgických klasikách dolaďuje formu na najdôležitejšie monumenty sezóny Okolo Flámska a Paríž - Roubaix. Na štarte v Harelbeke, s číslom jedna na bicykli, tak nechýbal víťaz ročníka 2014 Slovák PETER SAGAN (Team Tinkoff), trojnásobný víťaz Fabian Cancellara (Team Trek - Segarfedo), päťnásobný víťaz Tom Boonen, Zdeňek Štybar, Niki Terpstra (všetci Etixx - Quick Step) či Sep Vanmarcke (Team LottoNL- Jumbo), Ian Stannard, Luke Rowe (obaja Team Sky ProCycling). Tesne pred pretekmi sa odhlásil pre žalúdočné problémy Greg Van Avermaet (BMC Racing Team). P. SAGANOVI mal na trati v rovnakom drese pomáhať brat JURAJ SAGAN.

Trať 59. ročníka E3 Harelbeke merala 206 kilometrov. Belgická klasika začínala aj končila v meste Harelbeke. Na štarte si minútou ticha uctili cyklisti obete teroristických útokov.

O víťazovi sa napokon rozhodlo 30 kilometrov pred cieľom na predposlednom, štrnástom stúpaní Karnemelbeekstraat, v ktorom zaútočil aktuálny majster sveta a majster sveta z pred roka, PETER SAGAN a Michael Kwiatkowski (Team Sky ProCycling). Peknou spoluprácou si vybudovali náskok, ktorý sa 13 členná skupina prenasledovateľov márne snažila zlikvidovať.

V poslednom kilometri prestal poľský cyklista Michael Kwiatkowski striedať a 300 metrov pred cieľom z druhej pozície zaútočil. PETER SAGAN nestačil zareagovať a skončil druhý. Tretie miesto v šprinte prenásledovateľov obsadil tímový kolega víťaza Kwiatkowského, Brit Ian Stannard. JURAJ SAGAN (Team Tinkoff) prešiel dnes cieľom na 71. mieste so stratou 8:59 min.

Slovenský cyklista PETER SAGAN sa mohol stať len tretím víťazom pretekov E3 Harelbeke v dúhovom drese majstra sveta. Miesto toho si pripísal tento rok už 8 raz druhé miesto!

 

 

Autor: Milan Majtán

Diskusia