Ferrari môže čeliť obvineniam v Armstrongovom prípade - bikepoint.sk

Ferrari môže čeliť obvineniam v Armstrongovom prípade

vložené 12. 10. 2012 o 14:59

Armstrongov bývalý doktor tréner Michele Ferrari môže čeliť okrem doživotného zákazu, ktorý mu udelila americká antidopingová agentúra, aj obvineniam od talianskych autorít. Najnovšie vyšetrovania vedené talianskym prokurátorom Benedettom Robertim sa už čoskoro schyľujú ku koncu.

Správa vyšetrovania udáva mená vyše 70 osôb vrátane 20 vrcholových športovcov, ale aj doktorov a iných členov tímu zapletených v nedovolených aktivitách. Cyclingnews.com už dávnejšie zverejnil mená niektorých z vyšetrovaných cyklistov, ako napríklad Giovanni Visconti, Diego Caccia, Moris Possoni a ďalší. Aktuálne výsledky navyše uviedli aj meno Leonardo Bertagnoli, ktorý sa sám priznal, že s doktorom Ferrarim v minulosti spolupracoval.

„Armstrong nepodlieha vyšetrovaniu. Do prípadu nie sú zapletený žiadny Američania, ale vyšetruje sa zopár cudzincov. Takisto tam nie sú ani tenisti či žiadny iný atléti zo známych športov,“ prezradila podrobnosti agentúra Associated Press.

Ferrari bol už v minulosti obvinený zo športových podvodov. Jazdec Filippo Simeoni v roku 2004 vypovedal o niektorých praktikách talianskeho doktora. Ferrari vraj odporúčal cyklistovi pri tréningu používať EPO a testosterón. Vtedajšie usvedčenie doktora spôsobilo rozhorčenie Lanca Armstronga, ktorý ho v interview pre Le Monde nazval klamárom.

Po verdikte sa Armstrong od doktora dištancoval a počas Tour de France v roku 2004 Simeoniho ostro kritizoval. Aj keď 2 roky po tom boli obvinenia na Ferrariho stiahnuté, talianska federácia mu udelila doživotný zákaz a pokutovala všetkých jazdcov, ktorí s ním od udelenia zákazu spolupracovali.

Tipovanie na Ferrariho zaplatenie sa do Armstrongovho prípadu sa takisto ukázali byť pravdivé. Americká antidopingová agentúra USADA predložila dôkazy, že Armstrong platil doktorovi veľa peňazí aj po tom, ako s ním v roku 2004 údajne prerušil akýkoľvek profesionálny kontakt.

Autor: Juraj Mička

Zdroj: cyclingnews.com

 

Diskusia