Gent - Wevelgem 2016, víťaz P. SAGAN - bikepoint.sk

Gent - Wevelgem 2016, víťaz P. SAGAN

vložené 27. 03. 2016 o 19:15

Po piatkovej belgickej kockovej klasike E3 Harelbeke 2016, kde skončil PETER SAGAN druhý, stál dnes slovenský cyklista v Belgicku na ďalšej WorldTour kockovej klasike Gent - Wevelgem 2016.

Oproti E3 Harelbeke čakalo na trati pretekov Gent - Wevelgem menej krátkych stúpaní (bergov). Tento rok na trati dlhej 243 kilometrov medzi Deinze a Wevelgem, ich bolo desať. Prvý berg museli prekonať cyklisti až v druhej tretine pretekov, na 140. kilometri. Vrchol posledného stupania bol na 208. kilometri.

Okrem PETRA SAGANA, ktorý vyhral Gent - Wevelgem v roku 2013, stáli na štarte 78. ročníka aj Fabian Cancellara (Team Trek - Segarfedo), Tom Boonen, Zdeňek Štybar, Niki Terpstra (všetci Etixx - Quick Step), Sep Vanmarcke (Team LottoNL- Jumbo), Greg Van Avermaet (BMC Racing Team), Arnaud Démare (FDJ). Po boku PETRA SAGANA stáli v rovnakom drese Tinkoff na štarte aj ERIK BAŠKA a MICHAEL KOLÁŘ.

V dnešných pretekoch viac krát delil pelotón silný vietor. V úniku bolo viacero skupín, ale favoriti si odstup strážili. V zjazde z posledného stúpania Kemmelberg sa osamostatnila trojica pretekárov Fabian Cancellara, PETER SAGAN a Sep Vanmarcke, ktorá dobehla vpredu osamoteného Vjačeslava Kuznetsova (Team Katusha). Zo štvorice na čele sa o tempo starali prevažne len P. SAGAN a Cancellara, zvyšný dvaja pretekári sa len viezli. Napriek tomu sa náskok zvyšoval a bolo jasné že víťaz vzíde zo štvorky v úniku.

Na méte troch kilometrov pred cieľom začala štvorka v úniku taktizovať, nikto nechcel šprintovať z prvého miesta. Nakoniec ako prvý vyrazil najmenej spolupracujúci a najviac oddýchnutý Rus Kuznetsov, ale aktuálny majster sveta PETER SAGAN (Team Tinkoff) bol rýchlejší a cieľom, po 34. kilometrovom úniku, prešiel ako prvý. Druhý napokon skončil belgický cyklista Sep Vanmarcke (Team LottoNL- Jumbo), tretie miesto bral Vjačeslav Kuznetsov (Team Katusha).

Slováci na štarte ERIK BAŠKA a MICHAEL KOLÁŘ preteky nedokončili.

PETER SAGAN si pripísal, po 8. druhých miestach, prvé víťazstvo v drese majstra sveta.

 

 

Autor: Milan Majtán

Diskusia