Historická Tour pre Slovensko - bikepoint.sk

Historická Tour pre Slovensko

vložené 24. 07. 2012 o 12:27

Bez akéhokoľvek preháňania treba napísať, že 99. ročník Tour de France bol pre trikolóru s dvojkížom na trojvŕší úspešný. O najväčší rozruch sa podľa predpokladov postaral Peter Sagan, viditeľné však boli aj dvojičky z Púchova.

Na začiatku bola stávka o Porsche so šéfom Liquigasu, o motivácii Petra Sagana víťaziť by však nepochyboval nik ani bez nej. Stávka ale bola uzavretá na dve etapové víťazstvá a zelený dres. Všetci sme dúfali, že by to mohlo byť viac, ale to čo predviedol Peťo Sagan vo svojej premiére na Tour de France opäť ohúrilo celý svet.

Po prológu bol síce zo seba trochu sklamaný, že sa nepodaril podľa očakávaní. Už aj skúsenejším pretekárom sa ale stalo, že sa pošmykli. Všetko sám sebe aj fanúšikom Peťo Sagan vynahradil už hneď na druhý deň prvým víťazstvom. Potom prišli ďalšie dve. Celková bilancia Sagana sa zastavila na neuveriteľných hodnotách. Tri víťazstvá, rovnako tri druhé miesta, a jedno tretie. Peter sa teda v siedmich etapách z 21 (ak počítame aj prológ) postavil na stupeň víťazov. Navyše netreba zabúdať na jedno piate a dve šieste miesta, čo znamená, že až desaťkrát bol v top 10.

Celkovo skončil Peter Sagan 42 - hý a v súťaži o biely dres dokonca siedmy, čo asi nik nečakal. Samozrejme je jasné, že bodovaciu súťaž o zelený dres dokonalo ovládol, keď druhý Greipel naňho stratil priepastných 141 bodov, čo tu už nebolo od čiac Erika Zabela.

K zelenému dresu treba ešte povedať, že Peťo ho mal na sebe v podstate od druhej etapy (vtedy patril Cancellarovi), reálne mu patril od tretej. Navyše nezabúdajme, že po žltom drese ide o najatraktívnejšie tričko v pelotóne. A každodenným dekorovaním Peťo zviditeľnil Slovensko viac ako ktokoľvek iný v posledných rokoch.

Peter Sagan teda potvrdzuje vzostup z minulých rokov. V profesionálnom pelotóne je ešte len tretí rok, ale každá nová sezóna bola doteraz vždy lepšia. A to sa ešte sezóna 2012 ani zďaleka nekončí a čakajú nás vrcholy ako olympiáda, či majstrovstvá sveta. Navyše Peter Sagan ukázal, že hoci nie je čistokrvný šprintér, dokáže porážať aj Greipela či Gossa. Cavendish sa zatiaľ zdá v priamom súboji neporaziteľný. Peter opäť ukázal, že vie bojovať aj v kopcoch (spomeňte si na krásny únik v 14. etape ako sa ho v kopcoch nedokázali zbaviť ani vrchári). Špekulácie o tom, či raz z neho môže byť vrchár a pretekár na celkové poradie však necháme nateraz bokom.

Úspech Slovákov však nebol vyslovene v rukách Sagana, aj keď Peťo sa na zviditeľnení Slovenska podieľal najviac. Veľmi dobre sa prezentovali aj bratia Velitsovci. Peter Velits tiež potvrdil, že patrí k špičke a domov prináša tiež niekoľko významných umiestnení. Najlepšie bolo jeho tretie miesto v tretej etape, kde potvrdil, že medzi vrchármi patrí medzi najlepších šprintérov. Nakoniec majstrom sveta do 23 rokov sa stal práve v záverečnom šprinte. Peter, ale ukázal, že postupom času sa stáva tiež jedným z najlepších časovkárov na dlhých pretekoch. Napriek viróze v poslednom týždni ukázal, že časovku ovláda výborne a v 20 etape skončil na štvrtom mieste. Nebyť zdravotných problémov mohlo sa po Vuelte opäť ocitnúť na stupni víťazov. Navyše v trochu kratšej časovke (9. etapa) bol siedmy, a v prológu dvanásty. Okrem toho ešte Peter Velits skončil deviaty v 13 - tej a 21 - vý v jedenástej etape, kde bol aktívny v úniku a bojoval aj o body do súťaže o vrchársky dres.

Žiaľ Peťovi nešli nohy tak ako si predstavoval v kopcoch a mal aj smolu. Hneď v druhej etape stratil dve minúty na favoritov pre technické problémy (defekt) a v poslednom týždni bol celý tím poznamenaný už spomínanou virózou, takže tam sme už Petra v kopcoch nevideli. Aj to je dôvod prečo celkovo skončil na 27. mieste so stratou vyše hodiny na víťazného Wigginsa. To však bolo za očakávaniami fanúšikov a preto to možno hodnotiť ako mierne sklamanie.

Nečakane sa na Tour dostal aj tretí Slovák, Martin Velits. Či sa ešte zopakuje trojica chlapcov v našich farbách na Tour teraz nik nevie povedať, ale vylúčiť sa to nedá, aj keď to nebude jednoduché. Aj toto bolo historickým míľnikom pre Slovensko. Martin mal na Tour jasné úlohy a tak nik od neho nečakal špeciálne výsledky. Napriek tomu Martin žiaril až v dvoch únikoch - v siedmej a štrnástej etape - pričom práve v štrnástke prišiel na peknom ôsmom mieste. Možno v časovkách sa od neho čakalo trochu viac, ale celkovo môžeme povedať, že Martin vo svojej premiére nesklamal.

Na záver ešte jeden pohľad na Tour. Slováci skončili v top 10 celkovo 14-krát. Punc historickosti má aj to, že až v troch etapách sme mali v najlepšej desiatke naraz dvoch pretekárov. Inak napísané, v 14. etape bol Sagan druhý a Maťo Velits ôsmy, v 13. etape bol tiež Sagan druhý a Peťo Velits deviaty a bonus v tretej etape Sagan zvíťazil a Peťo Velits skončil tretí. Práve double na stupni víťazov v jednej etape má ďalší prívlastok historický a bude veľmi ťažké ho zopakovať.

Po týchto faktoch môžeme skonštatovať, že za určitých okolností naši mohli priniesť ešte lepšie výsledky, ale históriu naša trojica prepisovala napriek všetkému viackrát. Ešte minulý rok by nikto nepovedal, že toto všetko dosiahne slovenská cyklistika a dnes sa nám to zdá už pomaly aj málo. Zostaňme teda skromní a dvom Petrom a Martinovi za všetkých fanúšikov ale aj odbornú verejnosť vyslovme spoločné veľké ĎAKUJEME.

 

ZDROJ:http://cycling-info.sk

Diskusia