Iditarod Trail Invitational 2014 - bikepoint.sk

Iditarod Trail Invitational 2014

vložené 20. 02. 2014 o 11:11

V nedeľu 23. februára začína najdlhší zimný ultra maratón na horských bicykloch, lyžiach a pešo na svete - Iditarod Trail Invitational.

Iditarod je závod cez nehostinnú Aljašku v ktorom je fiktívne určená trať ktorá nemá presne stanovenú trasu a nie je značená. Určený je iba štart a cieľ.

Závod Iditarod vznikol na počesť hrdinského skutku mašérov ktorý sa v roku 1925 na saniach ťahaných psami vydali zaniesť protilátku proti záškrtu ohrozeným Eskimákom. V roku 1983 sa ku závodu psích záprahov pridali chodci a lyžiari, v roku 1987 cyklisti. Od roku 2000 sa ide závod cez celú Aljašku.

Ultra maratónu sa zúčastňuje maximálne 50 pozvaných pretekárov, ktorý majú za sebou aspoň jeden zimný závod. Na výber majú dve dĺžky trate, krátku 350 míľ (necelých 600 km) s cieľom v mestečku McGrath a dlhú 1100 míľ (asi 1800 km) s cieľom v mestečku Nome. Na tisíc míľovú trať môže ísť ultra maratónec iba ak dokončil v predchádzajúcom roku 350 míľ. Trať je vyjazdená iba snežnými skútrami a psími záprahmi cez zamrznuté rieky, jazerá a močiare. V lete je táto trasa absolútne neprejazdná.

Závod sa ide bez podpory a podľa pravidiel si so sebou pretekár smie zobrať iba to, čo sám unesie alebo uvezie. Pretekár musí rátať s mrazom okolo mínus 40 stupňov a s vetrom, ktorý dosahuje rýchlosť až 100 kilometrov za hodinu. Na trati si treba dávať pozor aj na losov, vlkov a medveďov.

Na štarte tento rok budú dvaja pretekári našich západných susedov, Ján Kopka a Pavel Richter. Ján Kopka, u nás známi organizovaním závodu naprieč Českom a Slovenskom 1000 Miles Adventure, je víťazom dlhej trate závodu Iditarod Trail Invitational 2007, ktorú zdolal za 23 dní, 2 hodiny a 42 minút. Pavel Richter prišiel vlani na krátkej trati na delenom druhom mieste za 6 dní a 18 hodín.

Na Iditarod Trail Invitational je ale víťazom každý, kto dokončí či prežije.

 

Autor: Milan Majtán

 

Diskusia