Miláno - San Remo 2016 - bikepoint.sk

Miláno - San Remo 2016

vložené 19. 03. 2016 o 18:36

Miláno - San Remo.

Na štarte najdlhších jednodňových pretekov v kalendári WorldTour, ktoré majú 291 km, stál dnes v Miláne aj slovenský cyklista, aktuálny majster sveta, PETER SAGAN (Team Tinkoff). Prvý krát sa cyklisti postavili na štart pretekov Miláno - San Remo v roku 1907, po jedenástich hodinách zvíťazil Lucien Petit - Breton. Okrem rokov 1916, 1944 a 1945 sa jazdí pretek pravidelne. Prvá monumentálna klasika tejto sezóny tak dnes odštartoval už 107. krát. Talianská klasika končí na ulici Via Roma v prímorskom meste San Remo.

Oproti iným klasikám ja La Primavera nepredvídateľný pretek, a o víťazovi sa rozhoduje až v samom závere. Najviac víťazstiev na Miláno - San Remo ma Eddy Merckxe, ktorý sa radoval v cieli sedem krát! Vlaňajšie prvenstvo nebude obhajovať zranený John Degenkolb (Giant-Alpecin). Medzi favoritov na víťazstvo okrem PETRA SAGANA, ktorý tu štartuje šiesty raz, patria aj Greg Van Avermaet (BMC Racing Team), víťaz 2008 Fabian Cancellara (Trek - Segafredo), Michael Matthews (Orica GreenEDGE), víťaz 2014 Alexander Kristoff (Katusha Team), Fernando Gaviria (Etixx - Quick Step), Edvald Boasson Hagen (Dimension Data).

Počas dlhej trati čakali na pelotón stúpanie Passo del Turchino, tri krátke stúpania Capo Mele, Capo Cervo, Capo Berta a pred koncom známe stúpanie Cipressa s dĺžkou 5,6 km s priemerom 4,1 % a maximom 9%, a ešte známejšie Poggio dlhé 3,7 km s priemerom 3,7% a maximom 8%. Z vrcholu Poggia zostávalo do cieľa 5,5 km.

Do čela sa dostala jedenásť členná skupina, ktorá si vypracovala viac ako 10 minútový náskok. Počas pretekov sa cyklisti dozvedeli, že za Passo del Turchino zavalili cestu popadané kamene a tak neprejazdný úsek museli obísť deväť kilometrovou obchádzkou po diaľnici. Miláno - San Remo 2016 tak nakoniec meralo 300 kilometrov. Favoriti na čele postupne sťahovali náskok skupiny vpredu a dobiehali jednotlivých cyklistov, aby pod stúpaním Cipressa už bol pelotón vcelku. V zjazde z Cipressi aj v poslednom zjazde z Poggiova sa pokúšalo viacero cyklistov o únik, ale o víťazovi na cieľovej rovinke, na ulici Via Roma rozhodol záverečný hromadný šprint. Dobrú pozíciu v ňom mal slovenský cyklista PETER SAGAN, ale 300 metrov pred cieľom pred ním padol kolumbijský cyklista Fernando Gaviria a SAGANA zabrzdil. Najrýchlejším bol prekvapujúco 24 ročný francúzsky cyklista  Arnaud Demare (FDJ). Druhý bol Brit Ben Swift (Team Sky ProCycling), tretí Belgičan Jurgen Roelandts (Lotto Soudal).

PETER SAGAN sa nestal po Alfredovi Bindovi (1931), Eddym Merckxovi (1972, 1975), Feliceti Gimondim (1974) a Giuseppe Saronnim (1983) piatim dúhovým cyklistom ktorý vyhral klasiku Miláno - San Remo, keď obsadil 12. miesto bez straty na víťaza.

 

 

Autor: Milan Majtán

Diskusia