MS v cestnej cyklistike, pretek jednotlivcov s hromadným štartom muži Elite - bikepoint.sk

MS v cestnej cyklistike, pretek jednotlivcov s hromadným štartom muži Elite

vložené 29. 09. 2013 o 17:51

Majstrovstvá sveta v cestnej cyklistike 2013 dnes vyvrcholili pretekom jednotlivcov s hromadným štartom mužov Elite.

Na 206 pretekárov dnes čakala náročná trať dlhá 272 kilometrov s celkovým prevýšením 3000 metrov. Po štarte v meste Lucca, kde sa štartovalo o 10. hod. nasledovala 106 kilometrová trasa do Florencie na okruh, ktorý mal 16,6 km a cyklisti ho absolvovali 10 krát. Na okruhu sa nachádzajú dve náročné stúpania. Fiesole s dĺžkou 4,37 kilometrov s maximálnym sklonom 9% a 600 metrový Via Salviati s maximom 12%.

Predpoveď počasia vyšla a predpovedaný dážď pršal na hlavy aj posledným štyrom majstrom sveta, ktorý stáli na štarte. Cadel Evans obliekol dúhový dres v roku 2009, Thor Hushovd v roku 2010, Mark Cavendish v roku 2011 a zatiaľ posledným bol Philipe Gilbert v roku 2012.

V Lucce odštartovala šestica slovenských reprezentantov. PETER VELITS, PETER SAGAN, MARTIN VELITS, JURAJ SAGAN, MATEJ JURČO, PATRIK TYBOR.

Od desiatého kilometra bola vo vedení pätica pretekárov - Ján Barta (CZE), Matthias Brandle (AUT), Yonder Godoy (VEN), Bartosz Huszarski (POL) a Rafaa Chtioui (TUN) ktorá mala náskok až 7:30 min.

Pre dážď, pády, únavu a defekty postupne odstúpilo veľa známych cyklistov a favoritov na dobré umiestnenie. Odstúpil Cadel Evans, Bradley Wiggins, Chris Horner, Dan Martin, Chris Froome. Pre pády a defekty odstúpila aj pätica slovenských reprezentantov JURAJ SAGAN, MARTIN VELITS, PATRIK TYBOR, PETER VELITS, MATEJ JURČO. PETER SAGAN tak zostal zo slovenských reprezentantov na trati sám.

Pád postihol aj PETRA SAGANA, ale po výmene bicykla sa dotiahol do hlavného balíka, a držal sa v ňom v popredí. 50 km pred cieľom konečne prestalo pršať. Pelotón s hlavnými favoritmi na celkového víťaza si udržoval rozumný odstup od uprchlíkov a posledného uprchlíka Bartosza Huszarského dostihol 25 kilometrov pred cieľom. Poliak Bartosz Huszarski bol v úniku 237 kilometrov!

Do posledného okruhu vchádzalo necelých 50 cyklistov spolu aj s naším PETROM SAGANOM. Deväť kilometrov pred cieľom zaútočila štvorica cyklistov Vincenzo Nibali, Rui Faria da Costa, Joaquim Rodríguez a Alejandro Valverde ktorá si vytvorila náskok ktorý pelotón už nedostihol.

Z víťazstva na 86. MS a z dúhového dresu sa nakoniec tešil Portugalčan Rui Faria da Costa. Druhý v tesnom finiši prešiel cieľom španielsky reprezentant Joaquim Rodríguez. Tretí skončil Španiel Alejandro Valverde a štvrtý domáci Vincenzo Nibali. Na vynikajúcom šiestom mieste doviedol zvyšok skupinky PETER SAGAN. Slovák SAGAN dosiahol svoj najlepší výsledok na majstrovstvách sveta.

Rui Faria da Costa je prvým Portugalčanom ktorý oblečie dúhový dres v kategórii muži Elite v pretekoch jednotlivcov s hromadným štartom.

Z 206 pretekárov na štarte došlo do cieľa len 61 pretekárov.

 

Autor: Milan Majtán

Diskusia