MSR a ČR v cestnej cyklistike 2017 - preteky s hromadným štartom - bikepoint.sk

MSR a ČR v cestnej cyklistike 2017 - preteky s hromadným štartom

vložené 25. 06. 2017 o 17:52

Včera pokračovali v Žiari nad Hronom spoločné majstrovstvá SR a ČR v cestnej cyklistike 2017 pretekmi s hromadným štartom žien a junioriek.

Ženy aj juniorky štartovali o 9:30 hod a v teplom počasí absolvovali 3 kolá s celkovou dĺžkou 82 kilometrov. Po tom čo pelotón dostihol v druhom kole vedúcu českú cyklistku, sa nachádzalo v balíku 23 cyklistiek, z ktorých boli len dve slovenské juniorky, obe z tímu CyS - Akadémia Petra Sagana. Pred cieľom bojovalo o titul majsteriek SR a ČR už len sedem žien. Zo slovenských žien prešla ako prvá cieľom na treťom mieste ALŽBETA PAVLENDOVÁ (CK Dukla Bratislava).

Majsterkou SR medzi juniorkami sa stala PETRA MACHÁLKOVÁ (CyS - Akadémia Petra Sagana), ktorá pri svojej prvej juniorskej sezóne, vyhrala vo štvrtok aj individuálnu časovku. PETRA MACHÁLKOVÁ prešla cieľom ako najlepšia Slovenka na štvrtom mieste. Stupne pre juniorské víťazky obsadili rovnaké cyklistky ako v časovke, dokonca aj v rovnakom poradí.

 

Na juniorov čakalo v sobotu od 16. hod zvlnených 110 kilometrov. Na štarte bolo 43 slovenských juniorov z celkových 101 cyklistov. Počas celých pretekov sa pokúšalo viacero slovenských aj českých cyklistov o úniky, avšak o víťazovi rozhodlo až posledné štvrté kolo, v ktorom sa osamostatnila dvojica českých cyklistov spolu so Slovákom MATÚŠOM ŠTOČEKOM (CyS - Akadémia Petra Sagana), ktorý zvíťazil a obhájil vlaňajšie prvenstvo. MATÚŠ ŠTOČEK ovládol na MSR aj časovku.

 

Dnes vyvrcholili majstrovstvá SR a ČR v cestnej cyklistike 2017 pretekmi s hromadným štartom v kategórii muži Elite a U23. Vlaňajšie prvenstvo obhajoval slovensky cyklista JURAJ SAGAN a česky cyklista Roman Kreuziger. Zvlnená trať so štartom aj cieľom v Žiari nad Hronom mala 193 kilometrov. Na štarte o 10. hod bolo 172 pretekárov.

Prvý, a ako sa ukázalo aj rozhodujúci únik, sa udial už v prvom kole zo siedmych. Do čela sa dostalo 12 českých cyklistov a len jeden Slovák, vlaňajší víťaz JURAJ SAGAN. Spoluprácou českých cyklistov narástol náskok utečencov na viac ako 5 minút. Štyridsať kilometrov pred cieľom zaútočilo z vedúcej trinásť člennej skupiny duo Josef Černý so Zdeňkom Štybarom, ktoré si vypracovala na skupinu za nimi pohodlný náskok. V poslednom stúpaní dňa zaútočil Zdeněk Štybar (Quick - Step Floors) a s prehľadom získal titul majstra ČR. Na treťom mieste prešiel cieľom prvý slovenský cyklista, staronový majster SR JURAJ SAGAN.

S veľkým odstupom prešiel cieľom ako druhý najlepší slovenský cyklista PETER SAGAN a tretí ERIK BAŠKA (všetci BORA - hansgrohe).

Majstrom Slovenska do 23 rokov sa stal JURAJ BELLAN (Dukla Banská Bystrica) z Martina.

 

 

 

Autor: Milan Majtán

Diskusia