Okolo Flámska 2016, víťaz P. SAGAN - bikepoint.sk

Okolo Flámska 2016, víťaz P. SAGAN

vložené 03. 04. 2016 o 19:07

Okolo Flámska alebo Ronde van Vlaanderen sa jazdia od 25.5.1913 a tento rok stáli pretekári na štarte po stý raz. Najslávnejšia belgická klasika je najsledovanejším jednorázovým pretekom na svete. Ako jeden z mála pretekov sa konal aj cez druhú svetovú vojnu. Doteraz sa šiestim cyklistom podarilo vyhrať Okolo Flámska tri krát. Dvaja trojnásobný víťazi, Fabian Cancellara (Trek Segafredo) a Tom Boonen (Etixx - Quick Step), stáli na štarte aj dnes a pokúsili sa prepísať históriu.

Na WorldTour monumente čakalo dnes na cyklistov 18 náročných stúpaní (11 po kockách, sedem asfaltových kopcov) - 3 x Kwaremont, Kortekeer, Eikenberg, Wolvenberg, Molenberg, Leberg, Berendries, Valkenberg, Kaperij, Kanarieberg, 2 x Paterberg, Koppenberg, Steenbeekdries, Taaienberg, Kruisberg a 7 rovinatých kockových úsekov. Od roku 1993 sú kockové úseky pretekov chránené zákonom ako súčasť národného kultúrneho dedičstva.

Preteky začínali slávnostným štartom v Bruggách o 10:15 hod a po 255. kilometroch končili v Oudenaarde. Okrem Cancellaru a Boonena stáli na štarte Greg Van Avermaet (BMC Racing Team), obhájca vlaňajšieho víťazstva Alexander Kristoff (Team katusha), Andre Greipel (Lotto Soudal), Zdeňek Štybar (Etixx - Quick Step), Sep Vanmarcke (LottoNL - Jumbo), Arnaud Démar (FDJ), Michal Kwiatkowski (Team Sky ProCycling). Na štarte s číslom 11, bol aj PETER SAGAN s bratom JURAJOM SAGANOM a MICHAELOM KOLÁŘOM (všetci Team Tinkoff). KOLÁŘ nahradil poľského kolegu Macieja Bodnara, ktorý spadol na včerajšom tréningu.

Na 135. kilometri pred cieľom musel po páde opustiť preteky favorit, Francúz Arnaud Démar (FDJ), o tridsať kilometrov ďalej spadol takmer celý BMC Racing Team s Gregom Van Avermaetom, ktorého odviezla sanitka do nemocnice so zlomenou kľúčnou kosťou.

So stúpajúcou únavou a blížiacim sa cieľom postupne odpadávali cyklisti z popredia balíka. Tridsaťpäť kilometrov pred cieľom zaútočili, tak ako na E3 Harelbeke, dvaja majstri sveta, aktuálny PETER SAGAN a vlaňajší Michal Kwiatkowski. Pridal sa k ním Sep Vanmarcke a spolu dostihli päticu v úniku. Na stúpaní Oude Kwaremont zostala vpredu už len dvojica SAGAN, Vanmarcke. Na poslednom stúpaní Petrberg, z ktorého to bolo do cieľa 13 kilometrov, sa PETER SAGAN osamostatnil a sám krútil smerom ku prvému víťazstvu v monumente. Za ním sa ku Vanmarckovi pridal Fabian Cancellara ale ani spolu nedokázali slovenského cyklistu dostihnúť. Druhý napokon prešiel cieľom so stratou 25. sekúnd Švajčiar Cancellara, tretí bol Belgičan Vanmarcke so stratou 27 sekúnd.

JURAJ SAGAN prešiel cieľom na 45. mieste so stratou 7:19 min, MICHAEL KOLÁŘ preteky nedokončil.

PETER SAGAN sa stal piatym majstrom sveta ktorý zvíťazil na pretekoch Okolo Flámska a pripísal si svoje 77. profesionálne víťazstvo. P. SAGAN sa dnes zapísal medzi legendy svetovej cyklistiky.

Pred mužmi absolvovali preteky Okolo Flámska aj ženy. Ich trať mala 141 kilometrov a po šprinte dvojice sa z víťazstva o pár centimetrov tešila aktuálna majsterka sveta, sympatická Britka Elizabeth Armitstead (Boels - Dolmans Cycling Team).



Autor: Milan Majtán

Diskusia