Okolo Slovenska 2016 - bikepoint.sk

Okolo Slovenska 2016

vložené 13. 06. 2016 o 17:29

Včera sa skončili Medzinárodné cyklistické preteky Okolo Slovenska 2016. Šesťdesiaty ročník najväčších etapových pretekov na slovensku sa konal od 7. 6. do 12. 6. 2016. Pelotón 24. tímov zo 16. krajín prešiel cez 126 miest a obcí, na trase bolo 15 rýchlostných a 17 vrchárskych prémií. Spolu 144 cyklistov absolvovalo 807 kilometrov.

Národné preteky začali v utorok 7. 6. 2016 večerným prológom v historickom centre Banskej Bystrice. Najrýchlejším na 1, 1 km trati bol Holanďan Dennis Bakker (Parkhotel Valkenburg), ktorý sa do prvej etapy obliekol do žltého dresu lídra pretekov. Najlepším slovenským cyklistom bol na 3. mieste 39 - ročný MAROŠ KOVÁČ (Dukla Banská Bystrica). Kováč sa po prológu obliekol do bielo - modro - červeného dresu.

 

Prvá etapa (streda 8. 6. 2016) začínala aj končila v Banskej Bystrici a merala 136, 8 km. Pretekári absolvovali 3 x 45, 6 - kilometrový zvlnený okruh Banská Bystrica, Sliač, Mičiná, Banská Bystrica. O víťazovi rozhodol záverečný šprint, v ktorom bol najrýchlejší Talian Matteo Malucelli (Unieuro Wilier Trevigiani). Taliansky pretekár si obliekol po víťaznej etape žltý dres lídra pretekov. Bez straty na víťaza prešiel cieľom aj najlepší slovenský pretekár MAROŠ KOVÁČ (Dukla Banská Bystrica) na 10. mieste. Do bielo - modro - červeného dresu sa obliekol JURAJ BELLAN (Dukla Banská Bystrica).

 

Štvrtková druhá kopcovitá etapa (9. 6. 2016) viedla z Banskej Bystrice cez Brezno, Poprad, Starý Smokovec, Štrba a končila po 170, 1 km na Štrbskom Plese. Z víťazstva sa tešil Talian Mauro Finetto (Unieuro Wilier Trevigiani). Talianky tím Unieuro Wilier Trevigiani si pripísal druhé etapové víťazstvo v rade. Prvým slovenským pretekárom v cieli bol na 12. mieste MAREK ČANECKÝ (Amplatz - BMC), ktorý sa pred treťou etapou obliekol do bielo - modro - červeného dresu, pre najlepšieho Slováka. Žltý dres patril víťazovi etapy Maurovi Finettovi (Unieuro Wilier Trevigiani).

 

Piatková kopcovitá tretia etapa (10. 6. 2016) merala 193, 2 km. Etapa začínala na Štrbskom Pleso a viedla cez Svit, Tatranskú Polianku, Štrbské Pleso, Liptovský Hrádok, Bešeňovú a končila v Zuberci. Po úniku sa z etapového víťazstva tešil Rakúšan Markus Eibegger (Felbermayr - Simplon Wels). So stratou jednej sekundy na 5. mieste prešiel cieľom Slovák MAREK ČANECKÝ (Amplatz - BMC), ktorému zostal dres pre najlepšieho Slováka v pelotóne. Žltý zostal Talianovi Maurovi Finettovi (Unieuro Wilier Trevigiani).

 

Predposledná štvrtá zvlnená etapa pretekov Okolo Slovenska sa konala v sobotu 11. 6. 2016, začínala v Zuberci a viedla cez Tvrdošín, Oravská Lesnú, Žilinu, Rajecké Teplice, Fačkovské sedlo a po 183, 7 kilometroch končila v Bojniciach. Z víťazstva v etape sa tešil pretekár z úniku Rakúšan Stephan Rabitsch (Feldermayr Simplon Wels). Zo stratou 32. sekúnd prešiel cieľom na 13. mieste najlepší slovenský pretekár v etape ROMAN BRONIŠ (CK Příbram - Fany Gastro). Žltý dres ani bielo - modro - červený dres majiteľov nemenil.

 

Posledná piata etapa (nedeľa 12. 6. 2016) začínala v Bojniciach a pokračovala cez Partizánske, Horné Obdokovce do Piešťan, kde 60. ročník pretekov Okolo Slovenska končil. Rovinatá etapa mala 121, 9 km. O víťazstvo sa pobila dvojica v úniku. Viac síl mal v šprinte Slovinec Jan Tratnik (Amplatz - BMC). Najlepším Slovákom bol na 23. mieste MAROŠ KOVÁČ (Dukla Banská Bystrica).

 

Celkovým víťazom pretekov Okolo Slovenska sa stal Talian Mauro Finetto (Unieuro Wilier Trevigiani), pred Ukrajincom Vitalijom Butsom (Kolss BDC) a Rusm Kirillom Pozdnjakovom (Synergy Baku Cycling Project). Najlepším Slovákom bol na konečnom 14. mieste MAREK ČANECKÝ (Amplatz - BMC).

Prezident SZC a riaditeľ pretekov Peter Prívara hodnotí 60. ročník pretekov Okolo Slovenska

 

Autor: Milan Majtán

Diskusia