Okolo Slovenska 2019 - bikepoint.sk

Okolo Slovenska 2019

vložené 25. 06. 2019 o 19:35

Šesťdesiaty tretí ročník našich najvýznamnejších etapových pretekov Okolo Slovenska, zapísaných v kalendári UCI ako podujatie kategórie UCI 2.1. sa tento rok bude konať od 18. do 21. septembra 2019. Cyklisti celkovo prejdú 708,8 km cez päť samosprávnych krajov, od východu našej krajiny až po západnú hranicu.

Deň pred pretekmi, 17.9. čaká Bardejovčanov program spojený so slávnostným predstavením dvadsiatich dvoch prítomných tímov, každý so sedmičkou cyklistov.

Tento rok sa predstaví na pretekoch päť WorldTour tímov - Deceuninck – Quick-Step (Belgicko), Bora - hansgrohe (Nemecko), CCC Team (Poľsko), UAE Team Emirates (Spojené arabské emiráty) a Groupama - FDJ (Francúzsko). V tíme Bora-hansgrohe by sa mali predstaviť dvaja domáci cyklisti Juraj Sagan a Erik Baška. V UAE Team Emirates by na Slovensko mohol prísť Slovinec Jan Polanc a Nór Alexander Kristoff.

Ďalej bude štartovať na Okolo Slovenska osem prokontinentálnych tímov - Androni Giocatolli – Sidermec (Taliansko), Israel Cycling Academy (Izrael), Gazprom-Rusvelo (Rusko), Roompot – Charles (Holandsko), Riwal Readynez (Dánsko), Team Novo Nordisk (USA), Delko Marseille Provence (Francúzsko) a Wallonie – Bruxelles (Belgicko) a sedem kontinentálnych tímov - Dukla Banská Bystrica (Slovensko), Adria Mobil (Slovinsko), Development Team Sunweb (Nemecko), Pannon Cycling Team (Maďarsko), Elkov - Author (Česko), Felbermayr Simplon Wels (Rakúsko), UNO-X Norwegian Development (Nórsko), Voster ATS Team (Poľsko) a Slovenská reprezentácia.

 

Etapy Okolo Slovenska 2019 -

18.9.2019 - 1a. etapa - preteky Okolo Slovenska začnú zvlnenou 138,2 km poletapou so štartom i cieľom na Radničnom námestí v Bardejove. Štart etapy je o 9:30 hod. Na trati čaká na cyklistov jedna rýchlostná prémia v Bardejove a jedna horská prémia vo Vaníškovciach.

18.9.2019 - 1b. etapa - streda bude pokračovať druhou poletapou, ktorou bude popoludňajšia časovka v uliciach Bardejova s dĺžkou 6,8 km. Štart etapy je o 15:30 hod.

19.9.2019 - 2. etapa - Bardejov → Ružomberok. Štart kráľovskej etapy je o 12:00 hod. Štvrtková etapa vedie z východného Slovenska na Liptov cez Starú Ľubovňu, Červený Kláštor, náročné tatranské stúpania, zjazdy i zvlnený terén smerom do cieľa pri Mestskom úrade v Ružomberku. Počas 227. kilometrov musí pelotón zdolať tri rýchlostné prémie: Červený Kláštor, Tatranská Lomnica, Liptovský Hrádok a päť horských prémií: Obručné, Stráňavské sedlo, Magurské sedlo, Starý Smokovec, Štrbské Pleso.

20.9.2019 - 3. etapa - Ružomberok → Hlohovec. Štart etapy je o 12:30 hod. Piatková etapa povedie z Ružomberka cez Turčianske Teplice, Bojnice, Partizánske a Topoľčany do Hlohovca. V cieľovom meste sa očakáva špurt do kopca na Hlohoveckom zámku. Cyklistov čakajú tri rýchlostné prémie: Bojnice, Nitrianske Pravno, Topoľčany a tri horské prémie: Vyšehradné, Bojnický vrch, Hlohovec. Dĺžka etapy je 200 kilometrov.

21.9.2019 - 4. etapa - Hlohovec → Senica. Štart etapy je o 10:00 hod. Posledný deň bude patriť Záhoriu. Počas 142 kilometrovej etapy navštívi pelotón Košariská, rodisko Milana Rastislava Štefánika, kde čaká vrchárska prémia prvej kategórie, aj Brezovú pod Bradlom, kde je pochovaný. V záverečnej etape sa očakáva v Senici, kde cyklisti obkrúžia dva 24-kilometrové okruhy, súboj špurtérov. Na trati budú tri rýchlostné prémie: Košariská, Senica, Senica a päť horských prémií: Holý vrch, Havran, Košariská, Brestová, Brestová.

Cyklisti budú na 63. ročníku pretekov Okolo Slovenska bojovať o štyri dresy. Žltý dres je určený pre celkového víťaza pretekov, biely s modrými bodmi pre lídra bodovacej súťaže, lídra vrchárskej súťaže bude obliekať biely s červenými bodmi a biely dres bude patriť najlepšiemu cyklistovi do 23 rokov.

Rozhodcovskému zboru bude predsedať Majid Nasseri Khorram z Iránu.

 

 

Zdroj: okoloslovenska.com

Autor: Milan Majtán

Diskusia