Otvorený list ministrovi dopravy o naliehavosti riešenia cyklodopravy - bikepoint.sk

Otvorený list ministrovi dopravy o naliehavosti riešenia cyklodopravy

vložené 24. 10. 2012 o 15:20

Otvorený list ministrovi dopravy o naliehavosti riešenia cyklodopravy.

Jedným zo záverov konferencie cyklistická doprava bolo aj uznesenie s konkrétnymi oblasťami, ktoré by sa mali zlepšiť v oblasti cyklodopravy. prinášame vám preto znenie otvoreného listu, ktorý bol odoslaný práve dnes 23.10.2012.

Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR do rúk ministra pána Jána Počiatka

V Žiline dňa 22.10.2012

Výzva na konkrétnu podporu cyklodopravy a cykloturistiky na základe záverov z celoslovenskej konferencie Cyklistická doprava 2012 konanej v dňoch 10.-11.októbra v Košiciach.

Vážený pán minister,

Vyše 80 odborníkov, zástupcov mestských a krajských samospráv, ako aj občianskych aktivistov sa zišlo v dňoch 10.-11.októbra v Košiciach, kde sa konal už 4.ročník konferencie Cyklistická doprava 2012. Konferenciu organizovalo OZ MULICA v spolupráci s Košickým samosprávnym krajom, pričom konferencia vytvorila priestor na aktívnu výmenu skúseností z oblasti riešenia cyklistickej infraštruktúry, cykloturizmu, ako aj systematickej podpory zo strany samospráv. Všetci účastníci konferencie vnímali veľmi pozitívne, že sa po prvýkrát takto zameranej konferencie zúčastnili aj zástupcovia Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR, ktorí aktívne a pozitívne pristupovali k riešeniu podmienok pre cyklistov a dúfajú, že aktívna spolupráca Vášho ministerstva bude pokračovať aj naďalej pri aplikovaní pripravovanej Národnej cyklostratégie. Účasť zástupcov Vášho ministerstva vnímali všetci účastníci konferencie, ako prejav záujmu riešiť problematiku cyklistiky a cykloturistiky systematicky aj na národnej úrovni. My, predstavitelia organizácií, ktoré sa dlhodobo a efektívne venujú rozvoju cyklodopravy a cykloturistiky na Slovensku, to považujeme za veľmi pozitívny fakt. Veríme, že aktívny prístup Vášho ministerstva môže viesť k tomu, že aj Slovensko dokáže v krátkej dobe reflektovať moderné trendy zvyšovania významu bicykla ako plnohodnotného dopravného prostriedku, ktorý pomáha zvládať problémy, vyplývajúce z prudkého rastu dopravných nárokov našej spoločnosti. Je tiež zrejmé, že bicykel predstavuje veľmi dobrý spôsob využitia turistického potenciálu regiónov Slovenska, s čím súvisí aj zvýšenie ich konkurencieschopnosti. Pohyb na bicykli má pritom aj jasný sociálny aspekt a je prístupný širokým vrstvám obyvateľstva.

Na základe vyššie uvedených faktov sa účastníci konferencie uzniesli na tom, že by uvítali, aby v súlade s programovým vyhlásením vlády, v ktorom sa vláda zaviazala k podpore nemotorovej, predovšetkým cyklistickej dopravy a v nadväznosti na pripravovanú „Národnú stratégiu rozvoja cyklistickej dopravy a cykloturistiky v SR“ zameralo Vaše ministerstvo v súčinnosti s ostatnými ministerstvami svoju pozornosť predovšetkým na:

Zriadenie pozície nezávislého národného cyklokoordinátora na centrálnej úrovni a na motivovanie krajských a mestských samospráv k menovaniu svojich vlastných cyklokoordinátorov, ktorí sa budú venovať cyklistickej doprave.

Vytvorenie trvalého systémového riešenia financovania rozvoja cyklodopravy a cykloturistiky v súlade s navrhovanými opatreniami v národnej cyklostratégii.

Využitie pripravovaného programovacieho obdobia Eurofondov na roky 2014-2020 na jednoznačné vyčlenenie financií na rozvoj cyklistickej infraštruktúry definovaním patričných opatrení v relevantných operačných programoch.

Riešiť problematiku technickej legislatívy pre navrhovanie cyklistických komunikácií!

Poz.: Odporúčania sú uvedené zostupne podľa dôležitosti od 1 po 4.

Vyššie uvedené odporúčania podporujú, okrem účastníkov konferencie, aj nasledovné organizácie:

 

Občianske združenie Mulica, Žilina

Občianska cykloiniciatíva, Banská Bystrica

Nadácia Ekopolis, Banská Bystrica

Slovenský cykloklub, ústredie, Piešťany

Bratislavský samosprávny kraj

Kostitras, Prešov

Cyklo Adventure Slovakia, Zvolen

Združenie kRaj, Nitra

Cyklokoalícia, Bratislava

Spolok na podporu skrášľovania Košíc

Bystricykel, Považská Bystrica

 

Poverená kontaktná organizácia:

OZ Mulica, Bláhova 21, 010 04 Žilina-Bánová

Marián Gogola

Diskusia