Paríž - Roubaix 2017 - bikepoint.sk

Paríž - Roubaix 2017

vložené 09. 04. 2017 o 19:31

Kráľovná Klasik, Peklo Severu či Klasika Klasik - takéto pomenovanie má monument Paríž - Roubaix. Sú to naozaj výnimočné preteky. Pády, defekty aj mechanické poruchy, to všetko sa na tomto monumente deje bežne a môžu postihnúť kohokoľvek v pelotóne. Prvý ročník pretekov sa konal v roku 1896 a okrem svetových vojen sa koná pravidelne a patrí k najstarším cyklistickým podujatiam na svete. Pretek bol pomenovaný podľa miest na ktorom začínal a končil. V roku 1968 sa štart presunul do 85 km vzdialeného meste Compiégne. Cieľ v Roubaix ostáva dodnes.

Prvý úsek dlažobných kociek čakal na cyklistov na 97. kilometri. Dlažobné úseky (pavé) sú tu hrboľatejšie a náročnejšie ako na iných klasikách. Pavé sa nachádzajú v blízkosti polí a cyklisti si musia na nich dávať pozor, lebo za pekného počasia bývajú pokryté prachom a za dažďa zas blatom. Pavé sú označené hviezdičkami podľa dĺžky, nerovnosti dlažobných kociek a umiestnenia. Za najnáročnejšie úseky s mačacími hlavami sú tento rok označené tri úseky. Najznámejším a vždy plne obsadeným divákmi je úsek Trouée d'Arenberg s dĺžkou 2 400 m, ktorý sa nachádza 95,5 kilometra pred cieľom, úsek Mons-en-Pévèle s dĺžkou 3 000 m ktorý je 53,5 kilometrov pred cieľom a úsek Le Carrefour de l'Arbre s dĺžkou 2 100 m je 19,5 kilometrov pred cieľom. Závod vrcholí na 750 metrovom hladkom betónovom okruhu na velodróme v Roubaix. Pre víťaza je pripravená ako trofej dlažobná kocka na podstavci.

Dnes v meste Compiégne o 11:10 hod. začínala najslávnejšia klasika už 115. krát. Na cyklistov aj so Slovákmi PETROM SAGANOM, MICHAELOM KOLÁŘOM a JURAJOM SAGANOM (všetci Bora - hansgrohe) čakalo rovinatých 257 kilometrov s 29. kockovými úsekmi s celkovou dĺžkou 55 km.

Keďže dnes pelotón letel od štartu, nepodarilo vytvoriť skupine v čela viac ako minútový náskok. Favoriti na víťazstvo sa strážili a išli spolu. Necelých osemdesiat kilometrov pred cieľom zaútočil z balíka Slovák PETER SAGAN, s ktorým sa vpredu ocitlo trio pretekárov. Štvorica si postupne začala vytvárať náskok, ale PETER SAGAN dostal defekt a musel meniť zadné koleso. Druhé koleso dostal z neutrálneho auta Mavic. SAGAN sa po výmene dostal znova do skupiny asi 50. cyklistov, z ktorej pred tým zaútočil.

Necelých štyridsať kilometrov pred cieľom zostalo v čele už len 15 cyklistov, favoritov na víťazstvo. Práve vo chvíli keď sa do čela dostal český cyklista Zdeněk Štybar (Quick-Step Floors) s PETROM SAGANOM a začali si vytvárať náskok, dostal slovenský cyklista druhý defekt a stratil definitívne kontakt s vedúcou skupinou.

Z vedúcej skupiny sa podarilo odskočiť silnej trojici pretekárov - Gregovi Van Avermaetovi (BMC Racing Team), Zdenkovi Štybarovi a Sebastianovi Langeveldovi (Cannondale-Drapac Pro Team). Taktizujúcu trojicu na velodróme v Roubaix, kde sa ide 1,5 okruhu, dostihla dvojica Gianni Moscon (Team Sky) a Jasper Stuyven (Trek - Segafredo). O víťazstvo, v treťom monumente tohto roka, tak šprintovala pätica cyklistov. Ako prvý zaútočil český cyklista Zdeněk Štybar, ale pozorný a silný Belgičan Greg Van Avermaet ho prešprintoval a tešil sa zo svojho prvého vyhraného munumentu. Druhý skončil český cyklista, tretí bol Holanďan Sebastian Langeveld.

PETER SAGAN napokon prešiel cieľom na 38. mieste so stratou 5:12 min, jeho starší brat JURAJ SAGAN na 85. mieste so stratou 18:28 min. MICHAEL KOLÁŘ preteky nedokončil.

Štvornásobný víťaz pretekov Paríž - Roubaix Tom Boonen (Quick-Step Floors), pre ktorého to boli dnes posledné preteky v kariére, skončil na 13. mieste.

Zdeněk Štybar skončil na Pekle Severu druhý krát na druhom mieste.

 

 

Autor: Milan Majtán

Diskusia