Paríž - Roubaix 2018 - bikepoint.sk

Paríž - Roubaix 2018

vložené 08. 04. 2018 o 21:22

Klasika Klasik, Peklo Severu či Kráľovná Klasik - takéto pomenovanie má monument Paríž - Roubaix. Sú to naozaj výnimočné preteky. Pády, defekty aj mechanické poruchy, to všetko sa na tomto monumente deje bežne a môžu postihnúť kohokoľvek v pelotóne. Prvý ročník pretekov sa konal v roku 1896 a okrem svetových vojen sa koná pravidelne a patrí k najstarším cyklistickým podujatiam na svete. Preteky bol pomenované podľa miest na ktorom začínali a končili. V roku 1968 sa štart presunul do 85 km vzdialeného meste Compiégne. Cieľ v Roubaix ostáva dodnes.

Prvý úsek dlažobných kociek čaká na cyklistov, po prvej jednoduchej tretine trate, na 94 kilometri. Dlažobné úseky (pavé) sú tu hrboľatejšie a náročnejšie ako na iných klasikách. Pavé sa nachádzajú v blízkosti polí a cyklisti si musia na nich dávať pozor, lebo za pekného počasia bývajú pokryté prachom a za dažďa zas blatom. Pavé sú označené hviezdičkami podľa dĺžky, nerovnosti dlažobných kociek a umiestnenia. Za najnáročnejšie úseky s mačacími hlavami sú tento rok označené tri úseky. Najznámejším a vždy plne obsadeným divákmi je úsek Trouée d'Arenberg s dĺžkou 2 400 m, ktorý sa nachádza 95 kilometrov pred cieľom, úsek Mons-en-Pévele s dĺžkou 3 000 m ktorý je 48,5 kilometra pred cieľom a úsek Le Carrefour de l'Arbre s dĺžkou 2 100 m je 17 kilometrov pred cieľom. Závod vrcholí na 750 metrovom hladkom betónovom okruhu na velodróme v Roubaix. Pre víťaza je pripravená ako trofej dlažobná kocka na podstavci. Celkovo čakalo tento rok na cyklistov 29 úsekov kockových ciest s dĺžkou 54,5 kilometra.

Na štarte 116. ročníka WorldTour pretekov, medzi 175. cyklistami z 25 tímov, stála aj dvojica slovenských cyklistov, PETER SAGAN a JURAJ SAGAN, obaja z tímu BORA - hansgrohe. Cyklisti sa na 257. kilometrové preteky vydali o 11. hod.

Do úniku dňa sa po takmer 60. kilometroch dostala deviatka cyklistov, ktorá si vypracovala takmer šesť minútový náskok. Úzke cesty a na nich veľa cyklistov a kockové úseky spôsobili viaceré pády. Padal Greg Van Avermaet (BMC Racing Team), Alexander Kristoff (UAE Team Emirates), Gianni Moscon (Team Sky), Matteo Trentin (Mitchelton - Scott).

Bratia Saganovci sa všetkým pádov vyhli, keďže sa držali na čele balíka.

Na prvý päť hviezdičkový kockový úsek Trouée d'Arenberg prišli všetci favoriti spolu. Na slávnom kockovom úseku zaútočil Mike Teunisen (Team Sunweb) a Philippe Gilbert (Quick - Step Floors). Dvojica si vypracovala dvasať sekundový náskok, ale po spolupráci tímov Trek - Segafredo a BORA - hansgrohe, boli obaja cyklisti dostihnutý. Po dostihnutí Gilberta zaútočil český cyklista Zdeněk Štybar (Quick - Step Floors), ku ktorému sa pridala trojica cyklistov, ale ani tento únik nemal dlhú trvácnosť.

Pred druhým päť hviezdičkovým kockovým úsekom, 55 kilometrom pred cieľom zaútočil majster sveta PETER SAGAN. Slovenský cyklista sa dotiahol na vedúcu, už len štvorčlennú skupinu. Na čele sa postupne osamostatnila dvojica PETER SAGAN a Silvan Dillier, ktorá spolupracovala a udržovala si náskok pred prenásledovateľmi.Tridsať kilometrov si pred koncom PETER SAGAN za jazdy dotiahol predstavec :-).

Vedúce duo prišlo na velodróm v Roubaix s takmer minútovým náskokom a o víťazovi rozhodol špurt, v ktorom mal viac síl po 257. kilometroch PETER SAGAN. Druhý skončil Švajčiar Silvan Dillier (AG2R La Mondiale), tretí so stratou 57. sekúnd prešiel cieľom Holanďan Niki Terpstra (Quick - Step Floors).

JURAJ SAGAN prešiel cieľom na 58. mieste so stratou 12:54 na víťazného brata.

Pre slovenského cyklistu to bol druhý víťazný monument. Cyklista v dúhovom drese sa z víťazstva tešil po 37. rokoch.

 

 

Autor: Milan Majtán

Diskusia