Poslednú ťažkú etapu TdF vyhral Valverde - bikepoint.sk

Poslednú ťažkú etapu TdF vyhral Valverde

vložené 19. 07. 2012 o 21:07

Posledná ťažká etapa. Aj tak by sa dala nazvať 17-ta etapa Tour de France. Cieľ na kopci ešte predsa len sľuboval zápletku aj v boji o žltý dres, aj keď už asi málokto veril, že zmení majiteľa. Po sympatickom boji v 16-tej etape sme ale nádeje na útoky vkladali do Nibaliho. Očakávať sa dal predovšetkým tvrdý súboj o bodkovaný dres, pretože v tejto súťaži do bolo pred štartom etapy veľmi tesné.
Presne v znamení tohto boja bolo aj prvé hodnotené stúpanie. Od štartu sa pretekári pokúšali o únik. Skúšal to Albasini, Voigt, či Grivko, ale neúspešne. Potom sa nachvíľu sformovala 15 členná skupinka, ale ani tá nemala dlhé trvanie. Skúšal to aj Valverde - opäť neúspešne. Na stúpaní mal naopak problémy Zubeldia a trochu strácal. Kilometer pred prémiou prvej kategórie zaútočil Rolland, ale pridali sa aj hráči o vrchársky dres - Kessiakoff a Voeckler, neskôr mu odišli.
Spomínaní dvaja pretekári priamo bojovali o vrchol, úspešnejší bol Voeckler a upevnil si pozíciu lídra bodkovanej súťaže, aj keď ešte stále nebolo rozhodnuté. Mokrý a hmlistý zjazd vyhovoval viac odvážnym zjazdárom. Útočil Nibali, nič iné mu ani nezostávalo, ak chcel ešte s výsledkom niečo urobiť, odísť sa mu ale nepodarilo. Respektíve už bol preč na 25 sekúnd, len nakoniec nechal silný únik ísť, podal si ruku s Valverdem a počkal na žltý dres. Vpredu sa tak vytvorila bez neho skupina v nasledovnom zložení: Martinez (Euskaltel), Rui Costa a Valverde (obaja Movistar), Casar (FDJ), Peraud (Ag2R) a nechýbali ani Kessiakoff a Voeckler. Sedmička si vytvorila náskok zhruba 1:15.
Za nimi sa sformovala ďalšia jedenástka pretekárov: Lepheimer, Vinokurov, Izaguirre, Hoogerland, Sorensen (tiež bojoval o bodkovaný dres), Ten Dam, Stortoni, Azanza, Weening, Kadri a Plaza Molina.
500 metrov pred druhým vrcholom (druhej kategórie) si nedal pozor Kessiakoff na Voecklera. Ten mu nastúpil a opäť bral najviac, teda 5 bodov, do vrchárskej súťaže. Ešte stále však nebolo rozhodnuté, rozhodnúť mal kopec HC kategórie. 75 km pred cieľom sa obe predné skupiny spojili a ich náskok pred hlavným poľom bol 2:30. Sorensen, sa však do čelnej skupiny nedstale pretože mal kolíziu, a tak nádej na bodkovaný dres stratil.
Na ďalšom kopci tretej kategórie opäť priamy súboj zviedli Kessiakoff a Voeckler. Tentokrát prvý nastúpil Kessiakoff, ale Voeckler si lepšie rozložil sily a dokázal vyhrať aj túto prémiu. Hlavné pole stratilo 2:55 a v popredí bol aj náš Peťo Sagan. Následnú šprintérsku prémiu si rozdelil únik, vyhral ju Kadri, čo však Sagana nijako neohrozilo, pretože jeho konkurenti nebodovali. Pelotón na prémii strácal už len dve minúty. Po bufete sa dostali do kolízie Porte a Cavendish zo Sky, do kolies sa jednému z nich zamotala taška s jedlom.
Na začiatku stúpania na Port de Balés HC kategórie mala čelná skupina náskok 2:54. Hneď v úvode z nej odišli Izaguirre, Azanza, Plaza Molina a Kadri. Plaza Molina o chviľu odpadol a pokračoval s Voecklerovou skupinovu zhruba 20 sekúnd za vedúcou trojicou. Čelo pelotónu opäť viedol Liquigas.
Tempo sa postupne zvyšovalo, z prvej trojky odpadol Azanza. Z druhej skupiny Ten Dam či Hoogerland. V hlavnom poli mali problémy aj naše dvojičky Peťo a Martin Velitsovci a tempu favoritov nestačili. Čelo pretekov sa potom neustále trhalo a menilo. Dlho viedol Rui Costa, zhruba 4 km pred vrcholom ho vystriedal vpredu Valverde. Stále sa navzájom strážili aj Kessiakoff a Voeckler. Pôvodná unikajúca skupina sa však postupne rozpadávala.
Valverde bol na vrchole prvý, ale určite myslel na etapový úspech, druhý bol Martinez a tretí Rui Costa. V súťaži o bodkovaný dres mal opäť viac síl Voeckler a na vrchol prišiel pred Kessiakoffom a dá sa povedať, že už je víťazom vrchárskej súťaže.
Na posledné cieľové stúpanie prišiel Valverde s 50 sekundovým náskokom na Martineza a zhruba dva a pol minútovým náskokom na hlavné pole, ktoré už pohltilo Voecklerovu skupinu. Asi v tretine záverečného kopca už pelotón pohltil tretieho Costu či druhého Martineza a Valverde zostal na čele sám s náskokom 2:30. Na stúpaní odpadol aj Zubeldia, a tak Evans a Van Garderen mohli ísť celkovo pred neho.
9,7 km pred cieľom zaútočil v poli favoritov Vanendert z Lotta, ktorý vlani vyhral 14. etapu. 8 km pred cieľom sa začali problémy Cadela Evansa a stratil kontakt s favoritmi. 7,5 km pred cieľom zútočil Van Den Broeck, chytili so ho len Rolland a Pinot a dostihli Vanenderta. O chvíľku ich ale žltá skupinka dostihla.
Posledné tri kilometre sa išli vysokým tempom, Nibali a Van Garderen začali strácať. Froome a Wiggins zase odišli zvyšku favoritov. Froome opäť potvrdzoval vynikajúcu formu a spolu s Wiggom predvádzali nádherné divadlo. Kilometer pred cieľom ich dostihol tiež skvelý Pinot.
Valverde dotiahol svoje úsilie do cieľa a zvíťazil, bol veľmi dojatý. Druhý bol Froome tretí Wiggins za nimi Pinot, potom s favoritov mierne stratil Van Den Broeck a Nibali. Veľa naopak stratili Evans a Brajkovič.
Celková prvá štvorka teda zostáva nezmenená, na piate miesto sa posunul Van Garderen, na šieste Evans, siedmy je Zubeldia, Rolland poskočil na ôsme miesto za ním je Brajkovič a desiatku uzatvára Pinot. Časovka by tak ešte mohla zo štvrtého miesta zosadiť Van Den Broecka lebo Van Garderen je v tejto disciplíne lepší, ale uvidíme ako to dopadne. Bodkovaný dres potvrdil a zrejme až do Paríža už dovezie domáci Voeckler.
Vyše 16 minút stratil Peťo Velits a prepadol sa na celkové 29. miesto. Peter Sagan finišoval v gruppette a šetril si sily.

1.VALVERDE AlejandroMOVISTAR TEAM4h 12' 11''

2.FROOME Chris SKY PROCYCLING+ 00' 19''

3.WIGGINS Bradley SKY PROCYCLING+ 00' 19''

4.PINOT ThinaultFDJ - BIG MAT+ 00' 22''

5.ROLLAND Pierre TEAM EUROPCAR+ 00' 26''

6.VAN DEN BROECK Jurgen LOTTO BELISOL TEAM+ 00' 26''

7.NIBALI VincenzoLIQUIGAS-CANNONDALE+ 00' 37''

8.VAN GARDEREN Tejay BMC RACING TEAM+ 00' 54'

9.HORNER ChrisRADIOSHACK-NISSAN-TREK+ 01' 02''

10.MARTIN DanielGARMIN-SHARP-BARRACUDA+ 01' 11''

17.BRAJKOVIČ JanezASTANA PRO TEAM+ 02' 10''

18.EVANS Cadel BMC RACING TEAM+ 02' 10''

22.ZUBELDIA Haimar RADIOSHACK-NISSAN-TREK+ 03' 17''

64. VELITS Peter OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 16' 06''

89.SAGAN PeterLIQUIGAS-CANNONDALE+ 30' 57''

101. VELITS Martin OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 30' 57''

 




PORADIE CELKOVO:

           
           
  1.   WIGGINS Bradley
SKY PROCYCLING 78h 28' 02"
  2.   FROOME Christopher SKY PROCYCLING + 02' 05"
  3.   NIBALI Vincenzo LIQUIGAS-CANNONDALE + 02' 41"
  4.   VAN DEN BROECK Jurgen
LOTTO BELISOL TEAM + 05' 53"
  5.   VAN GARDEREN Tejay
BMC RACING TEAM + 08' 30"
  6.   EVANS Cadel BMC RACING TEAM + 09' 57"
  7.   ZUBELDIA Haimar RADIOSHACK-NISSAN-TREK + 10' 11"
  8.   ROLLAND Pierre
TEAM EUROPCAR + 10' 17"
  9.   BRAJKOVIČ Janez ASTANA PRO TEAM + 11' 00"
  10.   PINOT Thibaut
FDJ - BIG MAT + 11' 46"
  11.   ROCHE Nicolas
AG2R LA MONDIALE + 12' 58"
  12.   KLÖDEN Andreas RADIOSHACK-NISSAN-TREK + 14' 09"
  13.   HORNER Chris RADIOSHACK-NISSAN-TREK + 14' 22"
  14.   SORENSEN Chris-Anker
TEAM SAXO BANK - TINKOFF BANK + 18' 34"
  15.   MENŠOV Denis KATUSHA TEAM + 22' 42"
  16.   MONFORT Maxime
RADIOSHACK-NISSAN-TREK + 24' 24"
  29.   VELITS Peter OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 58' 30"
  43.   SAGAN Peter
LIQUIGAS-CANNONDALE + 1h 33' 16"
  89.   VELITS Martin OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 2h 27' 11"





BODOVACIA KLASIFIKÁCIA:

           
           
  1.   SAGAN Peter LIQUIGAS-CANNONDALE 356 bodov
  2.   GREIPEL André
LOTTO BELISOL TEAM 254 bodov
  3.   GOSS Matthew ORICA GREENEDGE 203 bodov
  4.   CAVENDISH Mark SKY PROCYCLING 130 bodov
  5.   BOASSON HAGEN Edvald
SKY PROCYCLING 127 bodov
  15.   VELITS Peter OMEGA PHARMA - QUICK-STEP 76 bodov
  56.   VELITS Martin OMEGA PHARMA - QUICK-STEP 27 bodov




VRCHÁRSKA KLASIFIKÁCIA:

           
           
  1.   VOECKLER Thomas TEAM EUROPCAR 134 bodov
  2.   KESSIAKOFF Fredrik ASTANA PRO TEAM 123 bodov
  3.   SORENSEN Chris-Anker
TEAM SAXO BANK - TINKOFF BANK 77 bodov
  4.   ROLLAND Pierre TEAM EUROPCAR 63 bodov
  5.   VALVERDE Alejandro
MOVISTAR TEAM 51 bodov
  14.   VELITS Peter OMEGA PHARMA - QUICK-STEP 29 bodov




KLASIFIKÁCIA JAZDCOV DO 25 ROKOV (od 1.1.1987):

           
           
  1.   VAN GARDEREN Tejay BMC RACING TEAM 78h 36' 32"
  2.   PINOT Thibaut FDJ - BIG MAT + 03' 16"
  3.   KRUIJSWIJK Steven
RABOBANK CYCLING TEAM + 1h00'38"
  7.   SAGAN Peter
LIQUIGAS-CANNONDALE + 1h24'46"

 

ZDROJ: http://cycling-info.sk

Diskusia