Predstavujeme: Bike klub LIPA, amatérsky klub s pretekárskym duchom - bikepoint.sk

Predstavujeme: Bike klub LIPA, amatérsky klub s pretekárskym duchom

vložené 23. 04. 2021 o 21:04

Bike klub LIPA, amatérsky klub s pretekárskym duchom

Dnes Vám predstavíme amatérsky cyklistický klub s profesionálnym prístupom, ktorých členov ste už určite videli na podujatiach cyklistiky najmä tej horskej po celom Slovensku ako aj v zahraničí. Ich dresy sú neprehliadnuteľné a v mnohých prípadoch ich vidíte na stupňoch víťazov, kde radosť zo súťaženia  a vášeň pre pohyb v prírode koluje v krvi členov tohto tímu. Heslo ktoré je aj na dresoch ich vystihuje „Go hard or go home“, predstavujeme Vám Bike klub LIPA.

Čo nám poviete o začiatkoch klubu?

Klub oficiálne vznikol v roku 2002, kde na jeho začiatku stáli bikeri z mesta Lipany. Samozrejme jeho začiatky siahajú do 90 rokov minulého storočia avšak nie v takej oficiálnej podobe. Klub vznikol ako občianske združenie na podporu rozvoja cyklistiky na hornom Šariši. Vášeň pre horskú cyklistiku v danom regióne vznikla oveľa skôr ako aj spoločné aktivity. V hlave mám mnohých priateľov, známych ako aj nadšencov horskej cyklistiky z uvedeného regiónu.

Vymenovávať všetkých nebudem, aby som náhodou na niekoho nezabudol, ale viem, že pri tomto čítaní sa všetci nájdu a pospomínajú si na prekrásne začiatky. Za všetkých len musím spomenúť Gabiho Kuchára, ktorý to celé nadšenie v mestečku LIPANY rozpútal a trvá doteraz. Spomeniem len rok, tuším 1986,  kde predal svoje auto SAAB a kúpil si a doviezol prvý horský bicykel z Nemecka značky SHOGUN postavený na Deore 500, kde sme sa na to všetci pozerali ako na výtvor z iného sveta. Ale o tomto človeku by bolo málo písať v tomto malom článku (možno nabudúce kniha :-D ).

Od roku registrácie klubu ako občianske združenie pre športovú činnosť, boli aktivity smerované najmä v regióne vzniku. Do roku 2006 sme priamo podporovali mládež a deti pri ich športových aktivitách, či už turistických alebo aj náročnejších pretekárskych. Od roku 2003 sa klub zúčastňoval pretekov Slovenského pohára XC MTB v kategóriách kadet, junior, master,  kde sme dosahovali kvalitné  výsledky a to hlavne vďaka samotnému nadšeniu a presvedčeniu všetkých aktérov. Každoročne sme organizovali (do roku 2007) pretek XC MTB Špárová cross country LIPANY na vybudovanom okruhu MTB severne od mestečka Lipany v doline Špárová, na ktorý si dnes mnohí pretekári nielen z východného ale aj stredného Slovenska dodnes pamätajú ako kvalitné a vydarené podujatie. V roku 2008 sa začali aktivity klubu na 24 hodinových maratónoch v ČR, kde klub začal svoje nové pôsobenie. V danom roku sa rozhodlo, že klub začne vyvíjať väčšie aktivity, ale jeho pôsobenie bude neobmedzené vzhľadom k teritóriu. Prišlo obdobie, kedy sa viacerí zakladatelia presťahovali kvôli práci alebo rodine po celom Slovensku ako aj za hranice, ale stále sme chceli pretekať, samozrejme popri svojej práci.  Od tohto obdobia sme prešli viac menej na klub s celoslovenským pôsobením, kde rôznou formou podporujeme členov  pri ich športových aktivitách. Keďže sme presiahli hranice regiónu, jeho názov sa zmenil na Bike klub LIPA.

Ako je to s podporou členov vo Vašom klube?

S veľkými finančnými prostriedkami nerátajte (úsmev na tvári-poznámka autora). Dres, servis ako aj zľavy na náhradné súčiastky sú samozrejmosťou. Finančné prostriedky sú vo väčšine použité pre zaplatenie štartovného, ktoré najviac máme z 2% odvádzania daní, malé sponzorské, vlastné vklady a členské. K tomu patrí zimné sústredenie, poradenstvo ako aj  koordinácia pretekov. Podporu jednotlivým členom schvaľuje výbor klubu a manažérstvo a financie má na starosti moja žienka, ktorá je v tom pedantná.

Filozofia  je jednoduchá, pomáhame si sami navzájom a v klube je dôležitý priateľský duch. Samozrejme nemôžme opomenúť, že z mnohých členov sa stali profesionálni cyklo servismani, výrobcovia fitness pomôcok či výživový poradca, ktorí priamo pomáhajú klubu.

Ako je to s deťmi a mládežou vo Vašom klube?

S deťmi treba pracovať systematicky. Nemáme žiadne ambície ohľadom systému, alebo zavádzania nových pravidiel v klube. Systém je už nastavený, myslím si, že aj správne. Realizácia je samozrejme ťažká ako v každom športe v súčasnosti. Tým, že náš klub má silné korene v Prešove, Dolnom Kubíne, Trenčíne a najnovšie aj v Pezinku, pracujeme s detskými nadšencami skôr individuálne, kde tréner, mentor vedie svojho zverenca.  Naučíme ich základy, zlepšenie koordinácie, príprave pred sezónou  a systematickosť.  Následne ich už odporúčame do centier talentovanej mládeže. Vieme svoje limity a práca s deťmi a mládežou je oveľa lepšia a kvalitnejšia v kolektíve.

Koľko členov má Váš klub?

V súčasnom období má klub 21 aktívnych členov, rôznych vekových kategórii,  ktorí sa zúčastňujú hlavne na maratónoch MTB a pretekoch cross country.

Aké máte ciele v blízkej budúcnosti?

V prvom rade sa to týka situácie, ktorá tu je.  Tu to vôbec nechcem rozoberať, len si prajem, tak ako asi každý, aby sme mali najmä zdravie a vrátili sa do normálu aj v oblasti športu.  Ďalšie ciele sa odvíjajú od tohto, ale máme už pár aktivít rozbehnutých. Pripravujeme sa na majstrovstvá Európy 24 hodinového maratónu horskej cyklistiky  v Jihlave, ktorý je zatiaľ plánovaný na koniec júna, kde najmä v kategórii 4ka mix chceme zamiešať karty J Ďalej pokračovať v podpore mládeže v našom klube a v tomto roku chceme vrátiť aj niečo mestečku Lipany tým, že chceme postaviť s mestom detský aktívny park LIPA, kde sa už začali kroky pre jeho vybudovanie. Hlavným cieľom je baviť sa cyklistikou

Tak len na záver...... Dúfam, že sa čoskoro uvidíme a opäť zažijeme ten pocit  súťaženia, priateľstva a radosti na cyklistických podujatiach.

Viac na www.bikeklublipa.sk alebo na sociálnych sieťach.

 

Autor: Luboš Terry Dupkala, Katarína Feltovičová

Zdroj: Bike klub LIPA

Diskusia