Report: AGGLU OPEN TURIECKAP 2016 - bikepoint.sk

Report: AGGLU OPEN TURIECKAP 2016

vložené 23. 04. 2016 o 10:25

„...drina, pot, korene a blato“, áno, presne takto by som odpovedal pred dvoma rokmi, keď som sa prvý krát zúčastnil na Turieckape. Povedal som si, že už nikdy viac sa neprihlásim na tento XCO závod. Bol to pre mňa určite najnáročnejší pretek sezóny. No taktiež je pravda, že v tom čase som nejazdil traily ani výživné strmáky, len čo to po lese a lúkach. Tento rok som si povedal, že pretek opäť vyskúšam, keďže je aj zaradený do Žilinskej Župa Tour. A veru, že som dobre urobil! Tak aká odpoveď by bola tento krát keby ste sa ma spýtali aké pocity mám z Turieckapu 2016? „Drina, pot, korene a blato!!!“

Prihlasovanie som si nechal až na poslednú chvíľu priamo v centre diania. Všetko prebehlo bezproblémovo a veľmi rýchlo. Bol som zaradený do kategórie Muži Open a štartovali sme až 12:55 čo ma dosť mrzelo, pretože štarty kategórii Muži Masters A,B,C, kadetky, kadeti a juniorky mali štart už o 11:10. Myslel som, že čakanie na štart bude otravné a nudné, no pri štarte mojich „predskokanov“ som pochopil, že to bol veľmi dobrý nápad nás posunúť o hodinu a trištvrte neskôr. 65 pretekárov sa podľa čísel nahromadilo na štart a jednotlivo po kategóriách z rozdielom minúty štartovali. Keby vypustili aj našu kategóriu, tak by sme si na trati len zavadzali a zdržovali sa navzájom. Po štarte som mal ešte veľa času na rozcvičovanie sa čo mi padlo vhod.

Ani som sa nenazdal a prišiel náš čas...14 pretekárov sa postavilo vedľa seba a čakali sme na štart. Napätie by sa dalo krájať a zrazu to prišlo! Štart!!!

Z plných síl som vypálil po asi 30 metrovej asfaltke a zo 14 chlapov som ako druhý vstúpil do lesa na prvé úzke singláče. Štart bol veľmi rozhodujúci, pretože trať bola úzka a veľmi technicky náročná. Povedal som si, že prvé kolo musím dupať z plných síl aby som si vytvoril aký-taký náskok a potom ostatné okruhy uvoľnil tempo ale to bola len moja teória. Skutočnosť bola úplne iná, hranil som skoro celé prvé koliečko a celý čas som počul za sebou cvakanie prehadzovačiek, stále mi niekto dýchal na krk, nemohol som poľaviť! No na moje nešťastie sa mi asi v ¾ prvého okruhu nedalo prehodiť, tak som za jazdy špekuloval s prešmykom a nasledovne ma niekoľký súperi obehli. Prešmyk sa mi podarilo opraviť ale chalani boli naozaj veľmi dobrí, tak som sa na nich len pomaly doťahoval. Trať sa mi naozaj veľmi páčila! Úzke cestičky, singláče, krátke ale veľmi strmé stúpaky, ostré switche a omnoho viac skvelých technických pasáží. Trať bola dlhá 4,6 km a prevýšením 160 m a podľa mojich odhadov sme jazdili po asi 3,5 km dlhom traily. Môžem povedať, že organizátori vytvorili naozaj prekrásnu trať, ktorú som si užíval každý jeden moment zo všetkých štyroch okruhov. Pred dvoma rokmi som ukončil svoje trápenie na trati na poslednom mieste no tento rok som bol naozaj veľmi spokojný s výsledkom. 8 miesto zo 14 aj napriek technickým problémom.

Na AGGLU Turieckape 2016 sa zúčastnilo dokopy 110 pretekárov od tých najmenších až po veteránov. Najlepší čas na 4 okruhoch dosiahol Robert Schwarzkopf z tímu PROefekt s časom 1:10:17, môžem len podotknúť, že môj čas bol presne 1:33:42.

S traťou, organizáciou a značením som bol naozaj spokojný a budúci rok ak sa mi bude dať, tak sa určite opäť zúčastním a vyskúšam trať ešte raz.

Autor a foto: Tomáš Chabada

Diskusia