Report: AMINOSTAR ŠPRINTPOLOM Strečno 2012 - bikepoint.sk

Report: AMINOSTAR ŠPRINTPOLOM Strečno 2012

vložené 22. 10. 2012 o 11:17

A máme tu jeseň a s ňou aj koniec pretekárskej sezóny. Ako obyčajne sezóna sa končí na ŠprintPolome.

Tento rok sa konal už 8. ročník a premiérovo v Strečne.

V stredu pred sobotnými pretekmi som sa išiel skoro po mesiaci previesť na bicykli a ledva som krútil aj po rovine na ceste. Štvrtok to bolo už o trocha lepšie, ale bolo mi jasné že rekord trate nedám a budem rád keď dôjdem do cieľa. Počasie na víkend hlásili super, malo byť babie leto ako z katalógu. Sobotu ráno pozerám z okna a taká hmla, že nevidím susedný dom a na teplomery 6 stupňov. No super! Tak do tašky pribaľujem viac oblečenia.

O 9:30 sadám do auta a naberáme s kamarátom smer Strečno. Našťastie za Martinom už svieti slnko. Pod hradom už stojí pár áut a tak parkujeme, prezentujeme sa a vyhrievame sa na slniečku, keďže času máme dosť. Pri postávaní sledujeme cyklistov okolo a rozmýšľame čo na seba. Na krátke sa mi zdala zima, na dlhé zase teplo. Niektorí bikeri išli krátke-krátke, niektorí komplet dlhý. Ja nakoniec volím krátke s návlekmi.

Prvý pretekár štartuje o 11:01, ďalší v 30 sekundových intervaloch podľa štartovného čísla. Presne o dvanástej štartujem ja a pred sebou mám 7,5 km s prevýšením 600 m a trať po ktorej som dávnejšie šiel ale na ktorú som už zabudol :-). Prvá polovička trate sa mi ide super. Obieham pár cyklistov ktorí štartovali predo mnou. Už už dobieham kamaráta ktorý štartoval o 30 sekúnd skôr, keď v prudšom kopci radím na ľahší prevod a reťaz mi padá za najmenší prevodník. Zastavujem, nahadzujem ručne reťaz na najmenšiu pílu a zas sa dám do naháňania času kamaráta a ostatných pretekárov. Tesne za polovicou ma obieha prvý cyklista ktorý štartoval 4 min po mne a rýchlo sa mi vzdiali. Posledné
2 kilometre sa terén nejako viac zdvíha a začínam cítiť že mám toho dosť, keď pri ďalšom radení na jeden z ľahších prevodov mi zas padá reťaz. Teraz mi nahodenie trvá trochu dlhšie, ale nahadzujem ju v kľude lebo som si istý že aj tak to nevyhrám. Keď mi do konca chýba už len jeden kilometer obiehajú ma dvaja cyklisti takým tempom že až pozerám či nemajú elektrobicykle :-). A to išli na trať o 8 min po mne...No nejakí makači. Na zlepšenie nálady obieham ešte jedného aj ja a už som v cieli. Výsledný čas nič moc, ale na viac som nemal a aspoň bude čo vylepšovať ďalšie roky :-).V cieli malé občerstvenie, čaj s rumom a smer dole do Strečna na klobásu, pivo a vyhodnotenie celej Valašskopovažskej MTB série, ŠprintPolomu a tomboly.

ŠprintPolom sa vydaril tak ako aj ostatné dve akcie (Fatranský MTB maratón, 24 hodinovka), ktoré usporadúva ŠK CYKLOPOZITÍV Žilina.
A pár riadkov na záver.

Tento rok som spoznal pár ľudí, ktorí všetok svoj voľný čas venujú nám cyklistom, aby sme mohli po víkendoch bezpečne pretekať a venovať sa svojmu koníčku. Ako som sa sám presvedčil tak sú to hodiny behania po úradoch, zháňania sponzorov, značenia trate. Vám všetkým patrí vďaka.

Stretneme sa na nejakom maratóne v roku 2013 :-).

Autor: Milan Majtán

Foto: Helen Beňová, Lukáš Heryán

Diskusia