Report: DEMA 12 hodín MTB - bikepoint.sk

Report: DEMA 12 hodín MTB

vložené 14. 10. 2014 o 16:17

„Ak si myslíš, že ťa baví cyklistika a po tohtoročnej sezóne si celkom vo forme, máš super príležitosť otestovať sa! 27. septembra 2014, 5 kilometrový okruh v Belej Nižných Kamencoch, tvoj bike a dlhých 12 hodín, počas ktorých nespoznáš len krásy pripraveného okruhu, ale aj skryté stránky svojej mysle. Víťazí ten, kto dá najviac okruhov...

Dáš 200-ku?“

Aj takto motivačne lákal tím organizátorov z bikepoint.sk cyklistických labužníkov na akciu, ktorá sa konala v sobotu pred 2 týždňami. Keďže šlo o jednu z posledných tohto sezónnych akcií, bavia nás takéto úchylnosti a zhodou okolností sme členovia samotného bikepointu, nemohli sme (Dolfík a ja) chýbať.. :)

Štart naplánovaný až na deviatu hodinu rannú poskytoval dostatok času na príchod a prípravu, takže sme sa ako cezpolní účastníci dostavili až v sobotu a nevyužili sme možnosť nocľahu v autokempe v Belej, ktorý už tradične slúžil ako zázemie celého podujatia. Prespať sa dalo v chatkách, prípadne vo vlastnom stane, čo však vzhľadom na počasie volili len najodolnejší fanúšikovia outdooru.

Ako prvú vec pri vystupovaní z Dolfíkovho auta som si všimol, že mi nejako zvláštne začvachtalo pod nohami. Je iné pozerať na kvapky dažďa z vykúreného auta a iné strčiť nohy do vody na rozmáčanom trávniku. Hneď mi bolo jasné, že na okruhu, ktorý sa jazdil aj v lete v rámci 24 hodinovky, to s tými 200 km nebude až také jednoduché. Druhá vec pútajúca moju pozornosť bola Dolfíkova obuv – crocsy sú predsa ideálne obutie do monzúnového konca septembra pri 8 stupňoch celzia. Ale veď každý je nejaký...

Prezentáciu sme zbúchali za chvíľočku, zvítali sa s kamarátmi a už sme aj chystali bajky na preteky. Moje ambície boli po chorobe nulové (ako vlastne vždy), tak som sa zaradil na koniec štartového koridoru a presne o deviatej sa spolu s ďalšími cca 70 pretekármi vydal v ústrety očakávanému dobrodružstvu. Ako už bolo uvedené, okruh mal približne 5 km a nastúpali sme na ňom 95 metrov. Povrchy boli rôzne: asfalt, blato, šotolina, blato, blato, blato. Každý si užil, čo má rád..

   

Komu by sa zdalo, že na 5 kilometroch sa začne po pár okruhoch nudiť, mýli sa. Okruhu totiž výdatne pomáhalo počasie. Prvých pár hodín pršalo (blatko pekne striekalo a čvachtalo), dážď následne ustal (začalo lepiť a namotávať reťaz na všetko možné na bicykli), aby poobede nakoniec vyšlo slnko (a následne zase zapadlo, takže aj tma bola). Bolo proste všetko. Ľutovať môžu hlavne menej vytrvalí jedinci, ktorí opustili naše rady po pár kolách a tak nemohli pozorovať jedinečný prerod lesného singlu na lesný tobogán. Z toho sme tam mali prču všetci a nejeden sa čudoval, koľko driftovacích metód sa dá pri zjazde lesom vymyslieť. Kreativite sa proste medze nekládli.

   

Čo sa jazdenia týka, rýchlo som nabehol na osvedčený mód „kolečko-občerstvovačka-kolečko-občerstvovačka“, lebo aj spoločenské kontakty treba udržiavať a to sa tam dá veľmi dobre.. :) Na popredných miestach sa síce viedli kruté boje, ale jazdci na nižších priečkach mali aj čas pokvákať trošku. A to nás tiež baví..

   

Za absolútny highlight dňa jednoznačne považujem posledné 3 hodiny preteku, nakoľko jazdiť lesom po tme v takýchto podmienkach ani zďaleka nie je bežné, a asi ani normálne. Popísať to nedokážem, určite treba zažiť. Minimálne v tobogáne sa moja sústredenosť pri zjazdovaní dostávala do stratosférických výšok. Kto nehodil tigra, ako keby tam ani nebol..

O deviatej večer Terry závod po 12 hodinách odmával a išlo sa na vyhlásenie víťazov jednotlivých kategórií a záverečnú tombolu. Víťazom gratulujeme a navyše konštatujem, že aj napriek šialeným podmienkam to bol suprový pojazd a určite lepší deň, ako sa prechádzať po nejakom klimatizovanom obchoďáku.. fuj! :)

Výsledky: http://vysledky.timechip.cz/#2014/3/dema-12-hodin-mtb

 

Autor: Martin Vaško

Foto: Mirko Hráček, Janka Kirdajová viac foto nájdete tu: http://www.bikepoint.sk/dema12/fotky/

Diskusia