Report: Kaktus Bike Bratislavský MTB maratón 2015

vložené 23. 06. 2015 o 09:59

Po dvoch týždňoch sa nám cyklomaratónsky cirkus stihol presunúť z Levoče na druhú stranu republiky. Druhá júnová sobota teda patrila ďalšiemu preteku XCM série pod názvom: Kaktus Bike Bratislavský MTB maratón 2015. Tretí ročník tejto akcie našiel zázemie opäť v Karlovej Vsi-Líščom údolí. Maratón bol zaradený aj do Župného pohára a Slovenského pohára pre pretekárov s licenciou SZC. Pretekalo sa na troch tratiach. Dlhej 70,strednej 40 a krátkej 22 kilometrovej trati. Organizátor myslel aj na deťúrence pre ktoré boli pripravené detské preteky, takže zazávodiť si mohol naozaj každý.

Celotýždňové pekné počasíčko atakovalo každodenne 30 stupňové teploty, čo v sobotu vygradovalo predpoveďou sľubujúcou až 32 stupňov. A tá sa aj potvrdila, takže blatko na trati určite nikto neočakával. Proste prášilo sa jedna radosť. Na štarte sa tento rok zišlo dokopy 336 pretekárov, ktorých neodradili ani hlásené vysoké teploty. Za mňa veľký obdiv patrí všetkým, kto našli morál na dlhú trať v takýchto pekelných teplotách.

O jedenástej hodine výster odštartoval pretekárov na strednú trať. Dlháči sú už hodinu v teréne, čakajú na nich dve kolá. Trať zostala oproti minulému roku nezmenená, ale organizátori ju vyšperkovali a predĺžili troma novými úsekmi. Poväčšinou sa jedná o veľmi výživné stúpania, takže o zábavu je postarané. :-) Po štarte sa ide ostré tempo (ostatne ako vždy) asfaltkou.Následuje odbočka do terénu. Motanica medzi záhradami nás privádza k prvej prudkej stojke, kde už je balík pekne potrhaný a čelo pretekov niekde v nedohľadne. Držím sa niekde v prvej tridsiatke a volím vyčkávaco udržiavací mód, pretože tepy po ostrom štarte a krutoprísnom tempe lížu moje maximá. Netreba to prepáliť hneď na začiatku, hlavne v takýchto teplotách. Stúpania sa zvoľňujú, nasledujú zabavné zjazdíky striedajúce mierne tiahle stúpania dolinkami v príjemnom tieni lesa. Vcelku príjemne povozeníčko zatiaľ. Tepy sa postupne kľudnia, no stále sa dupe veľmi slušné tempíčko a tvoria sa prvé skupinky. Dorážame do Devínskych vinohradov kde nastáva to pravé inferno. Prvú občerstvovačku vynechávam, flaše mám ešte poloplné. Následuje nová slučka cez Devín ktorá ponúka pekné výhľady na Devínsky hrad, no v tom teple si ich nikto asi moc neužíva, oskar je dnes fakt krutý!!! Dorážam posledné tiahle stúpanie vo vinohradoch, kde predbieham zopár súperov. Podaktorým už očividne na tom slnku začína dochádzať a vypadajú dosť off. Pitný režim veru netreba v takomto hicáku podceňovať!!! Ale našťastie sa opäť vraciame do lesného tieňa. Zvažnicou sa dostaváme pod Devínsku Kobylu. Odbočka na zelenú turistickú značku nás nasmeruje na ďalší nový úsek trate. Tým je stúpanie pod vrchol Devínskej Kobyli. Výživný technický výšlap dá riadne zabrať, v sedle ho rozhodne nedá každý. Mne sa to darí. Na radu prichádzajú už aj najľahšie prevody na gašparka. Následuje dlhší zjazdík a okruh po zvažnici, ktorý nás dovedie až k druhej občerstvovačke kde dopĺňam zásoby vo flaškách a ponúkaný pohár vody lejem vďačne pod prilbu. Ďalšie stúpanie nás dovedie až na najvyšší bod Devínskej Kobyly, ktorý sa nachádza v objekte bývalej vojenskej raketovej základne. Výpek už je riadny, začínam mať toho akurát tak dosť a v duchu obdivujem a súcitim so všetkými čo si na dlhej toto prežijú pekne ešte raz v druhom kole. To chce už riadny morál!! Našťastie do ciela už je to vpodstate dole kopcom, prekonávam ešte jeden lúčny výšlap kde sa mi zadarí trhnúť dvoch súperov zo strednej trate a už to valím zjazdom dole do Karlovky. Na záver ešte zábavný singlovitý úsek popri sídlisku a už len špurtík po asfalte pod cielový oblúk. Čas 2 hoďky 15 minút nakoniec hodil 16. flek v kategórii, takže aj spokojnosť s výkonom na trati. Po dojazde potešila 1,5 litrovka vody, polku som rovno vykotil do seba a polku na seba. Ale to asi každý. Na trati bolo teda fakt horúco.

Najrychlejším pretekárom na dlhej trati sa stal Škopek Martin z domáceho KAKTUS BIKE TEAMU v čase 3hod.22min. No klobúk dole v takých podmienkach, neuveriteľný výkon.

Komplet výsledky: http://www.sportsofttiming.sk/sk/zavod/overview/1603

Organizátori opäť odviedli kusisko dobrej práce. Trať už aj tak veľmi dobrá, pekná a výživná dostala po tohtoročných pridaných bonusoch ešte väčší šmrnc. Značenie podľa mňa na výbornú, miestami možno až preznačená. Regulovčíci a osadenstvo na občerstvovačkách a v zázemi preteku velmi milé a ústretové. V ciely vapky a sprchy takže žiadne výhrady, všetko tak ako má byť na takejto akcii. Aj strava doznala zmeny k lepšiemu oproti minulému roku. Na výber cestovinky alebo výborný gulášik. Podaktorým k nemu už len ten chlebík ku šťastiu chýbal.

Mne osobne sa veľmi páčilo a o rok sa určite vidíme znovu. Hádam už aj tá teplota bude prívetivejšia a zíde sa nás na štarte zas o niečo viacej.

Autor: Marek Molnár

Foto: Iveta Klinčáková

Video: Marek Kulhánek

Diskusia