Report: Kráľovský MTB maratón 2015 - bikepoint.sk

Report: Kráľovský MTB maratón 2015

vložené 27. 08. 2015 o 22:47

Dňa 22. 8. 2015 sa uskutočnil 8. ročník obľúbeného Kráľovského maratónu. Maratón sa konal v meste Granč Petrovce, ktoré sa rozprestiera v krásnom prostredí Hornádskej kotliny. V areály pretekov sa konalo už 7. kolo Detskej Tour Petra Sagana, v ktorej si mohli zmerať svoje sily aj tí najmenší. Celkovo sa maratónu zúčastnilo 381 jazdcov, ktorí postupne odštartovali na 90 km, 50km a 25km trati.

Zázemie pretekov bolo situované pri obecnom úrade, v ktorom sa nachádzala registrácia. Prihlasovanie prebiehalo naozaj bleskovo, bez zbytočného zdržiavania. Balenie štartovacieho balíčka do papierových obálok ma milo prekvapilo. Keďže som milovníčka prírody zastávam ochranu životného prostredia a týmto ústretovým krokom si ma maratón získal hneď na začiatku.

Chystanie a príprava bicyklov pri pohľade na Spišský hrad šla naozaj od ruky. Ešte pár natočených km na zahriatie nôh a ocitáme sa medzi štartujúcimi na 25 km trati. Atmosféra na štarte bola naozaj úžasná. Všade okolo som videla usmiate tváre, ktoré dokonale odrážali ich nadšenie. Pretekári boli ohľaduplní, nikto sa netlačil, nestrkal. Odštartovala nás pesnička Highway to Hell, ktorá všetkých naladila na tú správnu pretekársku náladu. Od komentátorky sme vedeli, že akonáhle začne hrať už spomínaná pieseň, máme presne jednu minútu do štartovného výstrelu. Niečo podobné som na maratóne ešte nikdy nezažila. Kráľovský maratón začal byť plný zaujímavých prekvapení.

Štartovný výstrel spolu s burácajúcou piesňou nás vyslal na trať. V ten moment som ešte netušila, že to bude ten najlepší maratón aký som, v tejto sezóne absolvovala. Úvodná asfaltka, prechádzajúca cez mesto Granč Petrovce náš priviedla do centra obce Žehra, od ktorej sme sa odpojili a pokračovali po lesnej ceste, ktorá sa začala pomaly dvíhať. Po náročne nastupaných km nás čakal krásne rýchly zjazd po poľnej ceste, ktorá bola vo výbornom stave, takže sme na brzdy mohli skoro úplne zabudnúť a užiť si adrenalínový zjazd na plné pecky. Vrátili sme sa opäť do obce Žehra, odkiaľ nasledovalo opäť stúpanie na 2 kopce, z ktorých viedli dlhé tiahle singeltracky, ktoré tvorili cca 30% z celej trate. Dostali sme sa do Spišského Podhradia, kde sme prechádzali cez úzke uličky, vykachličkované chodníky a mosty. Konečne sme prišli k najkrajšej časti Kráľovského maratónu k výšľapu na Spišský hrad. Cesta k nemu bola síce náročná, ale o to zaslúženejší bol pohľad na hrad, ktorý sa nám na vrchole naskytol. Dlhé stúpanie vystriedal perfektný technický zjazd plný skál a veľkých kameňov pomedzi, ktoré viedli úzke kľukaté cestičky, ktoré sa mi v niektorých okamihoch doslova strácali pred očami. Tento trail ma neskutočne bavil. Keďže som sa Kráľovského maratónu zúčastnila 1. krát, nikdy som nevedela čo ma za nasledujúcou zákrutou čaká. Hravosť tomuto zjazdu dodávali malé húpavé kopčeky, v ktorých som si mohla odskúšať svoje amatérske zjazdárske zručnosti spoza sedla. Pred posledným kilometrom do cieľa, nám organizátori spestrili trať širokým potokom. Bola to veľmi príjemná osviežujúca vložka.

Po pár km nápis na asfalte signalizoval 200 metrový úsek do konca trate. V cieli nás vítali usmiate dievčatá, ktoré nám na krk vešali účastnícke medaile. Vtipný nápis „prišiel som, prešiel som, prežil som“ ma veľmi pobavil. Na konci záverečnej rovinky sme sa mohli občerstviť v stánku s jedlom a pitím. Na osvieženie ponúkali vodu a výborný malinový iontový nápoj a na zahnanie hladu mali na výber rôzne druhy ovocia, medzi ktorými nemohol chýbať obľúbený melón, bábovku, chutné pagáče. Napravo od občerstvovačky v stánku Chio ponúkali ochutnávku chrumkavých chipsov rôznej príchute. Zemiakové lupienky servírovali v miskách, ktoré boli vždy plné a pripravené pre každého, kto mal chuť.

Organizátori pre pretekárov pripravili naozaj pestrý jedálny lístok. Na výber sme mali chutný kotlíkový guľáš, domáce halušky, sladké palacinky, ale najviac som sa tešila na špecialitu Kráľovského maratónu, na grilovaného vola, ktorý nám rozvoniaval už na štartovej čiare. Už pred štartom sa mi pri pohľade na otáčajúci kus mäsa poriadne zbiehali slinky. Pri výbere jedla som teda nemusela dlho váhať. Hovorí sa, kto váha ten nemá, ale v tomto prípade bolo mäsa naozaj dostatok. Grilovaný vôl, nie len že perfektne vyzeral, ale aj chutil. Klobúk dole pánovi šefkuchárovi.

Čakanie na vyhlasovanie výsledkov nám spríjemňovala sledovanie súťaže detskej tour Petra Sagana, ktorá sa pomaly blížila ku koncu. Víťazi boli odmenení soškami v tvare bicykla, vyrobeného z medeného drôtu, postaveného na drevenom obdĺžniku. Po odovzdaní cien nasledovala detská tombola, vyhradená len pre účastníkov detskej tour.

Vyhodnotenie výsledkov otvorenej súťaže bolo veľmi príjemné. Milá moderátorka vytvárala tú správnu víťaznú atmosféru, ktorá pri odovzdávaní cien nesmie chýbať. Dekorované ženy získali okrem pamätného diplomu, nádhernú kyticu kvetov a krásny víťazný pohár. O zábavu sa nám postarali aj víťazi zo 90km trati, ktorí rozhrkali svoje špampanské a vystriekali ho na tlieskajúcich divákov.

Okrem štandardných kategórií rozdelených podľa pohlavia a veku, boli na 25 km trati hodnotení jazdci v tímoch, ktorým sa počítali 3 najlepšie zajazdené časy.

Špeciálne ceny v podobe bombového dresu a návlekov na ruky, dostávali 20 najrýchlejší pretekári v každej kategórií bez rozdielu pohlavia. Jazdci, ktorí štartovali na 25 km trati získali žlté dresy, pretekári z 50 km trate si odniesli červené dresy a najväčším borcom zo 90 km trate boli odovzdané návleky na ruky .

Kráľovský maratón u mňa získal 1. miesto za najlepší maratón tohto ročnej sezóny. Prostredie, v ktorom sa maratón odohrával bolo skutočne nádherné. Závod bol plný prijemných prekvapení, v podobe krásnych výhľadov, rýchlych zjazdov a zábavných technických pasáži. Myslím si, že obsahoval všetko čo má správny pretek mať. Trať bola perfektne označená. Červeno - biele fáborky dopĺňali farebné bodky na kameňoch a šípky na asfaltových a lesných cestách. Síce, raz sa aj mne podrazilo zle odbočiť, ale to preto, lebo som bola natoľko uchvátená z trate, že som nedávala pozor. Keďže organizátori rátali aj s touto možnosťou, o pár metrov ďalej ma zastavilo veľkej biele X, ktoré ma nasmerovalo opäť na správnu cestu.

Názov „Kráľovský“ maratón doslova vystihuje jeho charakter. Všetkým milovníkov cyklistiky odporúčam, zúčastniť sa tohto zaujímavého preteku. Hobby jazdci si krátku trať užijú určite naplno a tí, ktorí si trúfajú na viac budú mať niekoľko násobne viac zážitkov, ktoré budú moc zažiť na 50 a 90 km trati.

Moja tohtoročná účasť bola síce prvá, ale určite nie posledná.

 

Autor: Monika Sedliačková

Foto: Tomáš Chabada a Anton Ďurina

Diskusia