Report: Svätojurský MTB maratón - bikepoint.sk

Report: Svätojurský MTB maratón

vložené 18. 04. 2014 o 10:53

Konečne! Povedali si mnohí bikeri a po dlhom zimnom spánku sa vybrali túto sobotu do Svätého Jura. Konal sa tu už 8. ročník MTB maratónu pod názvom SPECIALIZED Svätojurský MTB maratón. Bol súčasťou SLOVAK XCM TOUR, Župného pohára a Slovenského pohára. Súčasne sa tu konal aj prvý ročník a zároveň aj prvý pretek detskej série Detská tour Petra Sagana. Bolo to príjemné spestrenie celého podujatia a zúčastnilo sa neuveriteľných 311 detí. Trať mali postavenú na miestnom futbalovom ihrisku.

Ale poďme späť k dospelákom. Čo sa týka prezentácie tá prebehla rýchlo, na moje prekvapenie som si ale v taške nenašiel pamätné tričko. Ďalšia zmena bola čip ktorý sa neumiestnil na vidlu ako obvykle ale bol nalepený na štartovom čísle zozadu. Umiestnil som číslo na bike dal som si s kamarátom do jednej aj do druhej a poďme ho pekne na štart. Keďže som šiel na dlhú štartoval som o deviatej. Štart strednej bol o hodinu neskôr a rozdelený na dve vlny. Trať bola identická s minulými ročníkmi až na pár menších zmien. Bola rýchla, ani sa neprášilo, ani blato nebolo. Pekne to držalo stopu. Mne osobne sa na tejto akcii páči najviac asi to, že je to tu ako v inej krajine. Všetko zelené, zakvitnuté, les rozvoniava, to sa ani nedá ponáhľať a len sa kochať, teda nám čo sme prišli zo severu.

Prvý zjazd bol rýchly a na pocit sa aj ochladilo, normálne som sa tešil na ďalšie stúpanie čo u mňa nie je zvykom. Na prvej občerstvovačke som očakával niečo pod zub ale v podstate nič moc, ovocie (banán, jablko a pomaranč) voda, ionťák, hrozienka a tvrdé tyčinky. Mohli dáke pečivo a kúsok salámy nakrájať ako je zvykom na iných podujatiach. Možno som len fajnový. Ale aspoň som pokecal, lebo ľudia na nich boli super. Potom nasledoval najkrajší úsek celej trate a kôli nemu sa oplatí ísť na dlhú, pretože sa ide dvakrát. Krásne rýchle singláče, no proste paráda. Na niektorých úsekoch sme síce stretali turistov aj cyklistov v protismere, ale vždy sa ohľaduplne alebo skôr v rámci prežitia uhli. Na druhej občerstvovačke tiež nič moc akurát citrón navyše mali. Ale ako som povedal asi som náročný. Pokračovalo sa rýchlym zjazdom a nebezpečnou ľavotočivou zákrutou. Nebezpečná bola asi len pre mňa lebo sa mi zarosili okuliare a nevšimol som si auto ktorým zatarasil cestu fotograf. LTT som sa mu vyhol. Ďalší fotograf bol kúsok ďalej na brode tak sa teším na foto. Napojil som sa na trať a začal predbiehať ľudí zo strednej. Konečne som aj ja začal obiehať. V stúpaní za Krkavcom som požičal niekomu pumpu. Dušoval sa, že v cieli mi ju vráti. Smola, musím kúpiť druhú. Netvrdím že to urobil úmyselne, nakoniec si za to môžem sám. Našťastie som ju nepotreboval. V poslednom zjazde pred vinicami som stretol aj záchranku takže sa tam niekto fajne rosekal. Za vinicami sa pokračovalo ako vždy po priehrade a potom po uličkách až do cieľa. Záverečnú motanicu na ihrisku si mohli odpustiť, to už ma nebavilo. Prejdem víťazným oblúkom čakám na odstrihnutie čipu a akosi nik nechodí. Zabudol som, že je na čísle. Tak som si len došiel po bagetu a vodu a pobral sa umyť bike. To bolo na moje prekvapenie až veľmi rýchle, ale nebolo veľa blata. Prezliekol som sa dal si pivko, pozrel vyhlásenie výsledkov a záverečnú tombolu.

K tombole len toľko, že Roman Barényi celý čas na preteku hovoril o tom, že cyklistika je hlavne o fair play. A neskôr vyžrebuje číslo, chlapík dobehol a on ho poslal preč že tam mal byť, že už vyžrebovali iného. Ale keď sa jedná o bike a chlapík si spokojne spí v aute dajú mu dve minúty??? To podľa mňa moc fér nebolo. Malo sa losovať ďalej nech si trieska hlavu dotyčný. Koniec koncov aj tak už bike na bazári predáva. Niekoho iného by možno viac potešil.

Pretek bol super ako vždy a určite sa zúčastním aj budúci rok. Jediné čo by som vytkol je, že o pive v cene štartovného mohli dáko informovať, dozvedel som sa o tom až v nedeľu na fóre. Lepšie by sa zapíjala tá suchá bageta. Inak všetko na jedničku.

 

Autor: Erik Kubík

Diskusia