Rozhovor: Tomáš Višňovský - bikepoint.sk

Rozhovor: Tomáš Višňovský

vložené 23. 01. 2017 o 16:07

Na úvod roka 2017 Vám prinášame rozhovor z naším úspešným bikerom a športovcom telom aj duchom Tomášom Višňovským.

Mohol by si sa na úvod naším čitateľom predstaviť?

Volám sa Tomáš Višňovský mám 23 rokov som zo Žiliny, jazdím za Slovenský tím PROefekt team. Od roku 2011 som v SVK reprezentácii. Venujem sa horskej, cestnej cyklistike a cyklokrosu.

Kto ťa priviedol k cyklistike?

V mojom prípade to bol otec, ktorý ma brával na horské výlety. Neskôr som už volával ja jeho a nakoniec som začal jazdiť sám aby som si zlepšil kondíciu.

Tvoji tréneri a podporovatelia v kariére?

Opäť to je otec ale aj cela rodina ktorá mi drží palce povzbudzuje ma a často krát ma sprevádzajúci na pretekoch. Cyklistika je finančne naozaj veľmi ťažká a preto si vážim podporu ktorú mam. V mojom tíme PROefekt sa o mňa stará tréner Mgr. Juraj Karas, PhD. Jeho trénerské vedenie je naozaj na profesionálnej úrovni. V tíme mam všetko čo potrebujem. Kvalitný pretekový program, tréning, regeneráciu ale aj super partiu.

Aký je tvoj materský team?

Začínal som tíme CK epic Dohňany v ktorom som začal svoje pôsobenie v cestnej cyklistike. S otcom sme ale hľadali kvalitne vedenie v horskej cyklistike a tak sme kontaktovali Juraja.

Aké sú tvoje najväčšie úspechy?

Určite by som tu zaradil zisk titulu majstra SVK v MTB maratóne v kategórii elite pre rok 2015 ale aj tretie miesto v MSR SVK v cross country v kategórií elite pre rok 2015. Taktiež sa mi tento rok podarilo obhájiť víťazstvo na Horal MTB maratóne v medzinárodnej konkurencii. 5 a 6 miesto na akademických MS v XCO a XCE v roku 2016  ale aj 16. miesto celkovo v medzinárodnom etapovom  cestnom preteku Vysočina 2016.

Ako by si zhodnotil svoju tohtoročnú sezónu?

Sezóna bola veľmi dlhá nakoľko som pokračoval cyklokrosom a ukončenie bolo až v decembri. Podarilo sa mi veľa pekných úspechov ktoré som už spomenul. Neporadilo sa mi ale obhájiť titul v maratóne ani som nevylepšil tretie miesto z majstrovstiev Slovenska v XCO . O to viac som motivovaný do ďalšej sezóny.

Tvoje naj miesto na tréning? Na Slovensku a mimo.

Mám veľmi rád Žilinu a okolo pre jej rozmanitý terén a prírodu. Nie vždy je ideálne počasie ale na to som si už zvykol. Zo zahraničia by som spomenul asi Mallorcu kde sa vždy na jar rád vraciam. Perfektné služby, terén a podmienky na tréning partia v tíme.

Chodíš v zime trénovať do tepla? Kam?

V zimnom období preferujem zimné športy ku ktorím mam naozaj blízko. Rád si užijem voľno od bicykla a tak trocha zabudnem na kolobeh pretekania. Na jar, ale chodíme s tímom na Mallorcu, kde jazdíme prvé objemy.

Aké máš plány na sezónu 2017? Preteky, akcie?

Myslím si, že už môžem prezradiť účasť na etapovom MTB preteku Cape Epic v Južnej Afrike kde budem štartovať pod farbami českého tímu Superior a mojím parťákom bude skvelý maratónec Filip Adel, ktorý ho už absolvoval dva krát. Určite sa chcem pobiť o dobré umiestnenia na MS, ME v MTB maratóne, ale nechcem vynechať ani popredné akcie v cross country.

Ktorý druh cyklistických súťaži ti je najbližší?

Z môjho písania je jasne, že to bude MTB či už XCO alebo XCM. Mám veľmi rád jazdu v teréne. Cross county mám rád pre technickú náročnosť a maratóny zasa pre vytrvalostné parametre.

Aké bicykle používaš na tréning či preteky?

Asi 70% času trávim na cestnom bicykli. Využívam ho hlavne na tréning či už pri vytrvalosti, intervaloch alebo na pretekoch. Na horáku jazdím, aby som si zlepšoval techniku jazdy, ale aj vytrvalostné a iné parametre.

Na MTB pretekoch som jazdil na pevnom bicykli ale pre rok 2017 presadám na celoodpružený bicykle značky Superior.. Rád ale dopĺňam tréning na bicykloch s väčším zdvihom.

Dokážeš sa postarať sám o svoj bicykel alebo využívaš servisáka?

Vo väčšine si servis robievam sám, hlavne po pretekoch strávim celé dopoludnie pri bicykli. Zložitejšie veci ako výmena oleja vo vidlici a výmena brzdovej tekutiny nechám už na odborníka.

Ako regeneruješ po preteku?

Vo väčšine prípadov volím aktívny spôsob regenerácie či už plaváreň alebo ľahká jazda na bicykli. Využívam ale aj saunu, masáže a v neposlednom rade kvalitný spánok:).

Máš špeciálny jedálny lístok?

Úplne striktne sa ničoho nedržím. Vie ktoré jedla mi nerobia dobre a tie sa snažím obmedzovať. Taktiež dbám na pestrú stravu vo forme ovocia a zeleniny. Po zimnom období keď nejaké to kilo priberiem obmedzím sladké a na krátku chvíľu si rátam kalórie, aby sa hmotnosť vrátila do normálu. Klasické "sacharidové radovánky" sa snažím nahradzovať kvalitnými tukmi.

Ktoré jedlo a nápoj máš najradšej?

Z klasického Slovenského jedálnička obľubujem halušky, varené zemiaky s tvarohom a cibuľkou. Zo zahraničia určite cestoviny na rôzne spôsoby alebo lososový šalát. Z nápojov rôzne ovocné šťavy, ale aj nie moc zdravú coca colu :).

Aké je tvoje najobľúbenejšie miesto na relax?

Jednoznačne hory a príroda. Nie som vôbec indoorový typ človeka. Väčšinu času trávim vonku či na záhrade alebo u nás v Malej Fatre.

Aké sú tvoje koníčky okrem cyklistiky ako tráviš svoj voľný čas najradšej?

Ako som spomínal je to príroda. Okrem cyklistiky chodievame v zime lyžovať, skialp, turistika, bežke. V zimnom období učím lyžovať deti a dospelých u nás vo Vratnej. V lete sa popri bicykli toho nedá veľa stíhať ale chodieval som surfovať občas zbehneme na raft alebo túru so psom. V mladosti som hrával na klavír, gitaru, bubny a flautu. Hudbu mám veľmi rád, ale vraciam sa ku nej len sporadicky čo by som chcel určite zmeniť.

Aký je tvoj športový sen čo by si chcel dosiahnuť?

Ako som spomínal už v začiatkoch a určite si nato pamätáš je to olympiáda. Veľa vecí sa mi už splnilo, precestoval som kus sveta vďaka cyklistike. Každým rokom sa chcem ale posúvať hore vo svetovom rebríčku a dosahovať čo najlepšie výsledky doma a v zahraničí.

 

Ďakujem za rozhovor a želáme ti veľa športových, ale aj životných úspechov.

 

Autor: Luboš Terry Dupkala

Diskusia