Tirreno - Adriatico 12. - 18.3. 2014 - bikepoint.sk

Tirreno - Adriatico 12. - 18.3. 2014

vložené 13. 03. 2014 o 12:07

Tirreno - Adriatico je taliansky etapový pretek ktorý začína pri Tyrhenskom mori a končí pri Jadranskom mori, preto sa preteku hovorí aj Preteky dvoch morí. Pretek je zaradený do kategórie WorldTour. Prvý ročník sa konal v roku 1966.

Štyridsiaty deviaty ročník má sedem etáp s celkovou dĺžkou 1019 kilometrov. Prvou etapou je tímová časovka na 16,9 kilometra, druhá zvlnená etapa meria 173 km, tretia rovinatá etapa má 206 kilometrov, štvrtá horská etapa meria 237 kilometrov so 14 km stúpaním s cieľom na kopci Cittaraele, v piatej 190 kilometrovej horskej etape čaká pretekárov záverečné cieľové stúpanie ktoré má iba 3 kilometre ale s priemerom 22% a maximom 30%, šiesta zvlnená etapa meria 187 kilometrov a záverečnou siedmou etapou je individuálna časovka na 9,2 kilometra.

Na vedúceho pretekára čaká modrý dres a na celkového víťaza v meste San Benedetto del Tronto trojzubec ktorý symbolizuje vládcu morí.

Na štarte v Donoratico bude 22 tímov. Víťaz posledných dvoch ročníkov Talian Vincenzo Nibali (Astana Pro Team)bude tento rok chýbať. Medzi najväčšých favoritom na víťaza patria Alberto Contador, Roman Kreuziger (obaja Tinkoff - Saxo), Cadel Evans (BMC Racing Team), Michal Kwiatkowski , Rigoberto Urán (obaja Omega Pharma - Quick Step), Nairo Quintana (Movistar Team).

O víťazstvo v záverečných šprintoch bude bojovať trojica najlepších šprinterov súčastnosti Mark Cavendish (Omega Pharma - Quick Step), André Greipel (Lotto - Belisol), Marcel Kittel (Team Giant - Shimano).

O štvrté etapové víťazstvo pri svojej tretej účasti na Tirreno - Adriatico sa určite pokúsi aj PETER SAGAN (Cannondale Pro Cycling).

 

 

Autor: Milan Majtán

Diskusia