Tretí deň voľna - Giro 2017 - bikepoint.sk

Tretí deň voľna - Giro 2017

vložené 22. 05. 2017 o 19:31

Po druhom dni voľna čakala na cyklistov prvá časovka na trati dlhej 39,2 km. Desiata etapa začínala vo Folignu a končila v Montefalco. Najrýchlejší v individuálnej časovke bol Holanďan Tom Dumoulin (Team Sunweb) a po etape sa obliekol do ružového dresu pre lídra pretekov.

V stredu čakala na cyklistov horská etapa so štyrmi stúpaniami druhej kategórie. Jedenásta etapa začínala vo Firenze a končila po 161. kilometroch v Bagno di Romagna. Movistar Team od začiatku diktoval tempo, ktoré postupne trhalo pelotón. Rozhodujúci únik sa udial v poslednom stúpaní, kde zaútočil z vedúcej viacčlennej skupiny Španiel Oscar Fraile (Dimension Data for Qhubeka), ku ktorému sa postupne pridala ešte trojica cyklistov. Najrýchlejší zo špurtujúcej štvorice bol španielsky cyklista, ktorý získal prvé víťazstvo vo WorldTour pretekoch. Ružový zostal Holanďan Tom Dumoulin (Team Sunweb).

Dvanásta etapa začínala vo Forlí a piaty krát v histórii Gira končila v Reggio Emilia. Najdlhšia etapa tohtoročného Gira mala 234 kilometrov. Tretie etapové víťazstvo si na jubilejnom 100. ročníku, pri svojej premiére na pretekoch GrandTour, pripísal po špurte Kolumbíjčan Fernando Gaviria (Quick - Step Floors). Ružový dres zostal Holanďanovi Tomovi Dumoulinovi (Team Sunweb).

Najrovnejšia etapa tohtoročného Gira mala 167 kilometrov. Trinásta etapa začínala v Reggio Emilia a končila v Tortone. O víťazstvo bojovali špurtérske vláčiky so svojimi lídrami po tom čo dvadsať kilometrov pred cieľom dostihol pelotón skupinu v úniku. Najlepšiu prácu pre svojho lídra odviedol tím Quick- Step Floors, a so svojho štvrtého víťazstva v 100. ročníku Gira sa tešil Kolumbíjčan Fernando Gaviria. Lídrom pretekov zostal Tom Dumoulin (Team Sunweb).

Štrnásta etapa jubilejného ročníka začínala v Castellanii, v rodisku Fausta Coppiho. Podľa talianskych fanúšikov najlepší cyklista všetkých čias sa tu narodil v roku 1919 a počas svojho nie dlhého života, ktorý ukončila malária v roku 1960, vyhral päť krát Giro, dva krát TdF a ovládol deväť monumentov. Kopcovitá etapa dlhá 131. kilometrov končila na Orope. Cieľový kopec Oropa, dlhý takmer dvanásť kilometrov s priemerom 6,2 % a maximom 13 %, preslávil Marco Pantani. Siedmym víťazom na Orope sa stal ružový Holanďan Tom Dumoulin (Team Sunweb). Dvadsaťšesť ročný Holanďan získal v tomto ročníku Gira druhé víťazstvo a stal sa prvým nie talianskym víťazom na slávnom kopci.

Kopcovitá pätnásta etapa viedla z Valdenga do Bergama a merala 199 kilometrov. Víťazom, sa po špurte favoritov na celkového víťaza jubilejného ročníka Gira, stal pretekár v bielom drese pre najlepšieho cyklistu do 25. rokov Luxemburčan Bob Jungels (Quick - Step Floors). Počas etapy padali viacerý cyklisti, vrátane Naira Quintanu. Priebežným lídrom bol pred tretím dňom voľna Holanďan Tom Dumoulin.

Zajtra čaká na cyklistov stúpanie na Mortirolo a dva krát na Passo dello Stelvio.

 

 

Autor: Milan Majtán

 

Diskusia