UCI zakladá dopingovú horúcu linku - bikepoint.sk

UCI zakladá dopingovú horúcu linku

vložené 13. 11. 2012 o 16:13

UCI sa rozhodlo založiť dôvernú horúcu linku, ktorá by jazdcom umožnila priznať svoje dopingové prehrešky. Svetová federácia sa odhodlala vydať týmto smerom po dopingovej afére Lanca Armstronga a zároveň tak verí, že sa stane pre jazdcov viac otvorená a prístupná. Za oficiálnym zverejnením linky stojí samotný prezident UCI Pat McQuaid.

„UCI chce byť jazdcom čo najviac otvorená - najmä tým, ktorí by chceli prediskutovať záležitosti a obavy ohľadom dopingu. Preto sa v nasledujúcich týždňoch bude UCI pracovať na založení novej dôvernej linky,“ zneli slová prezidenta v správe adresovanej cyklistom.

Pat McQuaid si je vedomý, že chvíľu potrvá, čím si nový systém získa u jazdcov dôveru; zároveň však vyjadril svoje presvedčenie o dosiahnutí spoločného cieľu. Aktuálne výsledky a informácie od samotných jazdcov môžu pozitívne prispieť ku zmene kultúry, ktorá je v cyklistike veľmi potrebná.

V súvislosti s dôvernou linkou sa prezident v správe vyjadril i ohľadom sťažnosti adresujúcej skutočnosť, že sa UCI nie vždy zaoberalo všetkými informáciami poskytnutých jazdcami: „Touto cestou by som vás chcel uistiť, že UCI vždy konalo na základe poskytnutých informácii a aj vždy konať bude, aspoň vrámci toho, čo umožňuje zákon.“

Snaha prezident McQuaida o očistenie mena cyklistiky, ktoré bolo tohto roku pošpinené práve dopingovou aférou víťaza siedmych pretekov prestížnej Tour de France Lanca Armstronga, je význačná a umožní tak fanúšikom smerovať svoje športové tipy na výkon cyklistov i naďalej.

Autor: Juraj Mička

Zdroj: cyclingnews.com

 

Diskusia