Zimná akcia ako sa patrí alebo STUPAVA WINTER TROPHY MTB & RUN 2016 - bikepoint.sk

Zimná akcia ako sa patrí alebo STUPAVA WINTER TROPHY MTB & RUN 2016

vložené 25. 01. 2016 o 08:32

Sviatky obžerstva a oslavy nového roka sú za nami. Začal sa rok 2016 a pomaly, ale naozaj iba pooomaličky sa rozbieha nová sezóna. Každý z nás pribral nejaké to deko navyše, takže trochu pohybu nikomu nezaškodí. Tento rok som sa rozhodol opäť zúčastniť novoročného merania síl, pre mňa na tradičnej zimnej klasike na západnom Slovensku. Tento rok to je moja piata účasť na tejto skvelej zimnej akcii.

Železnú studienku pre tento rok vystriedala Stupava, kde sa štartuje aj letná varianta Stupavského maratónu.

Zimný maratón je v podstate vždy trocha lotéria, odhadnúť podmienky na trati v deň preteku je ťažké, ale všetko vyzeralo tak ako sa na bratislavskú zimu patrí. Na tento ročník nám príroda pripravila dokonalú atmošku a posledné dni pred závodom prituhlo a aj trošku poprášilo v lese na bielo. Bolo tesne pod nulou a fúkal pekne nepríjemný studený vietor.

Prezentáciu vybavujem v sprievode mojej priateľky už v piatok navečer a neviem sa dočkať, kedy to celé vypukne. Zmenu zázemia hodnotím veľmi pozitívne, ráno žiadna naháňačka, z Blavy to mám autom na skok. Parkovanie bez problémov už len posledné prípravy a ide sa na štart.

Na bikerov a bežcov čaká trať s dĺžkou 25 km a prevýšením 560 m.

Tento rok som sa rozhodol odstáť si na páske 20 min nech nemusím ako po minulé ročníky štartovať z konca pelotónu.

Tesne pred jedenástou stojí 266 pretekárov na štarte a všetci už netrpezlivo čakajú kým zaznie výstrel zo štartovky.

11:00 a ideme na to. Pár sekúnd po štarte už počujem za sebou rachot, kde dochádza ku kolízii a zopár bikerov padá na zem :) fuu - adrenalín stúpa do hlavy všetkým.

Po štarte si hákujem čelnú skupinku a ide sa po asfalte smer Borinka. Tempo svižné, ale v balíku sa bezpečne držím na uzde.

Z hlavnej odbáčame do prvého stúpania a tam sa skupinka nadobro trhá, ja len sledujem vedúcich pretekárov ako sa mi vzďaľujú.

Blatko so snehom pod kolesami, tepy mi idú na moje maximum a začínam sa pomaly dostávať do môjho optimálneho tempa.

Prechádzam na zvážnicu smer malý Slavín a v podstate stále stúpame až na Biely kríž. Podklad sa mení a pôda je zamrznutá, sniežiku mierne pribúda. Mráz a tenká vrstva prašanu dotvárajú atmosféru. Vravím si, hlavne radostne a bezpečne... Nálada graduje a v dobrom tempe dorážam na Biely kríž, kde nezastavujem a pokračujem smer Stupava. Občerstvovačka je cca na 15 -tom kilometri a nastúpané máme väčšinu z 500 výškových metrov. Technický prejazd cez potok, okolo vodárne, kde sa v lete dá aj v sedle biku, tentokrát volím radšej na pešo.

Už len 10 km viacmenej dole kopcom a som v cieli.

Jazda po zvážnici je veselá a hravá, kde tu ľad pod snehom preveruje nejedného jazdca. Zopár krásnych riť-bergerov mi predviedli moji súperi a tak volím radšej pomalšie a bezpečnejšie tempo. Zopár miest som stratil pred Stupavou ale v základe mi ide o to, aby som bol v cieli zdravý a vysmiaty. To sa mi darí po bezpečnom prejazde záverečným blatovým žľabom a po rovinke už smer cieľ.

Do cieľa prichádzam so stratou 13 min na prvého závodníka.

Celkovým víťazom sa stáva Cleppe Wouter z Belgicka ktorý si to dal za 57:47.

Pocit v cieli som mal výborný, zabezpečenie na trati prvotriedne a o značení ani nehovorím. Nemám ani čo, keďže som to nemal ani čas sledovať. Som tu domáci a išiel som to po pamäti. Chalani z teamu spomínali, že na OS bolo všetko pripravené na jednotku a dokonca sa tam niektorým tak páčilo, že sa zdržali aj na duplu :)

Samozrejme na tejto akcii ide hlavne o zábavu a spoločné stretnutie bikerov po dlhšom čase, čo sa aj tento rok úspešne podarilo.

V sobotu štartovali aj bežci, bežali rovnakú trať a musím povedať, že čas prvého bežca by brali aj niektorí zúčastnení bikeri :)

Beh, to nie je nič pre mňa, ale dobré je, že organizátor myslí aj na túto komunitu športovcov.

Čo dodať, opäť organizačne zvládnuté na jednotku. V cieli niekoľko umývacích boxov a vyhrievaný stan, kde sa konalo aj vyhlásenie výsledkov. Mňa asi najviac potešil stánok ELEVEN, kde som si doplnil zásobu ponožiek a iných super vecičiek od tejto skvelej českej značky.

Veľmi sa už teším na letnú verziu Stupavského maratónu, kde si po minuloročnej absencii opäť vychutnám 105 km trasu, ktorú každému môžem len odporúčať.

Dovidenia v júli Stupava.

FOTO: Danielka

Autor: Tomáš Kaskaja Tomašek

 

Diskusia