Zdravý životný štýl

Registracia na konferenciu "ABY ŠPORT NEBOLEL 2013"
02. 12. 2012 Reportáže

Milí športoví priatelia, rok ubehol ako voda a pred nami je 3. ročník konferencie „Aby Šport Nebolel“, ktorý sa bude konať 9.2.2013. Registrácia na konferenciu je spustená a trvá do 31.1.2013, alebo pokým sa nenaplní limit . Výhodou skorého prihlásenia je nižší registračný poplatok do konca decembra a možnosť zaradenia sa viackrát do losovania. Počas prihlasovacieho obdobia bude losovanie o zaujímavé ceny, napr. prípravky zdravej, prípadne športovej výživy, voľne štartovné na rôzne športové podujatia a iné aktivity. Čím skôr sa prihlásite, tým častejšie budete zaradení do zlosovania. Všetky aktuality a informácie nájdete na http://abysportnebolel.sk/konferencia-info/. V prípade akýchkoľvek otázok nás, prosím, neváhajte kontaktovať. Tešíme sa na stretnutie na konferencii. Bergendiová Katarína http://abysportnebolel.sk Autor: Luboš Dupkala

Recidivujúce infekcie u športovcov na jeseň a ich prevencia
15. 11. 2012 Reportáže

Imunitný systém – teda ochrana organizmu pracuje v dvoch líniach, z ktorých rozoznávame imunitnú odpoveď nešpecifickú a špecifickú. Prvá reakcia – nešpecifická – na prítomnosť nejakého mikroorganizmu, vírusu alebo cudzorodej látky je veľmi rýchla, ale nemá žiadnu pamäť, či sa telo s tým či oným votrelcom už niekedy stretlo. Druhá reakcia – špecifická – reaguje pomalšie, ale premyslene a naisto. Najmä vtedy, keď vie s kým má tu česť. Obidve zložky sa prelínajú a spolupracujú. chranu organizmu môžme ďalej deliť na bunkovú a protilátkovú. Tú prvú- bunkovú- tvorí niekoľko desiatok druhov buniek bielej krvnej zložky. Každá skupina buniek má svoje presné úlohy – nietoré votrelcov zlikvidujú agresívnymi látkami, iné produkujú protilátky, ktoré predstavujú akúsi našu chemickú poľnú jednotku. Ďalšie ako pochôdzkári chodia a označujú nepriateľov svojím zabíjačským kolegom. Vysoko špecializovaní zabíjači by bez týchto značiek totižto nemuseli votrelcov rozoznať. A tiež bunky, ktoré produkujú množstvo látok a s ich pomocou medzi sebou komunikujú (interleukiny, cytokiny) a do miesta zápalu tak privolávajú ďalšie a ďalšie posily. Týchto látok je známych viac ako stovka a ich funkcie sa stále dopodrobna skúmajú. Niektoré majú napríklad schopnosť brániť prenikaniu vírusov do bunky. Protilátková imunita potom predstavuje predovšetkým tvorbu protilátok (imunoglobulínov) v piatich triedach a líšia sa svojim tvarom a funkciou. Protilátky sa naväzujú na votrelcov a tým ho zneškodnia. Imunitný systém ovplyvňujú rôzne faktory, vrátane fyzickej aktivity. Ako pôsobí na imunitu šport ? Rekreačný šport alebo primerané krátkodobé telesné cvičenie 3-4 krát za týždeň v trvaní 15-60 min pri 40-60% intenzite maximálnej spotreby kyslíka (VO2 max) má na imunitný systém stimulačné účinky, prípadne jeho aktivity výraznejšie neovplyvňuje. Naproti tomu dlhotrvajúci a intenzívny tréning, ktorý je súčasťou vrcholového alebo výkonnostného športu (viac ako 5 krát za týždeň pri viac ako 80 % VO2 max) bez nedostatočnej regenerácie, môže pôsobiť znižovaním obranyschopnosti jedinca. Po fyzickej záťaži vzniká krátkodobá prechodné obdobie zníženej imunitnej odolnosti (tzv. – imunosupresívne okno – „the open window“), ktorá môže pretrvávať v závislosti od dĺžky a intenzity záťaže približne 3–12 hodín. Pri nedos­tatočnej regenerácií a opakovanej zníženej odolnosti jedinca môže dôjsť k takzvanému prekrytiu otvorených okien a tým k výraznému zníženiu imunitnej odolnosti organizmu. Napr. vrcholový výkon šprintéra na 100m nevyvolá zásadnejšie zmeny v jeho imunitných ukazovateľoch, kým u vytrvalca po dobehnutí maratónu možno pozorovať pretrvávanie obdobia zníženej imunitnej odolnosti aj niekoľko dní. Možnosti ovplyvnenia zníženej imunity vyvolanej nadmerným telesným cvičením. Zníženie imunity, ktoré vzniká u vrcholových alebo výkonnostných športovcov, vykonávajúcich dlhodobo nadmerný tréning, sa môže prejaviť nielen častejšími infekciami horných dýchacích ciest najmä tesne pred alebo počas dôležitých pretekov (prídavný efekt psychického stresu), ale aj častejšími dlhodobými („driemajúcimi“) vírusovými alebo parazitárnymi infekciami, chronickým únavovým syndrómom (letargia, depresia, spavosť, nočné potenie, bolesti svalov) a zvýšeným výskytom svalových zranení a hlavne teraz na jeseň. Týmto nepriaznivým následkom možno do určitej miery predchádzať viacerými spôsobmi. 1.Úprava tréningového procesu a otužovanie – so zabezpečením dostatočnej doby na regeneráciu, aby sa minimalizovalo nahromadenie obdobia zníženej imunitnej odolnosti („open window“) po jednotlivých tréningoch. K zlepšeniu klinického stavu pomáha aj otužovanie – pohyb na čerstvom vzduchu, primerané oblečenie, neprekurovanie bytu, plávanie nie v príliš studenej vode, striedanie teplej a studenej sprchy, sauna… 2.Výber vhodného dietetického režimu s dostatočne vyváženým prívodom makronutrientov (proteíny, sacharidy, tuky) a mikronutrientov (vitamíny, mikroelementy). Diéta musí v prvom rade zabezpečovať rovnaký príjem kalórií, ako bol ich výdaj pri telesnom cvičení, ale aj obnovu sacharidov a tukov, ktoré sa pri tom spotrebovali. Tie sú nevyhnutné aj na udržovanie dostatočných zásob glykogénu a esenciálnych tukov. Niektorí športovci pri udržiavaní svojej hmotnostnej kategórie výrazne obmedzujú príjem sacharidov a živočíšnych tukov, čo sa môže premietnuť nielen do vyššieho rizika infekcií, ale aj svalových zranení. Imunitný systém je osobitne citlivý na nedostatok proteínov, preto ich primeraný príjem musí byť súčasťou dobre vybalancovanej diéty. Podávanie sacharidov (formou rôznych nápojov) počas cvičenia alebo športového výkonu zmenšuje zvýšenie tvorby stresových hormónov, ako je kortizol a noradrenalín, a tým aj stupeň následného obdobia zníženej imunitnej odolnosti, čím môžu znížiť stupeň imunosupresie a zápalových zmien vyvolaných nadmerným telesným cvičením. Z mikroelementov je pre správnu funkciu imunitného systému najdôležitejší dostatočný prívod železa, selénu a zinku. Dostatočný prívod železa v potrave sa zabezpečuje formou dobre vyváženej diéty. V poslednom čase sa zistilo, že viacerí vrcholoví športovci majú po športovom výkone zvýšený výdaj niektorých mikroelementov, ako napr. zinku alebo horčíka, pričom zinok spolu so selénom má zásadný význam pre bezporuchovú funkciu imunitného systému. Vrcholoví športovci a starší ľudia majú často nedostatok v zásobení ich organizmu týmito mikroelementmi, čo sa prejavuje zvýšenou náchylnosťou na vírusové infekcie horných dýchacích ciest. Selén je nenahraditeľný prvok pre udržovanie normálneho oxidačno-redukčného stavu každej bunky a tým aj pre normálnu funkciu imunitného systému. V zime viacerým chýba aj dostatok ,,slnečného vitamínu D”. Vitamíny prijímané umelo, slúžia na prevenciu hlavne v obdobiach, keď organizmus nemá dostatočné množstvo vitamínov v strave, teda v zime a na jar a pomáhajú pri liečbe chrípky i nachladnutia. Na tabletky treba myslieť len ako na poistku, pretože zdravá a pestrá strava obsahujúca čerstvú zeleninu a ovocie prispieva k lepšej funkcii imunitného systému. To, čo v tabletkách pôsobí izolovane, v mrkve či jablku pôsobí komplexne spolu s ostatnými prírodnými zložkami. Enzýmy, ktoré sa nachádzajú v ovocí a zelenine, spolupracujú pri transporte vitamínov a tým sú vitamíny účinnejšie. Zároveň sú ľahšie vstrebateľné, telo ich dokáže efektívnejšie využiť a nehrozí pri nich predávkovanie. U športovcov nielen fyzická záťaž, ale aj nesprávne volená výživa pôsobí synergicky pri vzniku zníženej imunitnej odolnosti, a preto si športovci môžu vypomôcť pri prevencii imunosupresie aj dobre vyváženou stravou, ktorá obsahuje adekvátne množstvo sacharidov, proteínov, vitamínov a stopových prvkov. Medzi ďalšie veľmi závažné faktory patrí aj pôsobenie vonkajších podmienok (teplo, chlad), racionálne stupňovanie tréningovej záťaže, udržiavanie vyrovnaného psychického stavu a dostatočného množstva spánku. 3. Podávanie imunostimulačných látok neovplyvňujú len určitú aktivitu konkrétnych buniek imunitného systému, ale stimulujú celý súbor procesov. Ich pôsobením sa najčastejšie zvyšuje účinnosť mechanizmov prirodzenej imunity, ktoré sú v prvej línii obrany proti choroboplodným zárodkom. a) Polysacharidy kvasiniek a húb (glukány, manány), ktoré pôsobia na imunitu nešpecificky – ako napr. IMUNOGLUKAN P4H®. Predstavuje látku prírodného pôvodu, patriacu do skupiny aktívnych polysacharidov. Je vlastne unikátnou zmesou alfa a betaglukánov ako aj chitosanových a chitínových štruktúr, stimulujúcou a optimalizujúcou imunitnú odpoveď. Zdrojom môžu byť steny buniek pekárskych kvasníc, zrná niektorých obilnín a vyššie huby, kde patrí aj hliva ustricová. Je to bezpečná látka, ktorá sa v čreve štiepi na vlastnú glukózu a ďalšie látky, ktoré sa metabolickou degradáciou vylúčia z tela von. Zlepšená imunita sa prejavuje v lepšej ochrane pred vírusmi, parazitmi, baktériami a parazitmi a pri záťaži organizmu fyzickým a/alebo psychickým stresom. Môžeme ho použiť pri recidivujúcich infekciách, u rizikových jedincov počas jesene a zimy, po vírusových infekciách – infekčná mononukleóza, ovčie kiahne, recidivujúce herpesy, afty, u športovcov po namáhavom tréningu, alebo preteku, u starších ľudí počas neskorej jesene zimy a skorej jari, u pacientov s alergiou a u pacientov pred plánovaným chirurgickým zákrokom. Z hľadiska užívania sú vhodné kúry v trvaní 2-3 mesiace 1-2-krát do roka v dávke 2 kapsle denne ráno nalačno, alebo krátkodobo pri akútnych infekciách, alebo po ťažkom preteku, alebo tréningu. b) Enzýmy používané na systémovú enzymoterapiu sa osvedčujú nielen pri prevencii infekcií horných dýchacích ciest, ale aj v prevencii, prípadne urýchlenej liečbe subklinických alebo klinických svalových poranení vznikajúcich pri športovej aktivite. Takúto funkciu má napr. podávanie kombinácie proteolytických enzýmov, ako je Wobenzym , ktorý obsahuje vhodne zostavené enzýmy (látky štiepiace bielkoviny), ktoré majú schopnosť účelne ovplyvňovať imunitu, tlmiť zápal a opuchy a do istej miery aj rozpúšťať krvné zrazeniny . c) Imunomodulátor biologického pôvodu – COLOSTRUM – je tekutý sekrét, ktorý sa vytvára v mliečnych žľazách samíc cicavcov, vrátane človeka , tesne pred pôrodom a v nasledujúcich niekoľkých dňoch premení na materské mlieko. Obsahuje celý komplex účinných látok, ktoré zabezpečujú výživu buniek, po jeho užívaní sa podľa klinických štúdii zlepšuje využívanie energie pri športovom výkone – urýchľuje regeneráciu a podporujú imunitný systém. Obsahujú napr.: - Imunoglobulíny – proteíny na báze protilátok, ktoré sú zodpovedné za odolnosť. Imunoglobulín G , Imunoglobulín M, Imunoglobulíny D a E - Laktoferín – proteín, ktorý transportuje železo do červených krviniek a napomáha odstraňovaniu vírusov a škodlivých baktérií - Rastový faktor - stimuluje správny rast a lieči staré zranenia kože, svalov a iných tkanív; rastový faktor naviac podporuje spaľovanie tukov – potencionálny anabolický efekt - Rastový hormón – spomaľuje procesy starnutia organizmu. - Leukocyty – biele krvinky podporujúce produkciu interferónu – proteínu, ktorý zabraňuje reprodukcii vírusov. - Enzýmy – tri enzýmy s aeróbnym účinkom na baktérie. - Vitamíny B1, B2, B6, B12, E, A, C d) Významné zdraviu prospešné účinky majú probiotiká, medzi ktoré patria najmä baktérie mliečneho kysnutia. Probiotiká sú preparáty alebo produkty obsahujúce v dostatočnom množstve životaschopné mikroorganizmy, ktoré zmenia mikroflóru v čreve, čím zabezpečia rovnovážny ekosystém so zdravotne prospešným pôsobením na hostiteľa. Ich účinky sa prejavujú najmä formou prevencie črevných infekcii (vrátane prevencie cestovnej hnačky), zvýšeným vstrebávaním minerálov a vitamínov v čreve, posilnením imunitnej odpovede, znižovaním sérového cholesterolu a zlepšenou životnou pohodou. Samozrejme pri zhoršení klinického stavu majú odborníci – klinickí imunológovia k dispozícii tzv. imunomodulačné, to znamená imunitu ovplyvňujúce preparáty, ktoré sú na lekársky predpis. Je dobré si uvedomiť, že na imunitný systém vplýva množstvo faktorov a jedným veľmi významným je aj duševná rovnováha. Dnes dokonca hovoríme o jednom neuro-endokrinno-imunitnom supersystéme, ktorý má za úlohu chrániť náš organizmus pred vplyvom vonkajšieho prostredia, ale aj pred zmenami v našom tele. Pri športovom tréningu je jeho úlohou vytvoriť nový ustálený stav, pri ktorom je organizmus schopný podať mimoriadny fyzický a s tým spojený aj psychický výkon, tzv – všeobecný adaptačný syndróm. Množstvo stresu a silný psychický nátlak môže veľmi významne oslabiť imunitu organizmu. Na druhej strane dodržiavanie správnej životosprávy pomocou piatich S – zdravá STRAVA, dostatok SPÁNKU, veľa SMIECHU a ŠPORTU A SPOKOJNÝ život v kruhu svojich blízkych, so všetkým, čo k tomu patrí…. a následne vyplavovanie hormónov šťastia – endorfínov, enkefalínov a vnútorných opioidov môže k posilneniu imunitnej odpovede len a len napomôcť. MUDr.Katarína Bergendiová, PhD. Zdroj: http://www.abysportnebolel.sk/

Chudokrvný športovec ? Čo s tým ?
16. 10. 2012 Reportáže

Možno ste to práve vy, kto s veľkou pasiou chodí každý deň behať a jedného dňa si uvedomíte, že to s vami ide nejak dolu vodou. Vaša kondícia bola doteraz úplne skvelá, no zrazu sa omnoho viac zadýchate, nevládzete, srdce Vám búši ako splašené, aj keď už ste dávno dobehali. Čo sa to s vami len deje? Ráno sa pozriete do zrkadla a všimnete si, že ste nejaký bledý, uvedomíte si, že už dlhšie vám vypadávajú vlasy, častejšie máte nepríjemné „kútiky“ a páli vás jazyk. Je na čase ísť k lekárovi. Vaša pani doktorka Vám vezme krv a verdikt je na svete: ste chudokrvný. Ako sa to len mohlo stať? Ak vylúčime chorobné príčiny chudokrvnosti, ako je napríklad porucha vstrebávania železa či vitamínu B12, chronické straty krvi (u žien asi tá najčastejšia príčina, u mužov z hemorrhoidov) a mnohé iné, nemenej dôležitou príčinou môžu byť aj chyby v stravovaní. Existuje samozrejme niekoľko dôležitých nutrientov, ktoré majú vplyv na správnu krvotvorbu, najdôležitejšie sú však tieto tri: železo, kyselina listová a vitamín B12. V prvom rade treba zdôrazniť, že ten či onen nutrient dôležitý pre tvorbu krvi, musí chýbať vo vašej strave pomerne dlho, aby to váš lekár uvidel na krvnom obraze. Veľmi často je okrem nedostatku v strave prítomný aj iný faktor a vznikne tak nepríjemná dvojkombinácia. Skúsme si teda na troch príkladoch (prípadoch ..:-) ) ukázať ako sa k chudokrvnosti môžeme dopracovať a ako z toho von: 1. Nedostatok železa a zároveň straty krvi (cyklistka Vierka vynechala zo stravy mäso, ale nekonzumuje dobré rastlinné zdroje železa a zároveň má silné menštruačné krvácanie) 2. Nedostatok kyseliny listovej a nadmerný konzum alkoholu (turista Peter neobľubuje zeleninu ani strukoviny, ale veľmi rád si dá každý večer sedmičku vína) 3. Nedostatok vitamínu B12 a porucha vstrebávania (fitneska Milica je pol roka vegánka a nedávno jej pri vyšetrení zistili atrofickú gastritídu a infekciu Helikobakterom pylori) 1. Prípad cyklistky Vierky (problém železo) Problém pani Vierky nie je v tom, že vynechala mäso, ale v tom, že jej strava sa skladá z bielej ryže, cestovin, chleba z bielej múky a mliečnych výrobkov. Zeleninu a ovocie si dá len málo, strukoviny nekonzumuje skoro vôbec a rovnako ako orechy a olejnaté semená. Takáto strava skoro žiadne železo neobsahuje a teda hlavná chyba nie je v tom že je bezmäsitá ale, že je “bezželezitá“ . Keď sa k tomu pridajú zvýšené straty krvi počas menštruácie, na anémiu nemusí dlho čakať. V takomto prípade by asi lekár predpísal železo a hlavnú chybu videl vo vynechaní mäsa. Užívaniu železa sa pani Vierka už nevyhne, ale ako je to s tým mäsom? Naozaj ho musí jesť? Nie, nemusí. Je síce pravda, že tzv. hémové železo (železo zo živočíšnych potravín) sa vstrebáva asi 3-5-krát viac ako železo rastlinné, ALE!!! správnou úpravou rastlinných potravín vieme využiteľnosť železa niekoľkonásobne zvýšiť. To paradoxne platí aj o zelenine: surová je bohatým zdrojom vitamínov, z tepelne upravenej získame viac minerálnych látok. Miera vstrebávania minerálov môže byť po uvarení aj 3-7-krát vyššia. Navyše, železa nie je v rastlinných potravinách málo. Na to, aby sa vegetariáni vyhli chudokrvnosti, stačí pravidelná konzumácia celozrnných obilnín. Ak si k tomu občas pridajú aj orechy a strukoviny a nezabudnú na zeleninu a ovocie, môžu „mäsožravcom“ železo aj rozdávať …:-). A tu je zopár praktických rád, ktorými zvýšite využiteľnosť rastlinného železa: - citrón, limetka alebo pomaranč obsahuje organické kyseliny, ktoré niekoľkonásobne (asi 4-5-krát) zvyšujú vstrebávanie železa. Nezabudnite ich vždy pridať do strukovinových šalátov (arabi ani netušia ako rozumne to robia, že do všetkých šalátov pridávajú citrónovú šťavu) - všetko, čo je bohaté na vitamín C, zvyšuje vstrebávanie železa (napr. fazuľa s paprikou sú ideálnou kombináciou) - nezabúdajte do každého jedla pridať zelené vňate: 10 g tymiánu obsahuje 12 mg železa, čo je skoro denná odporúčaná dávka! (fazuľa s citrónom, olivovým olejom a tymiánom je navyše mňam - chcete železitú bombu? skombinujte strukovinu s viacerými dobrými zdrojmi rastlinného železa napr. v takejto dokonalej kombinácii: Strukovina + celozrnná obilinina + “železitá“ zelenina + vňať + citrónová šťava. Ak chcete úplne dokonalú zmes, pridajte orechy alebo olejnaté semená (také opražené tekvicové semená nepokazia žiaden šalát!). Takáto zmes je priam balzamom pre vašu krvotvorbu. Obsahuje nielen megadávku železa ale aj organické kyseliny na zlepšenie jeho vstrebávania, meď, kobalt, mangán, chlorofyl, kyselinu listovú a esenciálne mastné kyseliny. 2. Prípad turistu Petra (problém kyselina listová) Nešťastná kombinácia u pána Petra je v tom, že jednak nekonzumuje potraviny bohaté na kyselinu listovú a zároveň alkohol (ktorý naopak obľubuje ..:-) ), blokuje vstrebávanie aj tých malých množstiev kyseliny listovej, ktoré v strave má. Pri chronickom alkoholizme sa ešte pridruží aj toxický vplyv alkoholu priamo na prekurzory červených krvniek v kostnej dreni. Aká je z toho cesta von? Nuž, nekonzumovať alkohol denne a v nadmerných množstvách a zároveň stravu organizovať tak, aby bol dostatok kyseliny listovej. Veľmi bohatým zdrojom sú strukoviny (šošovica, fazuľa, cícer, hrach) a tiež zelenolistová zelenina. Niekedy to prechodne vyžaduje aj užívanie kyseliny listovej v tabletkách. Pokiaľ je ale pán Peter chronický alkoholik, pomôže mu z anémie iba dlhotrvajúca abstinencia. 3. Prípad fitnesky Milice (problém vitamínu B12) Fakt je, že vegán (teda ten, kto nekonzumuje žiadne živočíšne potraviny) by jedného dňa v dôsledku nedostatku vitamínu B12 s chudokrvnosťou asi skončil (pokiaľ by nebol uvedomelý a neužíval by výživový doplnok). Trvalo by to ale nejaký ten rok, kým by sa tak stalo. Naša pečeň totiž vytvára zásoby tohto vitamínu, ktoré vystačia tak na 2 – 3 roky. Ak teda niekto bude pani Milici tvrdiť, že jej chudokrvnosť je dôsledkom rok trvajúcej vegánskej stravy, tak nemá pravdu. Problémom je opäť kombinácia: pri infekcii Helikobakterom pylori často dochádza aj k vzniku gastritídy, tzv. atrofii sliznice a poruche vstrebávania napríklad aj vitamínu B12. Ak takýto proces nejaký čas trvá a nelieči sa, môže dôjsť k rýchlejšiemu vyčerpaniu zásob vitamínu B12 a keď sa k tomu ešte pridruží nedostatočný príjem, anémia je na svete. Tak isto sa môže pani Milica cítiť slabá, často sa môžu u nej vyskytovať afty, poruchy nervov (brnia im ruky a nohy), problémy s udržaním rovnováhy,zhoršenie pamäte, sklon k náladovosti, zhoršená koordináciu svalov atď. Riešením je potom samozrejme liečenie helikobakterovej infekcie antibiotikami a pokiaľ je túžba zotrvať pri vegánskej strave, nevyhnutné je užívať vitamín B12 v tabletkách. V prevencii a podpornej liečbe anémie hrajú významnú úlohu tieto potraviny: - celozrnné výrobky (celozrnný chlieb a pečivo, celozrnné cestoviny) - cereálne výrobky a rastlinné mlieka fortifikované železom alebo vitamínom B12 - ovsené vločky - ryža natural - strukoviny - mak a sézam, slnečnicové a tekvicové semená - všetky druhy orechov: najmä lieskovce a kešu - sušené ovocie: najmä marhule a slivky - drobné bolbuľovité ovocie, jablká, citrusy - čerstvé vňate - červená a zelená zelenina - trstinová melasa - surové zeleninové a ovocné šťavy (existujú aj obohatené železom aj vitamínom B12) Poznámka - V ostatných rokoch sa hromadia údaje o nebezpečenstve z nadmerného príjmu hémového železa v strave, preto nadmerná konzumácia mäsa, mäsových výrobkov a vnútorností sa môže stať rizikovým faktorom a spustiť či podporovať rozvoj cukrovky, pankreatitídy, zápalových ochorení obličiek, artritídy, aterosklerózy, šedého zákalu a rakoviny. Rozhodnutie o užívaní prípravkov s obsahom železa by mal posúdiť lekár. Príklady vhodných „protianemických“ jedál: - pšenové knedlíčky s makom a medom, slivkový kompót - fortifikované cereálne výrobky so sušeným ovocím, lieskovcami a pomarančovou šťavou - pórové rizoto z ryže natural s tofu a čerstvou/sušenou petržlenovou vňaťou, hlávkový šalát s citrónovou zálievkou - varený cícer, podusené špenátové listy s citrónom, nové zemiaky - cez noc namočené ovsené vločky so strúhaným jablkom, orechami, pomarančovou šťavou a jahodam Pokiaľ ste zvedaví, či je vaša strava dobre vyvážená, môžete si dať u nás v ambulancii (Ambulancia klinickej výživy – www.akv.sk) jej zloženie exaktne zhodnotiť. Podrobnejšie o službe Analýza výžvivového záznamu si prečítate na našej webstránke. Na vašu návštevu sa teší MUDr. Alexandra Frolkovičová ZDROJ: http://abysportnebolel.sk

Kompresívne športové podkolienky COLLM
02. 10. 2012 Reportáže

Význam pohybu v živote človeka je veľmi dôležitý. Okrem iných skutočností sa podiela aj na stálosti vnútorného prostredia, stimuluje činnosť vnútorných orgánov. Jednou zo zásadných súčastí tohto procesu je obehový systém do ktorého patrí cievny a lymfatický systém, ktorého úlohou je zásobovať sval arteriálnou krvou (okysličenou) s vyšším tlakom ktorý je v strede svalu a súčastne tento systém zabezpečuje aj odtok venóznej krvi (odkysličenej aj s produktami matabolizmu) s nižším tlakovým gradientom, ktorý je pod povrchom svalu. Stena odtokovej cievy (vény) pritom obsahuje aj menšie množstvo svaloviny. Preto dlhšie trvajúca svalová práca zhoršuje podmienky venózneho  a lymfatického odtoku krvi a lymfy. Hlavne v miestach ktoré sú vystavené nepriaznivému vplyvu gravitácie. Podľa názoru renomovaného fyzioterapeuta je jedným so spôsobov ako sa s týmito nepriaznivými vplyvmi vyrovnať je používanie kompresných (kompresívnych) podkolienok, návlekov a ponožiek. Ideálne je ak tlakový gradient ktorý pôsobí na dolné končatiny sa znižuje smerom hore ku kolenu. Štruktúra klesajúceho tlakového gradientu je samozrejme dodržaná pri všetkých produktoch značky COLLM. Ďalšou nespornou výhodou kompresných podkolienok hlavne pre bežcov je podporná funkcia závesného aparátu lýtka. Otrasy zvlášť pri behu po tvrdom povrchu výrazne namáhajú svalové vlákno. Kompresia, ktorá vytvára oporu pre svalové vlákno bude vytvárať lepšie podmienky pre výkon ako aj znižovať únavu. Účinky: -zlepšenie regenerácie svalov počas výkonu, zvýšenie prietoku krvi -zabránenie opúchaniu dolných končatín -zníženie otrasov svalových vlákien vplyvom otrasov -eliminácia následkov zlej bežeckej techniky -opora klemby a zabránenie jej prepadávaniu... www.collm.sk

Nutrične najbohatšie potraviny
30. 07. 2012 Reportáže

Vo všeobecnosti platí, že jedlá, ktoré sú viackrát spracovávané a sú do nich pridávané rôzne druhy dochucovadiel, farbív a podobne, nie sú zo zdravotného a nutričného hľadiska na takej úrovni, ako je to pri naturálnych zdrojoch výživy. Pri porovnaní potravín z hľadiska hustoty výskytu jednotlivých nutrientov a nemyslíme len bielkoviny, sacharidy a tuky, ale aj ostatné mikroživiny a stopové prvky sme vybrali tieto potraviny, ktoré sme zoradili podľa abecedného poradia. Bobuľoviny Na rozdiel od ostatných druhov ovocia, bobuľoviny sa vyznačujú tým, že obsahujú menej cukru a sú preplnené širokým spektrom vitamínom, minerálov a antioxidantov, ktoré bojujú proti voľným radikálom. Patria sem napríklad černice, brusnice, maliny, čučoriedky alebo ríbezle. Brokolica Hlavný a klasický zdroj zeleniny aj v prípade kulturistov a ľudí venujúcich sa posilňovaciemu tréningu. Dá sa pripraviť na viacero spôsobov, je vhodná k mäsitým jedlám aj ako hlavná príloha, obsahuje veľa vlákniny, vitamínov, minerálov a stopových prvkov, znižuje riziko vzniku rakoviny a mnohých ďalších zdravotných chorôb. Pomáha správnemu fungovaniu tráviaceho traktu, čo má za následok to, že budete efektívnejšie využívať prijaté živiny. Cvikla Cvikla je silný antioxidant, pomáha prečistiť pečeň, žlčník a obličky. Je prirodzeným zdrojom cukru, preto vás nabije energiou. Obsiahnutá vláknina zasa napomáha dobrému tráveniu a pôsobí proti zápche. Najúčinnejšia je v surovom stave, kedy obsahuje najviac vitamínu B a C, ktorý sa varením stráca. Goji (godži) sú sušené plody Kustovnice čínskej (Lycium chinensis). Goji majú sýto červenú farbu a sú veľké asi ako sušené hrozienka. Goji rastú v úrodnej pôde v oblasti himalájskeho úpätia na stredne veľkých kroch. V týchto oblastiach, kde sú Goji bežnou súčasťou jedálnička, nájdeme obyvateľstvo s najdlhším priemerným vekom na Zemi. Tradičná čínska medicína od nepamäti považuje Goji za liečivú potravinu podporujúcu dlhovekosť, vitalitu a sexuálnu potenciu.Viac než 15% bielkovín, 21 stopových minerálov a 18 aminokyselín robí z plodov Goji jedinečnú živinami nabitú „superpotravinu“ presahujúcu všetky známe kritéria. Je dokázané, že lycium polysacharidy obsiahnuté v Goji majú naozaj pozoruhodné antioxidačné a imunitu podporujúce vlastnosti. Chia semená (Salvia Hispanica) Niektorí odborníci sa dokonca zhodujú v tom, že chia je lepšia voľba ako ľanové semienka. Vďaka vysokému obsahu antioxidantov vydrží CHIA dlhšie a nie je tak náchylná na vplyvy okolitého prostredia ako ľan. CHIA bola jedným z hlavných pokrmov aztéckych bojovníkov, vo výraznej miere obsahuje nenasýtené mastné kyseliny, proteíny a vlákninu. Jablká Jablká sú bohaté na vitamíny B, C, E, K. Najviac antioxidantov sa nachádza práve v šupke, ktorú často odstraňujeme. Podľa výskumov, jablká znižujú výskyt niektorých druhov rakoviny a chránia mozog pred poškodením. Rozpustná vláknina pektín zasa znižuje cholesterol a reguluje trávenie. Kakao (horká čokoláda) - Či už zoberieme do úvahy samostatný kakaový prášok, kakaové bôby alebo horkú čokoládu, kakao je tak bohaté na živiny, že vedci zatiaľ ani presne neidentifikovali všetky jeho prospešné látky. Ak sme pri horkej čokoláde, tak tým samozrejme nemáme na mysli rôzne typy mliečnych čokolád propagovaných reklamou a ani nekvalitné horké čokolády s minimálnym obsahom kakaa. Vyberajte si kvalitné zdroje, t.j. horké čokolády s obsahom kakaa aspoň 60-70%. Samozrejme používať môžete aj samotné kakao, ktoré sa dá použiť pri príprave rôznych pokrmov, ale aj pri miešaní proteínových kokteilov. Kakao obsahuje hlavne veľa antioxidantov, minerálov, vitamínov a prírodných stimulačných látok. Okrem iného má priaznivé účinky na srdce, pokožku a navodzuje pocit dobrej nálady. Konopné semená Konopné semeno dnes už patrí medzi obľúbené potraviny priaznivcov zdravého životného štýlu. Dôvod je jednoduchý, keďže je to jedna z najvýživnejších potravín na zemi. Obsahuje všetky druhy aminokyselín, prospešné tuky, vitamíny a minerály, vlákninu a iné mikroživiny. Je ľahko stráviteľné, môže sa pridávať do šalátov alebo do pečiva. Kyslá kapusta Zimná kapusta sa vyznačuje veľmi veľkou hustotou obsahu vitamínov, minerálov, aminokyselín, vlákniny a dôležitých antioxidantov, ktoré znižujú riziko vzniku zápalových procesov v tele a sú prevenciou aj proti rakovine. Zimná kapusta je zelenina, ktorá výborne chutí a ľahko sa pripravuje. Mandle – orechy najbohatšie - sú prírodným zdrojom výživy a vhodnou náhradou za sladkosti a ťažké jedlá (sú tiež vhodné na konzumovanie medzi jedlami alebo v rámci hlavného jedla). Uspokojujú hlad a predstavujú dennú dávku vitamínu E, sú bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály. Mandle obsahujú veľké množstvo mononenasýteného tuku, ktorý prospieva zdraviu srdca. Nedávne výskumy preukázali, že ľudia, ktorí si do stravy pridávajú dennú porciu mandlí, sa nielen ľahšie vyhnú prírastku hmotnosti, ale tiež zlepšia svoj celkový príjem výživných látok. Med Prírodný zázrak a všeliek. Ak na vás niečo lezie, dajte si lyžicu medu s cesnakom, cibuľou, zázvorom či citrónom. Zdvojnásobí liečivý efekt. Okrem toho, že obsahuje množstvo vitamínov, je aj zdrojom energie. Navyše, med je prírodným antibiotikom. Morské riasy a sladkovodné riasy Sú menej známe a dá sa povedať, že neprávom podceňované. Morské a sladkovodné riasy obsahujú najviac antioxidantov zo všetkých potravín na našej planéte. Navyše sú doslova preplnené s aminokyselinami a minerálnymi látkami. Za jednu z nutrične najbohatších potravín na svete sa považuje Bio Spirulina. Paradajky Zrejme ste to netušili, ale na rozdiel od iných druhov ovocia a zeleniny, ktoré je vhodné konzumovať v čerstvom stave, paradajky sa oplatí tepelne upraviť. Uvoľní sa tak z nich obsiahnutý lykopén, ktorý pomáha znižovať riziko výskytu rakoviny a bojuje proti slnečnému ožiareniu. Paradajky sú tiež bohaté na vitamín C, takže sú jedným z najúčinnejších potravín posilňujúcich imunitu. Vysoký obsah draslíka zasa reguluje hladinu tekutín v organizme. Šitake – pre nás pojem neznámy, na ďalekom východe si ju vážia. Čo sa skrýva pod týmto tajomným názvom? Šitake je huba, o ktorej ešte budeme veľa počuť. V Japonsku ju používajú pri liečbe rakoviny, AIDS, cukrovky či únavy, takže jej potenciál je veľký. Obsiahnutý lentinan pomáha posilňovať imunitný systém, eritadenín zasa znižuje hladinu cholesterolu. Bohatý je aj na omega 6-mastné kyseliny, železo, horčík, draslík a selén. Na konzumáciu sú vhodné čerstvé i sušené plody. Špenát V tomto zozname musí mať svoje miesto aj ďalší zástupca z kategórie zeleniny. Špenát obsahuje množstvo vitamínov, minerálov a vlákniny a pri príprave je vždy správne uprednostňovať čerstvé alebo mrazené formy týchto druhov zeleniny. Pri výbere stravy je dôležitý taký výber jedál, ktoré poskytujú čo najviac výživných látok v jednej porcii. Uprednostňovanie jedál bohatých na výživné látky – napr. orechy, chudé mäso, hydina, ryby, vajcia, celozrnné pečivo, ovocie a zelenina – je rozhodujúce pre zdravie a dlhodobé regulovanie hmotnosti. MUDr. Katarína Bergendiová, PhD ZDROJ: http://abysportnebolel.sk

Poranenia a homeopatia...
24. 07. 2012 Reportáže

Súbor štandardných opatrení poskytovaných po poraneniach majú presné pravidlá, sú nenahraditeľné a nemožno ich nahradiť ani homeopatikami. Prečo teda používame homeopatiká aj v týchto indikáciách? Pretože môžu úspešne ovplyvniť priebeh hojenia. Doplnením ošetrenia homeopatikami možno zabrániť predlžovaniu, prípadne komplikáciám hojenia a priaznivo pôsobiť na sprievodné prejavy poranení akými sú bolesti a zmeny psychických reakcií. Pri ordinovaní homeopatík si všímame hlavné príznaky, príčiny vzniku a faktory ich zhoršenia či zlepšenia. Poranenia svalov, šliach a kĺbov všeobecne ARNICA MONTANA je najčastejšie ordinovaným liekom pre jeho lokálny účinok na úrovni porušených kapilár. Indikáciami sú rozličné druhy úrazov s poraneniami mäkkých tkanív a nervov spojenými najčastejšie s bolestivými hematómami. Dobrou indikáciou sú aj pooperačné a popôrodné stavy, prípadne následky nadmernej telesnej námahy ( športovci, rečníci). Pacient pociťuje výraznú svalovú bolesť zhoršovanú pohybom, otrasom, chladom, má odpor k dotyku a sťažuje sa na pocit tvrdého lôžka. Bolesti sa zmierňujú v pokoji. Dávkovanie a intervaly podávania závisia od sily príznakov. Spočiatku každých 15 minút, neskôr 1-2 dávky denne, v potencii od D4, CH 5 – 10 M. RUTA GRAVEOLENS je výborný prostriedok po poranení na úrovni šliach a kĺbov s pocitom pomliaždenia, natrhnutia, napr. podvrtnutia. Rovnako aj pri zápale šľachových puzdier po preťažení. Bolestivosť postihnutých tkanív sa zhoršuje v pokoji, hlavne v noci a zmierňuje počas mierneho pohybu, teplom. Očná únava s pocitom pálenia zmiernená teplom je tiež dobrou indikáciou (napr. únava očí z umelého osvetlenia). Podávame podľa potreby 2-3 x denne v potencii 5 CH (D6). RHUS TOXICODENDRON so selektívnym účinkom na aponeurózy a periartikulárne tkanivá. Je vhodný po distorziách a pri bolestivých kĺboch v dôsledku nadmernej námahy. Pacient má motorický nepokoj, lebo jeho príznaky sa zhoršujú v pokoji a chlade, zmiernenie prináša pokračujúci pohyb po prechodnom zhoršení na začiatku pohybu. Podávame riedenie 9-15CH ( D12-30), 1-2x denne. BRYONIA ALBA je často indikovaný pri tvorbe synoviálneho výpotku po poranení kĺbu. Bodavé bolesti sa pacientovi zhoršujú pri každom pohybe a úľavu pociťuje po studenom obklade postihnutého zhybu. Najčastejšie riedenie je 9CH/D12/, spočiatku aj každé 2 hodiny, neskôr 1-2x denne. STAPHYSAGRIA urýchľuje hojenie bolestivých rezných rán, napr. pooperačných rezov, v riedení 5CH /D6/ 2 x denne. MILLEFOLIUM – poranenie s krvácaním, ktoré nie je sprevádzanú úzkosťou ani bolesťami, akoby pacient dobre znášal krvácanie. HAMAMELIS VIRGINICA v potencii D4-D6 (C5) 2-3x denne je vhodným prostriedkom urýchľujúcim vstrebávanie krvného výronu, po kontúzii spojenej s poškodením žíl. Poranenia ostatných mäkkých tkanív BELLIS PERENIS - podobné príznaky ako u Arnica, ale chýba potreba pohybu a nepokoj. Najčastejšie pri poranení prsníka, malej panvy (operácie, pooperačné bolesti), liek mikrotraumy pri chorobách z vibrácií (napr.šoféri), poranenie chrbtice, hlavne v LS oblasti, bolestivá kostrč (Castor equi). V minulosti sa používala po vojnových zraneniach a je schopná liečiť pomliaždeniny, modriny. CALENDULA – menšia citlivosť postihnutých tkanív na dotyk ako u Arnica. Tržné a pomliaždené rany. Dobre pôsobí na pooperačné brušné bolesti. Poranenie kostí SYMPHYTUM – prispieva k tvorbe svalku po zlomenine a zmierňuje periostálne bolesti zhoršené dotykom.Potenica D4-6 ( C5), denne 2-3x. CALCAREA CARBONICA u pastózneho pacienta a CALCAREA PHOSPHORICA je štíhly pacient- Obidve Calcarey podporia tvorbu a kalcifikáciu svalku pri spomalenom hojení kostnej zlomeniny. Vhodné podať pri Sudekovom syndróme. HECLA LAVA – periostálne hnisanie, postraumatické reakcie periostu, periostálne bolesti. V potencii D6 (C 5), 3 x denne. SILICEA- pri oneskorenej tvorbe svalku, kostných píšťalách, nehojace sa zlomeniny, zápaly, abscesy. V potencii 30 jednorázovo. Poranenie kĺbov ARNICA – poškodenie tkanív s hematómom RUTA GRAVEOLENS – distorzie (podvrtnutie). D6(C5) 3x denne RHUS TOXICODENDRON – luxácie (vykĺbenie). D 12 (C15) 1x denne CALCAREA FLUORICA – recidivujúce subluxácie pre uvoľnené šľachy. D6 (C5) 1x denne, mesiac APIS – pocit, že sa vo vnútri niečo odtrhlo CAUSTICUM – retrakcia (skrátenie), ankylóza (znehybnenie), sklerodermia (väzivovatenie) šliach. D6(C5) do zmeny KREOSOTUM – luxácia palca ruky LEDUM – napriek celkovému chladu chce ľadový obklad na opuchnutý, červený kĺb Traumatické hydrartrózy APIS MELLIFICA: opuch, rýchle sa tvoriaci výpotok, s pálivou bolesťou zhoršenou dotykom, zlepšenou studenými obkladmi. D30,C15 spočiatku opakovane po pol hodine, neskôr pri bolestivom opúchaní 1x denne. BRYONIA ALBA: výpotok sa tvorí pomalšie, bodavé bolesti sa zhoršia pohybom a teplom, zlepšia silným širokým stlačením a studeným obkladom. D12, C9; 1-2x denne. STICTA PULMONARIA: má afinitu k fossa poplitea (podkolenná jamka), ktorá je opuchnutá, červená, s pocitom lokálneho tepla. D6,C5; 2x D Úrazy chrbtice HYPERICUM. Je najdôležitejší liek. Pád na chrbát, pád na kostrč. (príp. po Arnica) NATRUM SULFURICUM – pád na chrbát s poranením CNS a následnými zmenami v správaní CIMICIFUGA (Actea racemosa): spazmy CALCAREA PHOSPORICA – bolesti stavcov SYMPHYTUM: periostálna bolesť CASTOR EQUI: pád na kostrč NITRICUM ACIDUM: pichavé bolesti s hematómom Poranenie nervovej sústavy HYPERICUM PERFORATUM – je prvý liek voľby po poranení periférnej aj centrálnej nervovej sústavy. Bolesti sú neznesiteľné, vystreľujúce pozdĺž nervových dráh a sú zvýraznené akýmkoľvek dotykom, otrasom postihnutej časti, chladným vlhkom a pred zmenou počasia. Rany rezné, bodné ( punkcia, katetrizácia, biopsia…). Najčastejšou lokalitou býva tvár, končeky prstov, nechty, jazvy, lôžko po extrakcii zuba, amputácia končatiny. V akútnom štádiu podávame aj každých 15 minút v potencii 15-30-200, neskôr pri návrate bolesti. NATRUM SULFURICUM – osvedčený prostriedok pri tzv. syndróme kraniálnej traumy ( poranenia hlavy). Bolesť hlavy, poruchy spánku, závraty, zmeny psychiky. Zhoršenie vo vlhku (dážď, more) a nehybnosťou. Úľavu prináša suché počasie a zmena polohy, hlavne ležaním na ľavom boku. Úrazy oka HAMAMELIS: krvácanie do spojivky s pocitom roztrhnutia, prasknutia oka, veľká citlivosť na dotyk. LEDUM PALUSTRE: liek monoklov, bolesti zhoršené teplými a zlepšené studenými obkladmi. (ale aj nekrvácajúce bodnutia trieskou, špendlíkom, hmyzom) SYMPHYTUM – úrazy oka tupým predmetom, bez modriny, bolesti zhoršené dotykom. EUPHRASIA OFICINALIS – bolesti a zápal po poranení, po laserovej operácii oka. STAPHYSAGRIA – rezné poranenie oka MUDr.Siveková Danuša   ZDROJ:http://abysportnebolel.sk

Bio Spirulina – jeden z najbohatších prírodných zdrojov živín
17. 07. 2012 Reportáže

Je zelenomodrá 100% sladkovodná modro-zelená riasa obsahujúca vzácne fytonutrienty (rastlinné výživné látky), ktoré sa nenachádzajú v žiadnych iných zelených potravinách, ako napr. fykocyanin a sulfolipidy. Jej bunková stena nemá celulózu, čím je stráviteľná v ľudskom organizme na 85–95%. Patrí medzi potraviny s najvyšším obsahom proteínov (55-70%) s esenciálnymi, aj neesenciálnymi aminokyselinami (bez prítomnosti tuku a cholesterolu). Je tiež výnimočným zdrojom beta-karoténu, chlorofylu, vitamínu B12, karotenoidov, enzýmov, vitamínov, minerálnych látok a proteínov. Použitie Bio Spiruliny - detoxikuje organizmus, najmä pečeň a ľadviny - posiluje imunitný systém proti vírusovým ochoreniam - pomáha odstrániť chronicku zápchu a čistí tráviaci trakt - pôsobí ako probiotikum, podporuje tvorbu laktobacilov a bifidobaktérií - pri liečbe anémie podporuje zvýšenie hladiny hemoglobínu - pomáha pri obrane proti nádorovým ochoreniam - pri liečbe podvýživy a hypovitaminózy, k odstráneniu nutričných deficitov - využitie vysokej výživnej hodnoty v detskej výžive - pri liečbe kardiovaskulárnych ochorení, hypocholesterolemický účinok - podpora kožného metabolizmu, hojenie rán a vredov Spirulina je najbohatším zdrojom beta-karoténu, ktorý má značné terapeutické účinky, včítane schopnosti znižovať sérum cholesterolu. Najvýznamnejším farbivom v spiruline je fykocyanín. Tento proteinový komplex tvorí približne 15% celej hmotnosti. Fykocyanin má výrazné antioxidačné, protizápalové a antikarcinogénne účinky. Ovplyvňuje tvorbu kmeňových buniek v kostnej dreni. Výrazne prispieva k stimulácií imunitného systému, znižuje toxicitu v ľadvinách a má všestranné využitie pri liečbe dysfunkcie ľadvín. Spirulina má vysoký obsah chlorofylu, ktorý má výrazné čistiace a detoxikačné účinky. Pomáha z organizmu odstraňovať ťažké kovy, chemické toxíny a ďalšie jedovaté látky. Regeneruje pečeň, podporuje kožný metabolizmus, hojenie rán a vredov. Spoločne s fykocyaninom, železom, vitamínom B12 a kyselinou listovou výrazne podporujú zdravú krvotvorbu. Spirulina obsahuje komplex niekoľkých karotenoidov bohatých na anti-oxidanty. Beta karotén je zo všetkých karotenoidov najznámejší a komplex rozličných karotenoidov je omnoho efektívnejší než izolovaný syntetický beta karotén vo forme vitamínových prípravkov. Spirulina je jedným z najbohatších zdrojov železa, ktoré má zásadnú úlohu pri tvorbe hemoglobínu a zdravého imunitného systému. Obsah železa v Spiruline je niekoľkonásobne vyšší než v ostatných potravinách a jeho vstrebateľnosť je podstatne vyššia než u syntetických doplnkov železa. Obsahuje aj veľké množstvo vápnika, ktorého je všeobecne vo výžive menej a horčík v Spiruline uľahčuje absorpciu vápnika. Chróm v Spiruline pomáha efektívne využiť glukózu a prispieva k stabilizácií krvného cukru. Esenciálne mastné nenasýtené kyseliny- Spirulina obsahuje kyselinu gama-linolenovú (GLA) a kyselinu linolovú. Znižujú hladinu LDL cholesterolu, priaznivo pôsobia pri predmenštruačnom syndróme, menopauze a pomáhajú pri kožných ťažkostiach ako sú akné a ekzémy. Súčasťou lipidov v Spiruline sú aj vzácne glykolipidy a sulfolipidy, ktoré sú mimoriadne aktívne proti vírusovým ochoreniam. Podľa vedeckých výskumov potlačujú vírus HIV-1 a HIV-2, herpes vírus a ďalšie vírusy spôsobujúce deficit imunity. Spirulina obsahuje radu enzýmov, ktoré pomáhajú neutralizovať škodlivé účinky voľných radikálov. Poškodzovanie organizmu voľnými radikálmi je jednou z hlavných príčin ochorení spojených so starnutím organizmu. Polysacharidy v Spiruline sú v organizme ľahko a rýchle vstrebateľné, majú nízky glykemický index. Posilňujú imunitný systém, podporujú tvorbu T-buniek, makrofágov a stimulujú fagocytózu. Doporučené dávkovanie: 3× denne 2–4 tabliet minimálne 15 minút pred jedlom, zapiť pohárom vody. U podvýživy je vhodnejšie užívat BioSpirulinu s jedlom. Pre nízky obsah sacharidov (15-25%) a lipidov (5%) je vhodným potravinovým doplnkom s minimom kalórií (10g /10kalórií). V posledných rokoch bolo vykonané množstvo klinických štúdií, ktoré dokumentujú široké použitie Spiruliny v prevencii a liečbe celej rady ochorení. Spirulina dodáva telu kompletné živiny a energiu a vyčistí ho celkom prirodzeným spôsobom. Aj konzumácia malého množstva tejto koncentrovanej potraviny denne, výrazne prospeje vášmu zdraviu. MUDr. Bergendiová Katarína, PhD.. ZDROJ: http://abysportnebolel.sk

Výživové tipy: Prečo kolíše váha ?
10. 07. 2012 Reportáže

Prečo kolíše váha? Keď začne vaša váha kolísať, ide o následok chýb z minulosti. V podstate je to reakcia tela zavinená nevhodným stravovaním. Jednoducho, vystavili ste v živote svoj organizmus určitý čas (niekedy aj opakovane) nedostatočnému príjmu energie spolu s absenciou pohybových aktivít,“ hovorí výživový poradca Peter Jež. Čo sa teda v tele deje a ako na redukciu hmotnosti? O čo ide? V praxi to znamená, že vaše telo si pamätá, že ste mu v minulosti ublížili „úpravou“ vášho jedálneho lístka, pri ktorej došlo k neúmernému zníženiu príjmu energie. Túto chybu aspoň raz v živote urobil hádam každý človek. Rozdiely sú len v miere obmedzenia. Niektorí jedinci sú ochotní zájsť tak ďaleko, že sa púšťajú aj do drastických diét alebo dokonca hladujú. Bohužiaľ, keď dramaticky znížite príjem energie, väčšinou obmedzíte aj prísun ďalších dôležitých látok. Vo vašej strave potom chýbajú esenciálne (potrebné) aminokyseliny, mastné kyseliny (predovšetkým z rastlinných zdrojov), dôležité vitamíny, minerály a stopové prvky. Často aj kvalitné tekutiny. V dôsledku takýchto experimentov je telo vystavené veľkému stresu a musí na vzniknutú situáciu reagovať. Ako to funguje? Zle zostavený jedálny lístok a takmer žiadne pohybové aktivity sú príčinou toho, že svoje tukové zásoby znižujete len minimálne. Prichádzate však o veľké množstvo svalstva a v ňom uloženej vody. Výsledkom zníženia objemu kostrovej svaloviny a úbytku vnútrobunkových zásob vody je, že dôjde k poklesu energetickej spotreby a k spomaleniu metabolizmu. Telo pracuje v úspornom režime, pričom si starostlivo stráži svoj tuk. Vďaka týmto skutočnostiam budete vždy vystavení problémom, keď budete chcieť niečo vo svojom jedálnom lístku upravovať bez toho, aby ste do zmien zapracovali aj svalovú prácu. Bez primeraných a pravidelných pohybových aktivít pôsobiacich na vaše kostrové svalstvo nemáte šancu čokoľvek zmeniť. Keď zvýšite príjem energie, uloží sa vám v tukových zásobách. Keď znížite príjem energie, opäť sa uloží vo forme tuku, pretože vaše telo si pamätá, čo ste mu v minulosti vyviedli. Trochu zhodíte, ale v krátkom čase opäť priberiete. A tak to pôjde stále dokola. Aj keď pozor! Čím viac diét absolvujete, tým budú musieť byť drastickejšie, aby ste aspoň niečo z váhy ubrali. Vaše telo si bude starostlivo strážiť a ukladať všetko, čo mu dáte! Ak chcete problém riešiť, odporúčam navštíviť niektorú z výživových poradní a nechať si odborne zostaviť kvalitný jedálny lístok vrátane plánu pohybových aktivít. Len tak sa môžete dostať zo začarovaného kruhu.   Autor: Petr Jež, odborný výživový poradca, www.faktorplus.cz   Zdroj: www.aminostar.sk

Výživové tipy: Biorytmy: Ako pracovať s prirodzeným denným režimom
06. 05. 2012 Reportáže

Výživové tipy: Biorytmy: Ako pracovať s prirodzeným denným režimom Ako sú nastavené biologické procesy v našom tele a prečo je dobré sa nimi riadiť? Kedy sú naše orgány najaktívnejšie? To sú informácie, ktoré nám môžu pomôcť v bežnom živote ako s fyzickou i psychickou rovnováhou, tak aj s fyzickou aktivitou. Prečítajte si preto, čo hovorí špecialista na výživu Peter Jež o tom, ako náš organizmus funguje. Väčšina ľudskej populácie si už ani nespomenie, že boli doby, keď sa život riadil predovšetkým východom a západom slnka. A to je príčina toho, prečo stále dookola riešime problémy s chronickou únavou, depresiami, rôznymi neurózami a rozmýšľame nad tým, kam sa podela naša vitalita. Nemôžeme nájsť stratenú fyzickú a duševnú kondíciu aj napriek tomu, že odpoveď na otázku, kam zmizla, je už dlhé roky známa. Neriadime sa totiž svojimi biorytmami. Človek je súčasťou prírody – o tom niet pochýb. Bohužiaľ, väčšina z nás si len zriedkakedy uvedomí, že by sme túto skutočnosť mali viac rešpektovať. Vnímať prírodné zákony neznamená len, že ochránime prírodu, ale v konečnom dôsledku si tak strážime i svoje zdravie. Všetky deje, ktoré sa v prírode odohrávajú, sa riadia časom, prebiehajú teda v určitých biorytmoch. Je nespochybniteľné, že keby sme sa viac riadili biorytmami, tak by bol náš život jednoduchší. Mohli by sme napríklad efektívnejšie myslieť, pracovať a podobne. Alebo tí, ktorí chcú povedzme schudnúť, by to prostredníctvom biorytmov dokázali lepšie, rýchlejšie a ľahšie. Na rozdiel od prírody, ktorá aj napriek tomu, že je človekom znásilňovaná, nepodľahla a stále sa riadi svojím vnútorným biologickým časom, my ľudia sme kapitulovali. Situácia je, bohužiaľ, taká, že sa už ani nevieme riadiť tikotom svojich biologických hodín. Poďme sa teda podrobne aspoň zoznámiť s tým, čo naši predkovia vnímali ako úplnú samozrejmosť, teda s denným 24-hodinovým biorytmom. Ten nám ukazuje, kedy máme najvyššiu výkonnosť a kedy by sme mali skôr relaxovať. Ako funguje naše telo? Základnou informáciou je, že vnútorné orgány majú tiež svoj biorytmus a v danom konkrétnom čase je vždy niektorý z orgánov aktívnejší než ostatné. 01 – 03. hod. … pečeň 03. – 05. hod. … pľúca 05. – 07. hod. … hrubé črevo 07. – 09. hod. … žalúdok 09. – 11. hod. … pankreas 11. – 13. hod. … srdce 13. – 15. hod. … tenké črevo 15. – 17. hod. … močový mechúr 17. – 19. hod. … obličky 19. – 21. hod. … mozog 21. – 23. hod. … pohlavné orgány 23. – 01 hod. … žlčník Podľa uvedených orgánových hodín si môžeme ľahko nastaviť svoje denné činnosti a aktivity. Jednoducho zistíme, kedy je vhodná doba na odpočinok, fyzické aktivity, štúdium, prácu, tvorivú činnosť atď. Ako môže prakticky vyzerať 24 hodín v rámci biorytmov 5 – 7 hodín Funkcia hrubého čreva je na vrchole činnosti, stúpa krvný tlak, telo reaguje citlivo na bolesť, máme veľmi vysokú telesnú imunitu, stúpa produkcia hormónov, žlčník a tenké črevo pracujú na minimum, naplno sa rozbieha krátkodobá pamäť. Je vhodná doba na vyprázdňovanie hrubého čreva, práve teraz je dobré si napr. zopakovať slovíčka v cudzom jazyku, ktoré sme sa predchádzajúci večer naučili. 7 - 9 hodín Imunitný systém pracuje na maximálne obrátky, vrcholí činnosť žalúdka, medzi 7. – 8. hodinou je vhodná doba na raňajky, stúpa srdcová aktivita a máme vyšší krvný tlak. V dôsledku toho stúpa aj psychická aktivita – lepšie sa sústreďujeme, oproti tomu naša pečeň pracuje v najúspornejšom režime. V tomto čase sme tiež menej citliví na bolesť. 9 – 11 hodín Naša výkonnosť je najvyššia v rámci dopoludnia, a pokiaľ sme dobre a správne raňajkovali, pracuje organizmus v maximálnom duševnom a fyzickom režime, vrcholia funkcie podžalúdkovej žľazy a sleziny, máme dobré trávenie, srdce už pracuje naplno. Oproti tomu pľúca pracujú minimálne, v tomto čase ľahko zvládame pracovné úlohy a dobre sa učíme. Máme aj najviac nápadov, je vhodná doba napr. na skúšku, rýchlo a ľahko sa učíme novým veciam. 11 – 13 hodín Okolo dvanástej hodiny sa postupne dostavuje únava a končí doba vynikajúcej psychickej a fyzickej výkonnosti, srdce pracuje s maximálnym úsilím, máme najvyššie hodnoty krvného obehu. Oproti tomu pečeň znižuje svoju výkonnosť a s minimálnym úsilím pracuje aj hrubé črevo. 13 – 15 hodín Tenké črevo pracuje naplno, sme vyčerpaní a potrebujeme spánok. Náš žalúdok pracuje s minimálnym úsilím, v úspornom režime sa nachádza aj pečeň, klesá telesná energia, naše zmysly a psychika sú na vysokej úrovni, sme odolní proti bolesti. Okolo trinástej hodiny je vhodná doba na obed, medzi 14. – 15. hodinou je priaznivá doba na bolestivý lekársky zákrok. 15 – 17 hodín Na vrchole činnosti sa nachádza močový mechúr, ktorý má teraz najviac energie, minimálnu činnosť vyvíjajú pankreas a slezina. Organizmus veľmi dobre reguluje svoju teplotu, okolo sedemnástej hodiny je teda vhodná doba na návštevu sauny. Krivka energie pomaly stúpa, mali by sme sa venovať skôr psychickým činnostiam, s prílivom novej energie sme vnímavejší a naša dlhodobá pamäť je vo vynikajúcej kondícii – ideálny čas na učenie, vzdelávacie kurzy a pod. 17 – 19 hodín Obličky a následne aj nadobličky sú na vrchole svojej činnosti, organizmus v tomto období ľahko prekonáva fyzickú záťaž. Sme psychicky odolní, naše pľúca pracujú naplno, svaly sú silné a pripravené na maximálnu záťaž a výkon, vhodný čas na športové aktivity. 19 – 21 hodín K vrcholu svojej činnosti sa blíži mozog, okolo devätnástej hodiny sa však znižuje psychická sviežosť a môžu sa dostaviť pocity podráždenosti či náladovosti. Medzi 19. – 20. hodinou zľahka stúpa krvný tlak, tráviaci systém sa pripravuje na odpočinok, tenké črevo pracuje na minimum. Okolo 20. hodiny začína opäť dobre fungovať dlhodobá pamäť, ale napr. naše chuťové bunky pracujú v tomto čase tiež veľmi dobre, medzi 19. – 20. hodinou je teda aj vhodná doba na ľahkú večeru. 21 – 23 hodín Dochádza k poklesu krvného tlaku, na vrchole činnosti sú pohlavné orgány a začínajú stúpať hladiny niektorých hormónov. Okolo 21. hodiny pracuje mozog výborným tempom, je teda vhodný čas na duševnú prácu. Okolo 22. hodiny sa upokojuje psychika, v útlme sa nachádza aj látková výmena, telo sa začína pripravovať na spánok. Oproti tomu regeneruje koža, vlasy a nechty, organizmus odstraňuje nežiaduce látky. 23. – 1 hodina Žlčník pracuje na najvyššie obrátky, minimálnu činnosť vyvíjajú obličky. Telo je citlivé na bolesť, dochádza k najväčšiemu útlmu duševných schopností, imunitný systém intenzívne pracuje a telo produkuje maximum imunitných buniek, mali by sme spať. 1 – 3 hodiny Čas, v ktorom najväčšiu aktivitu vyvíja pečeň. Máme pomalý dych aj pulz, nízky krvný tlak a naše telo je totálne vyčerpané, mozog je tiež vypnutý, reakčné schopnosti sú veľmi nízke. Najrizikovejšia doba pre tých, ktorí pracujú v nočnej zmene. 3 – 5 hodín Pľúca pracujú s maximálnym úsilím, krvný tlak je najnižší, začína sa zbystrovať sluch, telesná aktivita je na minime. Vodiči pozor, práve toto je najrizikovejšia doba na vedenie motorového vozidla! Ak si chceme perspektívne udržať pevné zdravie alebo niečo vo svojom živote zmeniť k lepšiemu, môžu byť uvedené informácie stručným návodom ako na to. Všetko živé na Zemi je podriadené neustálemu vývoju a zmenám, ktoré prebiehajú v určitých cykloch. Biorytmy, ako vyplýva z predchádzajúceho textu, tie neustále zmeny vyjadrujú. My ľudia sme neoddeliteľnou súčasťou tohto systému, a tak by sme mali niektoré zákony zobrať vo vlastnom záujme aspoň na vedomie. Autor: Peter Jež, odborný výživový poradca, www.faktorplus.cz Zdroj: http://www.aminostar.com/sk/news_item.asp?da_id=285  

Najčastejšie chyby cyklistov I. diel
05. 03. 2012 Zdravý životný štýl

Cyklistika patrí medzi športy s najväčšou energetickou náročnosťou. Pre kondičného, výkonnostného i vyložene súťažiaceho cyklistu – pretekára to veľakrát v cyklistickej sezóne znamená poriadnu dennú porciu energie, obyčajne vyššiu než 3 000 kcal/deň. Len pre porovnanie: u normálneho 70 kg muža – nešportovca je to asi 2 300 kcal, u ženy 1 800 kcal. Existujú aj cykloturistické akcie a dovolenky na bicykloch, ktoré vyžadujú energeticky náročnú činnosť niekoľko po sebe nasledujúcich dní. Akú chybu robia začínajúci (i pokročilí) cyklisti Úspešný cyklista si musí udržať svoju telesnú hmotnosť a schopnosť regenerácie unavených svalov a šliach aj napriek takto zvýšenému dennému výdaju energie. Pravda, tí, ktorí nepokryjú svoju dennú energetickú potrebu tekutín, minerálnych látok a regeneračných aminokyselín, sa nemôžu dlho tešiť z krás cyklistického športu a jeho zdravotných predností. Ubúda im totiž svalová hmota, vďaka dehydratácii a demineralizácii (potením) sa znižuje výkon i vytrvalosť, hrozia im zranenia a kŕče (kto trpí kŕčmi, môže užívať napr. tablety s vysoko sa vstrebávajúcimi minerálnymi látkami ako Xpower NoCramp). Ako získať potrebnú energiu bez nadbytočných tukov Pri potrebe energie, čo je typické pre cyklistiku,  treba zachovať v strave pomer medzi živinami v prospech sacharidov, z ktorých sa energia uvoľňuje najlepšie.  Z celkovo prijatej energie   Sacharidy 70-75% Tuky 15-20% Bielkoviny 10-12%   Preto je vhodné aktuálny jedálny lístok na podporu výkonu postaviť na koncentrovaných zdrojoch sacharidov. Popri cereálnych raňajkách a ovocí sú to predovšetkým mineralizované energetické gély (napr. Xpower Carbogel XT), energetické cereálne tyčinky  (napr. . Xpower Triple Layer Energy Bar), pitné stimulačné energetické monodózy Xpower NonStop Driver a stimulačné energetické kapsuly GTI.   „Pomalé“ škroby z cereálií a príloh (zemiaky a i.) sa štiepia na glukózu, ktorá sa krvou dostáva do pečene a vďaka hormónu pankreasu -  inzulínu – sa čerpá do pracujúcich svalov, kde sa z nej tvorí zložitý svalový cukor glykogén. Ten má cyklista v svale ako pohotovostnú zásobu energie a mal by sa snažiť, aby bola čo najväčšia, a to správnym stravovaním, doplňovaním stravy a energetickými nápojmi. Pri svalovej práci na bicykli sa glykogén premieňa na energiu. Sval sa pritom okysľuje únavovou kyselinou mliečnou a zahlcuje dlhodobo rizikovými voľnými radikálmi. Tieto látky zvyšujú riziko zranenia, únavu a spomaľujú regeneráciu po cyklistickej záťaži. Preto je vhodné účinnosť tejto premeny glykogénu na energiu podporiť pred aj po tréningu zodpovedajúcim pitným režimom a užívaním napr. nápojov s obsahom: jedlej sódy (sóda bicarbona), ktorá neutralizuje mliečnu kyselinu (obsahuje ju väčšina prípravkov radu Xpower užívaných pri a po záťaži); minerálovej palety namierenej proti kŕčom (napr. zmes minerálnych látok NoCramp v nápoji Xpower Flash XT Isotonic Drink) Aké nebezpečenstvo hrozí pri výbere nevhodnej tekutiny Univerzálnym transportným médiom, ktoré zásobuje svalové bunky vodou, kyslíkom, minerálnymi látkami a glykogénom, a odvádza z nich splodiny metabolizmu, je krv. Pri tvorbe i doplňovaní glykogénových zásob nesmie byť príliš zahustená nedostatkom vody. Preto je vhodné udržovať v účinnej výške a kvalite pitný režim. Pozor na potraviny a nápoje, ktoré skôr odvodňujú, ako by prispievali k optimálnemu pitnému režimu, ako sú napr. biele víno, pivo, káva, kolové nápoje a silný čierny čaj. Nápoje najlepšie prijímame v hypotonickej a izotonickej forme, aby sa rýchlo vstrebávali a pohotovo hydratovali odvodnené svaly a zahustenú krv. Zdroj: www.aminostar.sk

Najčastejšie chyby cyklistov II. diel
05. 03. 2012 Zdravý životný štýl

Čo musíte telu dodať, aby svaly získali naspäť svoju silu, odkiaľ čerpať novú silu a ktoré tuky sú pre cyklistov (ne)vhodné? Čo dodať telu, aby svaly získali naspäť svoju silu? Regenerácia po cyklistickej záťaži je zabezpečovaná nielen vhodným regeneračným nápojom, ale aj vhodnou stravou. Tá musí zabezpečiť doplnenie zásob glykogénu vo svaloch ako predpokladu zdravého a plnohodnotného športovania. Úplne doplnenie energetických zásob nie je možné skôr ako za 20 – 24 hod. po namáhavom výlete alebo inom zaťažení. Glykogén sa obnoví tým rýchlejšie, čím viac sú jeho zásoby vyčerpané a čím rýchlejšie sa po výkone doplnia sacharidy. Ak sa nedoplnia včas, regeneračná doba sa výrazne predĺži a trénovanosť klesne, svaly po výlete bolia a niekoľko dní sa nechceme na bicykel ani pozrieť. Aj bielkoviny sú dôležité z hľadiska regenerácie. Keď sa nedopĺňajú vo vhodnej forme (s čo najvyššou biologickou hodnotou, napr. vetvené aminokyseliny vo forme Xpower Recovery XT alebo priamo BCAA extreme), dochádza k štiepeniu cyklistickým výkonom namáhaných a unavených svalových vláken. Tie sú vybudované z bielkovín a únavou sa štiepia na stavebné aminokyseliny, predovšetkým glutamín a glycín (preto sa pridávajú aj do moderných regeneračných nápojov, napr. IontStar Sport Sirup). Odkiaľ čerpať novú silu Sila svalových vláken v nohách predovšetkým pri šprintoch a strmých tratiach sa dá prirodzene mobilizovať prírodnou látkou, ktorá má v tele na starosti premenu bunkovej energie priamo na silový výkon. To je kreatín, ktorý do tela dostávame z kvalitného červeného mäsa. Pretože v letnej cyklistickej sezóne dávame prednosť skôr bielym ľahkým mäsám (hydina, ryby), je vhodné kreatín doplňovať kapsulami napr. v unikátnej patentovanej forme Aminostar® KreaGenic. Ktoré tuky sú pre cyklistov (ne)vhodné Tuky predstavujú aj v tele cyklistu najbohatšie energetické zásoby, ktoré sa však nedajú efektívne uvoľniť úplne bez kyslíka (anaeróbne) ako zo sacharidov. U trénovanejších cyklistov preto dochádza k „prepnutiu“ z anaeróbneho (energia zo sacharidov) na aerobný výkon (energia z tukov), a tak sa tuky s výhodou (veď majú 2-krát vyšší energetický obsah než sacharidy) použijú na pokrytie energetických nárokov v cyklistike. Ak pridáme do športového nápoja známy potravinový  doplnok karnitín (ako napr. v IontStar Sport Sirup), účinnosť využitia energie z telesných tukov sa znásobí. V tom prípade sa bicykel stane aj výborným nástrojom na tvarovanie tela, z ktorého zmiznú tukové obliny v prospech ostrých a estetickejších svalov. V cyklistike dávame prednosť týmto potravinovým zdrojom tukov: mastnejšie rybie mäso (losos, treska, sleď, platesa), olivový olej panenský, orechy (pozor na pribúdajúce alergie na bielkoviny z orechov) pred tukmi z margarínov (obsahujú jedovaté trans-mastné kyseliny), živočíšnym tukom (sadlo, loj) a mliečnym tukom (smotana, maslo), ktoré obsahujú tzv. nasýtené mastné kyseliny podporujúce tvorbu „zabíjackého“ cholesterolu. Ako vo všetkých športoch aj v cyklistike zostáva základom výživy pestrý a vyvážený potravinový kôš. Možno ho však špecificky doplňovať podľa individuálnych nárokov cyklistov, formy a dĺžky záťaže (maratón, cestná a horská cyklistika) a podľa nárokov na silu, výkonnosť a vytrvalosť. Na to slúži všestranný rad doplnkov stravy Xpower, ktorý podporí váš výkon, zredukuje únavu a zabráni negatívnym dôsledkom prípadného preťaženia svalov. Zdroj: www.aminostar.sk