Report: UEC Majstrovstvá Európy v MTB maratóne - bikepoint.sk

Report: UEC Majstrovstvá Európy v MTB maratóne

vložené 20. 03. 2017 o 11:22

Malé mesto z pod Tatier sa od roku 2000 dostávalo do povedomia bikerov organizovaním pretekov v horskej cyklistike s dnes už dobre známym názvom Horal. Populárny maratón víta vo svojom areáli rok čo rok cyklistických nadšencov, ktorých počet má stúpajúci charakter. Postupom času sa stal Horal jedným z najobľúbenejších a najkrajších maratónov na Slovensku, čo potvrdzuje usporiadanie historicky prvých majstrovstiev Slovenska MTB v maratóne (XCM) v roku 2004 a majstrovstiev Slovenska v XCM v roku 2015. Zlatým klincom uznávaného maratónu je tohto ročná organizácia UEC majstrovstiev Európy 2017, ktoré na Slovensko prilákajú najväčšiu špičku horskej cyklistiky z celej Európy.

K spomínanej udalosti za uplynulý štvrtok (16.03.2017) uskutočnila tlačová beseda, za účelom priblíženia celého programu Horal Víkendu, ktorý sa bude konať v termíne 11. - 13. augusta 2017. Konferencia začala o 9 hodine privítaním u primátora Ing. Miroslava Škvareka na Mestskom úrade vo Svite, kde nám boli predstavené kľúčové osoby podieľajúce sa na organizácií celej udalosti.

Z pravej strany primátor mesta Poprad Ing. Jozef Švagerko, primátor mesta Svit Ing. Miroslav Škvarek, generálny sekretár UEC Enrico Della Casa, prezident SZC Peter Pivara, riaditeľ pretekov Horal Ing. Ivan Zima a hlavný rozhodca pretekov Horal Ing. Richard Gross.

 

Po krátkom načrtnutí jednotlivých bodov programu, ktorý pozostával z prezentácie zázemia pretekov, prehliadky časti trate, obedu a tlačovej konferencie, sa pán primátor aj s generálnym sekretárom UEC p. Enrico Della Casom odobrali na prehliadku MsÚ, ktorého miestnosti budú v deň UEC ME 2017 plne k dispozícii.

Svojou prítomnosťou nás poctil aj majster sveta v dráhovej cyklistike - Jozef Metelka. Už 10 rokov žije vo Veľkej Británií a reprezentuje Slovenskú republiku takmer po celom svete. Prezradil nám, že vďaka jeho trénerovi mal možnosť postaviť sa na štart mnohých prestížnych pretekov v Holandsku, Mexiku, Južnej Afrike, Nemecku či OH Riu, odkiaľ si odniesol nejedno ocenenie.

Na obhliadku trate, ktorá začínala pri štvrtej „technickej zóne“ pre mužov, resp. druhej pre ženy, boli v Liptovskej Tepličke k dispozícií 2 terénne autá. Počas cesty v offroude som mala možnosť porozprávať sa s Ing. Richardom Grossom, riaditeľom Slovak XCM Tour a zároveň národným cyklistickým rozhodcom o počte rozhodcov, potrebných pri takejto veľkej akcií. Pre plynulý priebeh maratónu je nevyhnutné zabezpečiť jedného hlavného rozhodcu delegovaného UCI, druhého povereného SCZ a minimálne 10 rozhodcov 3. a 2. kategórie, ktorí budú dohliadať na štart, cieľ, časomieru a technické zóny s občerstvovacími stanicami.

Bodom určenia prehliadky bolo miesto na horizonte, odkiaľ sme mali krásny výhľad na zasnežené Nízke a Vysoké Tatry, legendárnu Kráľovu Hoľu (1 946 m. n. m.) a v neposledom rade na pohorie Kozie Chrbty, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu pri tvorbe vodných tokov nie len na Slovensku, ale aj v Európe. Zrážky, ktoré spadnú na ich severnú stranu sa vlievajú do Baltského mora a na južnú stranu do Červeného mora.

Okrem oči ťahajúcich hôr sme mali ako na dlani celú najdlhšiu a najťažšiu trať, po ktorej sa vydajú ako amatérski cyklisti, tak aj licencovaní. Riaditeľ pretekov Ing. Ivan Zima nám vysvetlil, že trať KREJZI, ktorá je zároveň aj traťou Európskych majstrovstiev, povedie zo Svitu južne cez Lopušnú dolinu do Vikartoviec, bude pokračovať cez pohoria Nízkych Tatier a obce Pusté Pole, Telgárd, Šumiac až na najvyšší bod - Kráľovu Hoľu, z ktorej sa budú pretekári vracať cca 5 km po rovnakej trase. Následne sa oddelia a budú postupovať späť do Madejova, kde sa napoja na kratšiu trať majstrovstiev Európy určenú pre ženy. Posledné kilometre povedú cez Liptovskú Tepličku a horizont, na ktorom sme sa nachádzali, zjazdom do Šuňavy cez Lučivnú a naspäť do Svitu odkiaľ sa štartovalo.

Slnkom, ale aj silným vetrom sprevádzaná obhliadka trate bola zakončená obedom ponúkajúcim tradičné slovenské jedlá (škvarkovú nátierku, kapustové strapačky, bryndzové halušky a taštičky) v reštaurácií Turnička v Liptovskej Tepličke a tlačovou konferenciou za prítomnosti prezidenta SZC pána Petra Privaru po pravej strane, hlavného rozhodcu pretekov Horal Ing. Richarda Grossa, riaditeľa pretekov Ing. Ivana Zimu, generálneho sekretára pána Enrica Della Casa, tlmočníčky pani Jany Perinajovej, majstra sveta v dráhovej cyklistike Jozefa Metelku a moderátora pána Mariána Marka.

Úvodný príhovor moderátora  p. Marka nás previedol priebehom programu tlačovej besedy.

Pokračoval riaditeľ pretekov s už konkrétnymi informáciami nielen o UEC majstrovstvách Európy, ale aj o celom harmonograme Horal Víkendu 2017. Tradičný trojdňový etapový pretek ako sme ho posledné roky poznali sa zmení na špičkový víkend obohacujúci klasický sobotňajší maratón o netradičnú, no vo svete obľúbenú disciplínu - „Eliminátor, ktorý sa bude konať v piatok a o historicky prvé majstrovstvá Európy MTB v maratóne na Slovensku, ktoré sa budú odohrávať v nedeľu.

Dych berúci pretek „Eliminátor“ pozostáva z umelo vytvorenej skupiny prekážok rozložených v cca kilometrovom okruhu na Námestí sv. Egídia priamo v centre Popravu. Mladá disciplína je charakteristická vyraďovacím systémom. Na začiatku súťaží proti sebe štvorica šprintujúcich pretekárov, z ktorej do nasledujúceho kola postupujú len dvaja najlepší. Táto pavučinová štruktúra pokračuje až kým sa zo všetkých jazdcov nevyselektuje najsilnejšia štvorka, ktorá si navzájom zmeria sily vo finálovej jazde vo večerných hodinách. Umelé osvetlenie dodá tomuto napínavému finále tú správu atmosféru a drive.

Dobre známy Horal maratón už niekoľko rokov ponúka cyklistickým nadšencom päť nádherných tratí rozdelených podľa počtu najazdených kilometroch a množstva nástupných výškových metrov na:

  • Krejzi,
  • Lejzi,
  • Senzi,
  • Ízi a Dejzi.

Charakteristiku a bližšie informácie k vyššie uvedeným tratiam si môžete prečítať TU. (http://www.horal.sk/2016/?p=1057)

Prvý krát sa Slovensko uchádzalo o možnosť usporiadať majstrovstvá Európy MTB XCM už v roku 2014. Nakoľko nasledujúce roky 2015 a 2016 už boli obsadené, štátmi Rakúsko a Lotyšsko, do úvahy pripadal až ročník 2017, v ktorom reflektovali silné cyklistické veľmoci ako Taliansko, Švajčiarsko a Rakúsko. Konkurencia bola síce silná, no vzhľadom na väčšiu atraktívnosť a náročnosť trate oproti minulým ročníkom, dostala Slovenská republika príležitosť ukázať, že aj malé mesto z pod Tatier dokáže zorganizovať pretek na špičkovej úrovni. Na splnenie podmienky kandidácie bolo potrebné zabezpečiť maratónsku trať, s čím mesto Svit vďaka rozmanitej prírode nemalo najmenšie problémy. Každý štát má možnosť delegovať 6 pretekárov, ktorí budú mať na európskom šampionáte štartovné zadarmo. Elitní jazdci budú na majstrovstvách Európy jazdiť po najdlhších tratiach,  na ktorých si deň pred tým zmerajú sily aj nelicencovaní pretekári. Mužov čaká najťažšia, ale zároveň aj najkrajšia trať Krejzi s dĺžkou 134 km a ženám bola priradená o čosi kratšia trať Lejzi zahŕňajúca 73 km. Keďže sa Slovensko nachádza v strede Európy, stáva sa tak ľahko dostupným miestom pre pretekárov zo všetkých okolitých krajín.

Paralelne s majstrovstvami Európy bude v nedeľu prebiehať už po štvrtý krát Detská Tour Petra Sagana, ktorej sa môžu zúčastniť deti do 14 rokov. Mesto Svit dostalo ako jediné mesto na Slovensku privilégium organizovať tieto preteky štyri krát za sebou, nakoľko je možné ich usporiadať len tri krát.

MTB maratón Horal je zaradený do viacerých významných seriálov slovenských i európskych pretekov, ktorých je súčasťou už niekoľko rokov. Patrí do sérií:

  • Škoda Bike Open Tour,
  • Slovak XCM Tour,
  • Slovenský pohár XCM,
  • Intersport Maratón série,
  • Detrská Tour Petra Sagana.

Kvalitné usporiadanie špičkových pretekov sa nezaobíde bez podpory. Za realizáciou  majstrovstiev Európy 2017 vo Svite stoja silné organizácie ako UEC,  SZC, Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, mesto Svit a Poprad, Scott, Škoda, Alto Slovakia, Hospodárske Noviny a mediálny partner – RTVS.

O ďalších podobnostiach týkajúcich sa nie len majstrovstiev Európy 2017, ale aj celého Horal víkendu vo Svite sa môžete dočítať v rozhovore (http://www.bikepoint.sk/spravy/reportaze/ako-vidi-pripravu-majstrovstiev-europy-v-xcm-riaditel-akcie-ivan-zima/)  ktorý nám riaditeľ pretekov Horal, Ing. Ivan Zima poskytol už na začiatku tohto roka.

 

Autor: Monika Sedliačková

Foto: Tomáš Chabada

Diskusia