Everesting na Kráľovu hoľu 2019 - bikepoint.sk

Everesting na Kráľovu hoľu 2019

vložené 03. 10. 2019 o 11:48

Určite poznáte najvyšší vrchol Zeme. Áno, je to Mount Everest. A asi si aj spomeniete na jeho výšku, ktorá je 8 848 m n. m.

Ale poznáte výzvu Everesting? Cyklisti už asi o nej počuli a niektorým táto výzva stále vŕta v hlave a nedá im spať Smile.

Ak chcete zdolať túto výzvu, tak musíte počas 24 hodín nastúpať na jednom kopci (na jednej časti kopca) výšku strechy sveta a to 8 848 výškových metrov. Počas výzvy nemôžete prijať fyzickú pomoc.

V našom tíme bikepoint.sk je cyklista Peter, ktorý túto výzvu pred pár týždňami prijal už tretí krát. Doposiaľ mal nerozhodnú bilanciu 1:1.

Prvý krát sa pokúsil nastúpať do výšky Mount Everestu v stúpaní na Polom. Žiaľ, prvý pokus po 12. hodinách vzdal, po tom čo najazdil 144 kilometrov a nastúpal 5 400 výškových metrov.

Peter sa ale len tak nevzdal, a svoj druhý pokus Ťažký Straník z Tepličky nad Váhom do Zástrania, dotiahol do úspešného konca. Osemtisíc osemstoštyridsaťosem metrov nastúpal za 13:16 hod po zdolaní 180 kilometroch.

Už pri druhej výzve myslel Peter na tretiu výzvu, o ktorej nám teraz napísal -

Sezóna pomaly končí a ja som celý rok hltal kilometre za jediným cieľom. Čo najlepšie sa pripraviť na Everesting. Lepší kopec ako Kráľová hoľa mi na Slovensku nenapadá.

Pod kopcom sa nachádza jedna nenápadná, ale veľmi útulná Horská chata pod Kráľovou hoľou. Bolo to ideálne miesto môj pit stop. Naše ďakujem patrí chatárovi, ktorý nám dovolil prespať a tak to vlastne aj celé zrealizovať.

Mali sme sa ako v bavlnke. Celý víkend sa o nás staral úžasný, maximálne ochotný personál chaty na čele s Lukášom. Ten človek je ochotný Vám urobiť raňajky podľa vlastného výberu o štvrtej ráno, celý čas Vám fandí a drží palce do konca.

V piatok večer som si všimol na stene originálny rým, ktorého autorom je samozrejme Lukáš - "švacni si horec a výjdeš na kopec".

Tak som si jeden dal a dúfal som, že na druhý deň sa stane malý zázrak: Everesting na Kráľovú hoľu (ďalej len KH).

Z dedinky Šumiac je to na KH cca 12 km a 1035 výškových metrov. Matika nepustí a ja som to potreboval dať necelých 9 krát.

Ráno 04:00 budík a spúšťam sa z chaty do Šumiaca. Tma, les, cudzie prostredie a vraj aj medveď žije v okolí. Veru, všelijaké veci mi chodili po rozume. Našťastie boli mojimi jedinými nočnými spoločníkmi zajace, ktoré mi občas prebehli popred koleso.

Ráno som si musel urobiť gýčovú fotku s vychádzajúcim slnkom. Proste nádhera.

Popravde som ani nemyslel, že to dám. Povedal som si, je krásne, tak si proste zajazdím na bajku.

O 09:00 sa v dedine roztrhlo vrece s e-bajkmi a na kopci ich bolo ako mravcov. Pre menej zdatných parádny tip na výlet. Požičať si elektriku a potom si užívať výhľady, ktoré Vám KH ponúka. Asi nikto neobišiel chatičku a spokojný pokračoval ďalej.

Už sa ku mne pridala aj moja polovička na e-bajku, ktorá bola mojou veľkou oporou a verila mi viac ako som si veril ja Smile.

Ráno človek frfle na zimu a na obed pindá na teplo. To sú ako vždy pre mňa muká. Prišla kríza. Lejem do seba jeden bidon za druhým a smäd je stále na jazyku. Aj môj posed už našepkával, že to trošku boli.

Blížila sa 17-ta hodina a ja som bol na KH 5. krát. Prvý krát mi hlavou prebehla myšlienka, že by som to mohol dať. Pol dňa za mnou a niečo cez 5000 nastúpaných metrov. Už len 3848 Smile.

To už bol čas, kedy som sa dostával s ľudmi do debát typu: "Ty ideš hore druhý krát? Nie, idem piaty. Čože? Ty si blázon!"

Hej, ak to človek chce dať nemôže byť v poriadku. 50% dokážete natrénovať, ale zvyšných 50% máte v hlave. Sú len dve možnosti, buď to chcete a dáte to, alebo nechcete a nedáte to.

S takou podporou akú som mal ja, som sa na to proste nemohol vykašľať. Ďakujem!!!

Ako sa blížil večer, ožíval som. Už ani vietor nevadil a vedel som, že ak nepríde technický problém, tak to dám. Par krát som v zjazde ešte vymrzol, pri výšlape som sa spotil a bolo to tam.

Vysnívaných 8848 nastúpaných metrov na cyklopočítači a niečo po druhej hodine v noci. Aby som si to lepšie zapamätal, vyplazil som sa ešte o pár výškových metrov a keď bolo 9000, otočil som sa smer chatička a tešil som sa na horúce objatie.

Najprv som neveril, že to dám a potom som nechcel uveriť, že som to dal.

Fotka s východom slnka je nádherná, ale pre mňa má väčšiu hodnotu tento screenshot Smile.

Jedná vec je robiť Everesting na asfalte, druhá je na Kráľovej holi. Tento kopec Vám nedá nič zadarmo. Dĺžka 12 km, priemerný sklon 8,62%, šťavnatý zjazd na šotoline pri ktorom si neoddýchnete, ráno zima 2°C, cez deň slnko, výška 1946 m n. m., riedky vzduch a netreba zabudnúť na vietor, ktorý tam na Vás bude vždy čakať.

Dovolím si pridať ešte zopár čísel na záver:

- nastúpané výškové metre 9001

- celková vzdialenosť 211,55 km

- čas jazdy 17:15:29

- celkový čas 19:43:17 (v skutočnosti cca 22 hodín)

- priemerná rýchlosť 12,3 km/h

- spálené kalórie 13980 (nemal som hrudný pás)

Na záver si neodpustím perličku - s cyklopočítačom Garmin Edge 830 na úspornom režime bez hrudného pásu a s vypnutým bluetooth dáte na jedno nabitie dva Everestingy Wink.

Tento a ďalších 22 Everestingov na Slovensku + ďalšie po celom svete nájdete na stránke everesting.cc.

 

Text a foto: Peter

Diskusia