Kraj zasľúbený cyklistom - bikepoint.sk

Kraj zasľúbený cyklistom

vložené 27. 07. 2021 o 11:56

Žilinský kraj má pre svoj rozmanitý geomorfologický charakter územia mimoriadne vhodné podmienky pre cykloturistiku. S celkovou dĺžkou 3067,5 km značených cykloturistických trás mu patrí druhá priečka z celkového počtu kilometrov na Slovensku. Najhustejšia sieť značených cykloturistických trás je v okolí Terchovej, na Liptove a v Turci, no nezaostávajú ani  Kysuce a Orava. Svoje zastúpenie na celkovom počte kilometrov v kraji majú aj 3 náučné cykloturistické trasy v dĺžke necelých 87 km. Obnova a údržba cykloturistického značenia patrí každoročne medzi priority v Žilinskom kraji. Samozrejmosťou je aj budovanie nových cyklotrás a rozširovanie infraštruktúry a modernizácia technickej základne v podobe nabíjacích staníc na elektrobicykle, či odpočívadiel a máp.

Členitosť terénu ponúka možnosť dokonalého vyžitia na bicykli prakticky všetkým kategóriám jazdcov. Schopnosti jazdcov preveria náročnejšie trasy v horskom teréne, oddýchnuť si a načerpať nové sily z prírody cyklisti môžu na pohodových trasách bez väčšieho prevýšenia. Ponuka kam ísť a čo vidieť je vskutku bohatá. Prinášame vám niekoľko tipov na cyklovýlety v Žilinskom kraji. Kraji zasľúbenom cyklistom.

Začneme teda zľahka, na Bystrickej cyklomagistrále. Hoci sa nachádza v regióne Kysuce, ktorý je charakteristický hornatejším terénom, Bystrická cyklomagistrála rozhodne patrí medzi cyklotrasy vhodné pre rekreačných cyklistov a rodiny s deťmi. Tvorí  časť Kysuckej magistrály, ktorá prepája Krásno nad Kysucou s Novou Bystricou a je vedená po telese bývalej lesnej železničky mimo hlavnej cestnej komunikácie. Zaujímavostí je po trase hneď niekoľko. Počas príjemného cyklovýletu sa môžete zastaviť vo Vlastivednom múzeu v Krásne nad Kysucou, prechádzať budete okolo Slovenského orloja v Starej Bystrici a trasa vás bezpečne dovedie do Múzea kysuckej dediny vo  Vychylovke. Zberatelia výhľadov si môžu odskočiť na rozhľadňu na vrchu Bobovec. Ak by niekomu skoro 20 kilometrov pohodového bicyklovania nestačilo, môže pokračovať po trase okolo Vodného diela Nová Bystrica. Okruh v dĺžke skoro 40 kilometrov po spevnenej ceste je taktiež dobrá alternatíva na strávenie príjemného dňa na bicykli. Bystrickej cyklomagistrále zaslúžene patrí v rebríčku obľúbenosti na Kysuciach prvá priečka. Bonusom je možnosť dopraviť sa na trasu zo Žiliny obľúbeným cyklobusom, či ísť si v zime zabežkovať na trasu do upravenej stopy.

Novinkou v Žilinskom kraji v kategórii rekreačných cyklotrás je nová značená cyklotrasa „Rajeckou dolinou na dvoch kolesách“. Je vhodná pre rodiny s deťmi a začiatočníkov. Celková dĺžka trasy je necelých 38 kilometrov a je zokruhovaná, takže možností na výber je niekoľko. Ak  chcete svoj cyklovýlet začať v známom kúpeľnom mestečku Rajecké Teplice, určite si nenechajte ujsť Múzeum dopravy, či si len tak vychutnajte príjemnú kúpeľnú atmosféru. Ak tu svoj cyklovýlet plánujete zakončiť, vhod určite príde relax v kúpeľoch Aphrodite, či na letnom kúpalisku Laura. Milovníci prírody si na svoje prídu pri vodnej nádrži Košiare pri Rajci a obdivovať môžu majestátnosť 400- ročnej lipy v obci Ďurčiná. Zastúpenie tu má aj pútnický cykloturizmus. Slovenský drevený betlehem v Rajeckej Lesnej je unikát, ktorý sa oplatí vidieť a zažiť. Milovníci kultúrnych pamiatok majú povinnú  zastávku v Mestskom múzeu v Rajci, či pri zrúcanine gotického kostola sv. Heleny v Stránskom.

Ďalšie atraktivity Rajeckej doliny v okolí novej cyklotrasy sú dostupné po prípojných trasách s rôznym stupňom náročnosti.

Z kategórie MTB cyklotrás vyberáme tip na Okruh Terchovským chotárom. Rázovitá obec Terchová disponuje najhustejšou sieťou cykloturistických trás najmä pre milovníkov jazdenia v náročnom horskom teréne. Okruh v celkovej dĺžke 21 km síce nie je najdlhší, no vďaka značným prevýšeniam sa radí k tým náročnejším. Trasa začína v lokalite Panská Lúka  a od osady Vyšní Repáňovci začína okruh. My odporúčame zvoliť si okruh smerom na Šípkovú, stúpania sú tam menej strmé. Pri trase pred osadou Smrekovci sa nachádza osada u Jánošov. Tu sa v roku 1688 narodil najznámejší slovenský zbojník Juraj Jánošík. Na trase si užijete okrem pokoja osád aj niekoľko krásnych výhľadov na okolitú prírodu.

 

Či už si na bicykli v pokoji vychutnávate krásy okolitej prírody, alebo ste zarytý hltač kilometrov, Žilinský kraj je miesto, kde si určite nájdete to svoje pravé, bicyklové. A keď po športovom výkone ochutnáte špeciality regionálnej gastronómie, zažijete neopakovateľnú atmosféru regiónov a srdečnosť obyvateľov, určite zaradíte Žilinský kraj medzi destinácie, kam sa opäť radi budete vracať.

 

 

Fotografie: Marek Hajkovský, Jaroslav Moravčík, Archív ŽTK

Webová stránka: www.zilinskyturistickykraj.sk

 

Diskusia