Reportáž: ŠKODA MTB maratón Levočské vrchy 2023 - bikepoint.sk

Reportáž: ŠKODA MTB maratón Levočské vrchy 2023

vložené 19. 07. 2023 o 11:35

V sobotu 15. júla 2023, sa v Levoči konal 8. ročník ŠKODA MTB Maratónu Levočské vrchy. V Levoči bolo jedno zo 6. kôl už 10. ročníka podujatia ŠKODA BIKE OPEN TOUR. Tento rok si svoje sily a kondíciu prišlo na trate zmerať stovky súťažichtivých  dospelých aj detských cyklistov.

Okrem ŠBOT série boli preteky súčasťou Slovenského pohára XCM so samostatnými kategóriami pre cyklistov s licenciou Slovenského zväzu cyklistiky, kde zbierali body do celkového hodnotenia.

Na pripravených tratiach Levočských vrchov preverila pripravenosť a kondíciu pretekárov horúčava kombinovaná s náročnosťou terénu. Cyklisti bojovali o víťazstvo na troch rôzne dlhých tratiach: krátka trať – 24 km s prevýšením 515 m, stredná – 48 km s prevýšením 1080 m  a dlhá (maratónska) – 72 km s prevýšením 2000 m. Na všetkých tratiach boli kategórie rozdelené podľa veku a pohlavia. Na strednej trati súťažili pretekári okrem horských bicyklov aj na e-bike-och a graveloch.

Extra disciplínou bola Family kategória. V nej pretekalo 100 dvojíc rodič a dieťa na 10 km trati, ktorá viedla nielen námestím, ale aj v teréne. Hodnotilo sa opäť v 2 kategóriách, posudzoval sa vek dieťaťa.

Trať bola dobre značená a na exponovaných úsekoch boli regulovčíci  usporiadateľa, aby správne odklonili jednotlivé kategórie súťažiacich, alebo na chvíľu zastavili dopravu.  V týchto horúčavách boli hojne využité aj občerstvovanie stanice strategicky rozmiestnené na trati.

Kompletné výsledky: https://www.sportsofttiming.sk/en/race/overview/7740

Organizátori pretekov, CYKLO SPIŠ a Mesto Levoča,  sa už dlhodobo snažia minimalizovať dopad usporadúvania takejto veľkej akcie na životné prostredie. Aj preto sa tento rok jedlo pre pretekárov podávalo v reštaurácii na klasických porcelánových tanieroch a káva v šálkach.

V cene štartovného získali pretekári zážitkový suvenír, voľný vstup do Veže Baziliky sv. Jakuba, do Múzea špeciálneho školstva v Levoči, do obnovených priestorov radnice aj do Domu Majstra Pavla.

Autor a foto: Patrik Paumer

Diskusia