Žilinský kraj na tisíc spôsobov. - bikepoint.sk

Žilinský kraj na tisíc spôsobov.

vložené 12. 11. 2022 o 10:14

Leto je dávno za nami, jeseň v plnom prúde a zima klope pomaly na dvere. Žilinský kraj však v každom ročnom období ponúka svojim návštevníkom nespočetné možnosti na trávenie voľného času. Či už pre tých fyzicky zdatnejších, pre rodiny s deťmi alebo pre tých, ktorí vyhľadávajú viac prechádzky a relax. Tentokrát si predstavíme niekoľko tipov na výlety v Turci, Hornom Považí a tiež na Liptove.

(FOTO: všeob.Archív KOCR ŽTK)

Cykloturistické trasy sú Turcom popretkávané v dĺžke viac než 450 km. Cyklotrasou môžete prejsť napríklad z Martina na Martinské hole (č.5429), alebo si môžete výdatne zašliapať na trase Martin ATC Turiec – Saračníky – Strečno (č.5431), kde sa vám z Rakytia naskytne úchvatný výhľad na Váh a Domašínsky meander. Pre toho, kto si rád vychutná atmosféru rozmanitých jesenných farieb v prírode, môže byť práve táto trasa neopísateľne čarovná.

(foto – Domašínsky meander , Jaroslav Moravčík,)

Zjazdárov dobre preverí najstaršia downhillová trať na Slovensku z Martiniek na Stráne. Vyskúšať tiež môžete Bike Park Jasenská, ktorý nájdete pri obci Belá-Dulice. Na výber máte päť tratí. Najťažšia, pre nadšencov downhill jazdy, je trať DH trail. Stredne ťažká trať FR FLOW vedie opačnou stranou, mierne ťažkú trasu nájdete pod označením EN-V a freeride trať ako Devil´s trail. V bike parku sú plánované ďalšie nové trate, ako aj pumptrack, takže sa je na čo tešiť.

(Foto: cyklista - Shutterstock, foto Martinské hole: Martin Hodoň)

 

Ďalšou zaujímavou cyklodestináciou, no tentokrát na Hornom Považí, je bezpochyby aj Rajecká dolina. Športovo naladení cyklisti môžu vyskúšať napríklad MTB trasu Ďurčiná – Hepnár – Vajnár – Rybná dolina – Rajecká Lesná (č.5496, zelená, 18km), ktorá  ponúka možno práve tie najkrajšie výhľady na Rajeckú dolinu a okolie. V Rajeckej Lesnej môžete navyše navštíviť unikátnu pamiatku – drevený ručne vyrezávaný Slovenský betlehem, ktorý nájdete v Dome Božieho Narodenia. Expozícia zobrazuje okrem Kristovho narodenia aj bežný život slovenského ľudu a tiež ich pracovné činnosti z minulosti. Scenéria betlehemu zachytáva najvýznamnejšie slovenské pamiatky. Celkovo je súčasťou diela približne 300 postáv, z ktorých sa polovica pohybuje.

Foto betlehem (uviesť autora Richard Köhler)

 

Ak plánujete zážitky v okolí mesta Žilina, potom určite stoja za návštevu Budatínsky hrad a Vyhliadková veža Dubeň. Cyklisti s rodinami si užijú cyklotrasy vedúce popri Vodnom diele Žilina, a to tak smerom do Budatína až k hradnej záhrade, ako aj smerom k hradu Strečno. Pri Vodnom diele si deti môžu vyskúšať aj Bikepark alebo Skatepark. Ak by ste zvolili trasu ku hradu Strečno, potom milovníci pešej turistiky môžu navštíviť rozhľadňu na Špicáku. Prístup je jednoduchý, ale strmý. Začiatok chodníka je na parkovisku pod hradom Strečno, stačí sledovať žltú turistickú značku. Výhľady z rozhľadne si môžete vychutnať po 30 až 40 minútach pešieho výstupu. Špecifikom tejto rozhľadne je to, že z nej môžete vidieť až štyri okolité hrady, a to Starhrad, hrad Strečno, Budatínsky hrad a Lietavský hrad.

(Foto: Špicák: Richard Köhler ,  foto Vodné dielo - Teamsales

 

Zavítali ste na Liptov? Pre odvážnych jazdcov na horských bicykloch, ale aj pre rodiny s deťmi, je v stredisku Malinô Brdo Ski & bike family park pripravených viac ako 10km trás. Priaznivci adrenalínových zážitkov si môžu vychutnať tiež jazdu horskou terénnou kolobežkou. Na celkom 11 trailoch si tu nájdu svoju trať nielen skúsení cyklisti, ale aj menej skúsení jazdci. Stredisko sa nachádza v príjemnom prostredí Hrabovskej doliny pri Ružomberku. Počas sezóny môžete využiť 8-miestnu kabínkovú lanovku, ktorou sa vyveziete priamo do strediska Malinô Brdo.

V zime si zalyžujete na 12 km dlhých zjazdových tratiach. Využite 8-miestnu kabínkovú a 4-sedačkovú lanovku, 2 lyžiarske vleky a 4 vleky pre začiatočníkov a deti. Nájdete tu všetko pre zimnú dovolenku, a to aj ubytovanie priamo na svahu. V stredisku je parkovanie zadarmo, nájdete tu lyžiarsku školu, požičovňu a servis lyží, aby ste si bez starostí mohli užívať zimné zážitky.

(Foto: Lenka Daňovská)

 

Diskusia