10. etapa Tour de France 2019 - bikepoint.sk

10. etapa Tour de France 2019

vložené 15. 07. 2019 o 19:21

Pred prvým dňom voľna, ktorým je netradične v utorok, čakala na pelotón zvlnená etapa s dĺžkou 217 kilometrov. Cyklisti museli prekonať jedno stúpania štvrtej a tri stúpania tretej kategórie. Desiata etapa, druhá najdlhšia na tohtoročnej TdF, začínala v Saint-Flour a končila v Albi, kde budú cyklisti tráviť aj zajtrajší voľný deň. V Albi sa dnes končila etapa 13. krát v histórii.

Včera prekonal PETER SAGAN rekord Tour de France, keď mal na sebe už 112. deň zelený dres pre lídra bodovacej súťaže. Doteraz mal najdlhšie na sebe žltý dres 111. dní Eddie Merckx.

V dnešnej etape zamiešal cyklistami bočný vietor, ktorí využili vo svoj prospech hlavne tímy Ineos a Deceuninck - Quick - Step, keď 32 kilometrov pred cieľom roztrhali pelotón na tri časti. Cyklisti v druhej a v tretej skupine sa pokúsili o spojenie ale neúspešne. V prvej skupine sa nachádzal aj jediný slovenský cyklista na francúzskych etapových pretekoch, PETER SAGAN (BORA - hansgrohe).

O víťazovi napokon rozhodol špurt malej skupiny. V dlhom špurte bol najrýchlejší Belgičan Wout Van Aert (Team Jumbo - Visma). Druhý skončil Talian Elia Viviani (Deceuninck - Quick-Step), tretí bol Austrálčan Celeb Ewan (Lotto Soudal). PETER SAGAN obsadil piate miesto.

Trojnásobný majster sveta v cyklokrose Wout van Aert vyhral etapu pri svojej prvej účasti na Tour de France. 24. ročný belgický cyklista získal pre Team Jumbo - Visma už štvrté etapové víťazstvo.

Pred prvým dňom voľna zostal na čele Francúz Julian Alaphilippe (Deceuninck - Quick-Step).

 

 

Priebežné poradie po 10. etape:

1. Julian Alaphilippe.....Deceuninck - Quick-Step.....43:27:15

2. Geraint Thomas.....Team Ineos.....+0:01:12

3. Egan Bernal.....Team Ineos.....+0:01:16

42. PETER SAGAN.....BORA - hansgrohe.....+0:25:04

 

Autor: Milan Majtán

Diskusia