12. etapa Giro d'Italia pre Baka - bikepoint.sk

12. etapa Giro d'Italia pre Baka

vložené 17. 05. 2012 o 18:31

17. máj bol žičlivý pre našich hokejistov a čakali sme či bude priať aj našim chalanom v Kalifornii. V Taliansku však pokračovali druhé najprestížnejšie cyklistické preteky sveta a my sme tu od toho, aby sme dnes robili osvetu aj im.

Kopcovitý terén so štyroma bodovanými a celkovo piatimi stúpaniami bol veľkou výzvou najmä pre odolnejších šprintérov či únik, a tak jeho zloženie bolo hneď na prvý pohľad očosi kvalitnejšie než po minulé dni. Borcov vpredu bolo sedem, všetko to skúsení a známi cyklisti Santaromita (BMC), Mazzanti (Farnese Vini), Casar (FDJ), Bak (Lotto), Amador (Movistar), Golaš (OPQS) a Bakelants (RadioShack). Tento atak sa zrodil tesne pred koncom prvej hodiny etapy, keď bol dostihnutý Carrara z Vacansoleil.

Pelotón si uvedomoval silu tejto skupiny a aspoň zo začiatku, keď ešte boli v balíku všetci šprintéri, to bolo jasne vidieť aj na náskoku, ktorý sa neustále motal iba okolo 90 sekúnd. V druhom a najťažšom stúpaní sa potom dopredu vydal aj Txurruka (Euskaltel) a Rodríguez (Androni). Obaja využili neveľkú medzeru a do úniku dorazili. Naopak, odpadol už aj podľa mena najslabší človek z pôvodnej sedmičky Mazzanti. Ešte v tom istom kopci urobil podobný krok aj Keizer z Vacansoleil a vpredu sme rázom mali deväť pretekárov. Ich sila a vôľa po úspechu sa samozrejme zvýšila a náskok tiež. Dostal sa prvý raz cez štyri minúty v čase, keď do cieľa ostávalo 60 kilometrov a ešte dva náročné kopce.

40 km pred páskou to už začalo vyzerať veľmi zaujímavo. Deviatka makala naplno a náskok vystúpil už cez hranicu šiestich minút. Do ružového sa virtuálne dostal Sandy Casar, ktorý strácal štyri minúty. Potom už náskok samozrejme klesal, no šťastie skúsil Michal Golaš a v následnom zjazde si držal päťminutový odstup od pelotónu. Jazdci úniku sa nachádzali medzi. Šance na víťazstvo Golaša, alebo iného borca z úniku, sa poriadne zvyšovali. V týchto fázach pretekov sme videli množstvo defektov a aj nejaký ten pád v zjazde. Všetko našťastie bez zranení. Najväčší problém mal jeden z najväčších favoritov Michele Scarponi, keď dostal defekt. Päť jeho kolegov mu ale prišlo pomôcť a problémy pominuli. Tempo balíka kontroloval Liquigas.

11 km pred cieľom, teda na vrchole posledného stúpania dorazil ako prvý práve kandidát na ružovú z úniku, Sandy Casar. Bolo zrejme, že si tento náskok zrejme neudrží, ale do Top 10 sa ísť určite dalo. Za neho sa zavesili Ivan Santaromita a Andrej Amador. Trojicu už čakal iba zjazd a boj o víťazstvo. Z pelotónu v kopci atakovali Tiralongo s Cunegom. Tempo sa tak samozejme zvýšilo. Pelotón sám seba kontroloval, takže tam to bolo pokope. Pokope ale bol už aj únik. Ku spomínanej trojici si doskočil aj Bakelants, Bak, Txurruka a Rodríguez. O víťazstvo sa bilo sedem borcov. Začli však taktizovať a to brnkalo na nervy Casarovi. Stále mal šancu na ružovú.

Poriadny atak sa podaril Larsovi Bakovi. 1500 metrov pred cieľom zaútočil a ostatní ľudia z úniku mu nestačili. Dánsky cyklista zvíťazil! Druhý finišoval Casar a čakal na stratu pelotónu. Vyzeralo to najhoršie na štvrté miesto priebežného poradia. Balík stratil presne 3:23 na Casara a bolo jasné, že Francúz sa posunie pred Tiralonga aj Kreuzigera. Na 5. miesto sa dokonca posunul ešte aj Santaromita.

 

1.BAK Ytting Lars LOTTO BELISOL TEAM 3h 58' 55''

2.CASAR Sandy FDJ - BIG MAT + 00' 11''

3.AMADOR Andrej MOVISTAR TEAM + 00' 11''

4.BAKELANTS Jan RADIOSHACK-NISSAN-TREK + 00' 11''

5.SANTAROMITA Ivan BMC RACING TEAM + 00' 11''

všetci favoriti na celkové poradie + 03' 34''

? VELITS Martin OMEGA PHARMA - QUICK-STEP ?

 

ZDROJ: http://cycling-info.sk/

Diskusia