12. etapa Tour s prívlastkom nezáujmu stíhať únik - bikepoint.sk

12. etapa Tour s prívlastkom nezáujmu stíhať únik

vložené 15. 07. 2012 o 21:51

Dvanásta etapa bola organizátormi ohodnotená ako taktiež kopcovitá, avšak najdlhšia 226 km dlhá etapa mala v prvej tretine svojho profilu dva vrcholy kategórie číslo jedna, potom už dlhých 140 km s mierne zvlneným záverom. Pelotón zdal sa byť trošku rozbitý, pretože v minulej etape prekonali jazdci extrémne ťažkú kopcovitú etapu.

Už tradične sa sformoval únik, ten dnešný však dlhú dobu stagnoval, alebo bol neustále konfrontovaný s aktivitou rôznych tímov. Na úvodné kopce sa vytvorila veľmi silná opäť mnoho-členná unikajúca formácia, postupom času však i za pomoci tímu SKY či iných tímov nielenže dotiahli, ale ani nepustili ďalších dopredu.

Dopredu sa po dvoch stúpaniach snažil dostať aj Sagan, spoločnosť mu v úniku robili aj Taaramae, Sorensen či iní jazdci, ktorí v predchádzajúcich etapách stratili. Zoskupenie Green-Edge však nenechalo nič na náhodu a keď bol Saganov únik v stíhajúcej skupine za hlavným únikom a Saganovci mali náskok 1:30 do čela pelotónu išli Gossovi pracanti a zabojovali a postupne sťahovali pokus Petra Sagana. Opäť Saganovi nevyšiel únik a za výdatnej pomoci Oricy Green-Edge bola skupina Petra Sagana dostihnutá.

Hlavný únik dnešnej etapy sa teda vytvoril až po takmer 90 km, hlavní hrdinovia dnešnej etapy: Gautier (EUC), Martinez (EUS), Millar (GRS), Peraud (ALM) a Kiserlovski (AST). Pelotón mal dnes všetky úniky pod kontrolou, a kedže títo pretekári nepredstavovali žiadnu hrozbu pre vedúcich jazdcov Tour de France, tak na čele balíka zavládol pokoj a už na méte 100 km do cieľa bolo dosť zrejmé, že SKY nebude moc pracovať na zmazaní úniku, i preto že SKY je tím, ktorý väčšinou vždy určuje tempo pelotónu.

Približne 110 km pred koncom etapy mali vedúici pretekári náskok iba niečo cez šesť minút, potom však v priebehu asi dvadsiatich kilometrov narástol náskok jazdcov v úniku až na takmer 12 minút! - Ako sme už v predchádzajúcich riadkoch spomínali, Sky i iné tímy odviedli svoju robotu v kopcoch a eventuálne šprintérske tímy neprejavovali žiadnu výraznejšiu aktivitu. Nanajvýš zapracovala Orica Green-Edge, keď bol Sagan v úniku. Borci Sky bojovali v kopcoch a musíme dodať, že sa nesmierne zapotili v jedenástej etape, kedy pelotón absolvoval zrejme jednu z najťažších etáp na Tour.

V momente, kedy už pelotón išiel dlhé kilometre po rovine, tak únik už mal vyjazdený dostatočný náskok, teda bolo jasné, že na šprintérskej prémii bude prvý únik. Najvyšší bodový zisk teda získali jazdci z úniku a pre Sagana a Gossa zostávali 10 a menej bodvé prídely. Najviac bodov v šprinté hlavného balíka získal Goss, Greipel sa taktiež zapojil a Sagan bol až štvrtý.

Pretekári v úniku pracovali neskutočne dobre a konštantne a kedže pelotón ani 60 km pred cieľom nejavil známky nejakého sťahovania náskoku, odstup vedúcej skupinky od pelotónu bol 60 km pred koncom etapy bol 11:30. Postupom času sa tento ,,obrázok" nemenil a zdalo sa, že pelotón i únik sú spokojní. 40 km pred cieľom bol náskok 12 minút a už vtedy sme mohli hovoriť o takmer istej definitíve, že víťazstvo v dnešnej etape pribudne na konto jazdcovi z úniku.

30 km pred koncom etapy bol náskok stále na časovej hodnote dvanástich minút, pelotón vypadal v pohode, no neaktívne, čakali sme skôr väčší špurt o body v súťaži o zelené tričko, i z dôvodu že Sagan stratil na Gossa na šprintérskej prémii ďalšie tri body. Vedúca skupinka tušila, že v dnešnej etape, bude mať príležitosť doviesť svoju vidinu úspechu do cieľa, preto nasadili veľmi rýchly a sebavedomé tempo ihneď po prvých zároveň i posledných dvoch kopcoch dnešnej etapy. I keď žiadny z borcov neohrozoval Wigginsa, dvadsiaty druhý v celkovom poradí - Martinez z Euskaltelu sa výrazne dostal do popredia, približne až do prvej pätnástky.

20 km pred cieľom bol náskok taký ako i pred 50 kilometrami - 12 minút. Dlhé kilometre išli všetci jazdci z pelotónu akoby rovnaké tempo, a tak nedochádzalo ani k miernemu či symbolickému znižovaniu náskoku.

15 km pred cieľom bol náskok vedúcej päťčlennej skupinky 11:20, čiže o niečo menej ako pred piatimi kilometrami, avšak to už v tých momentoch bolo bez predmetné. V pelotóne sa do popredia dostávali tímy Liquigas, Lotto a Sky.

6 km pred cieľom dnešnej etapy náskok úniku 10:30, tí však v tom momente viacej taktizovali, a tak prirodzene aj náskok už nebol taký vysoký ako v predchádzajúcich kilometroch. A musíme dodať, že i pelotón začal byť o niečo viac v strehu, kedže do cieľa chýbali už iba kilometre. Štyri kilometre pred cieľom zaútočil z vedúcej skupinky Martinez, profil však nebol v tom čase príliš strmý a technický, a tak ešte nedokázal uniknúť.

3 km pred cieľom zaútočil Peraud a Millar, spolu si dokázali vytvoriť viac ako 100m náskok. Napokon zvíťazil v záverečnom špurte David Millar, i keď ťahal takmer od tretieho kilometra pred cieľom! Druhý Peraud a spol. už stratili päť sekúnd, tretí bol Martinez, štvrtý Gauthier a piaty Kiserlovsky.

V pelotóne sa už išlo konečne asi tri km pred koncom etapy takpovediac nadoraz a nebolo pretekára, ktorý by nechcel mať dobrú pozíciu pred zvlneným záverom. O záverečné body do klasifikácie o zelený dres zabojovali Goss, Sagan a iní šprintéri. Dvaja pretekári GreenEdge vytvorili dobrú pozíciu pre Gossa, ktorý v závere prešprintoval Sagana, no nie príliš ideálnym spôsobom, pretože v momente, kedy nastúpil Goss sa za neho dostal Sagan, ktorý sa po pár metroch v závetrí rozhodol ísť vedľa Gossa, v tej chvíli však Goss mierne križoval Sagana a mladého rodáka zo Žiliny to rozhodilo a spomalilo.

Sagan má po dnešnej etape opäť o niečo menší náskok, rozdiel medzi ním a Gossom je po dnešnej etape 22 bodov. Pred tretím Greipelom, ktorý však už zrejme nemá záujem o zelený dres, má náskok dokonca 71 bodov. Na Peťovej tvári bolo vidieť jasné rozčarovanie z kontroverzného špurtu aj pri obliekaní do zeleného dresu, ktoré sa koná po etape, kedže Sagan má stále dostatok bodov pred Gossom.

Rozhodcovia napokon celú situáciu posúdili ako nedovolenú zo strany Gossa a okrem toho, že v závere mu neprisúdili body, dostal ešte aj penalizáciu, a tak sa Peter na Austrálčana odpútal už na masívnych 56 bodov. Troška kontroverzné rozhodnutie, s ktorým určite nebudú v GreenEdge spokojní, no my môžeme byť len radi.

 

1.MILLAR David GARMIN-SHARP-BARRACUDA 5h 42' 46''

2.PERAUD Jean-Christ. AG2R LA MONDIALE + 00' 00''

3.MARTINEZ Egoi EUSKALTEL-EUSKADI + 00' 05''

4.GAUTIER Cyril TEAM EUROPCAR + 00' 05''

5.KISERLOVSKI Robert ASTANA PRO TEAM + 00' 05''

6.GOSS Matthew ORICA GREENEDGE penalizácia

7.SAGAN Peter LIQUIGAS-CANNONDALE + 07' 53''

8.HINAULT Sébastien AG2R LA MONDIALE + 07' 54''

35.VELITS Peter OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 07' 54''

favoriti na celkové poradie + 07' 54''

89.VELITS Martin OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 10' 15''

 

ZDROJ: http://cycling-info.sk

Diskusia