15. etapa Giro d'Italia 2012 pre Rabottiniho - bikepoint.sk

15. etapa Giro d'Italia 2012 pre Rabottiniho

vložené 20. 05. 2012 o 23:16

Druhý horský deň opäť mohol priniesť zmeny v celkovom poradí a tak sme sa opäť mali na čo tešiť. Dnes na chlapcov čakali štyri klasifikované kopce. Podrobnejšie informácie o nich nájdete v tomto článku nižšie pri profile etapy. V každom prípade nič ľahké pretekárov nečakalo. Zhruba po 24 km jazdy prišiel prvý únik a veľmi chudobný, zložený len z dvoch pretekárov. Guillauga Bonnafonda (Ag2r) a Mattea Rabottiniho (Farnese Vini). Z tohto však nič nehrozilo, pretože Rabottini ako lepší z dvojice strácal na ružového Hesjedala plus - mínus 50 minút.

Keď zostávalo do cieľa 135 km z pretekov odstúpil jeden z favoritov. Frank Schleck ukončil svoje trápenie. Po nedávnej zrážke s Alexom Rasmussenom mal problémy s ramenom a už včera sme videli, že mu to nešlo podľa predstáv. Nakoniec Frank na Gire pôvodne ani nemal štartovať a preteky ho nezastihli v najlepšej forme. Tak mu teda želáme skoré uzdravenie a silu pravdepodobne aj na Tour.

V pelotóne to skúšali s únikom aj ďalší, ale hlavné pole ich už pustiť nechcelo. Medzitým si Bonnafond vybojoval prvenstvo na šprintérskej prémii, keď naňho nestačil kolega v úniku Rabottini. To už mala dvojica osemminútový náskok. Po body za tretie miesto si vyšpurtoval aktívne Mark Cavendish, ktorý to včera prežil a prišiel v limite. 102 km pred cieľom odstúpili ďalší dvaja pretekári. Visconti z Movistaru a Brown z Rabobanku.

Na začiatku prvého stúpania v pelotóne zaútočili Sella (Androni) a Txurruka (Euskaltel). Na únik strácali 5:20 a pred pelotónom si vybudovali náskok asi 1:20. O pár kilometrov neskôr sa situácia zmenila. Rabottini už išiel vpredu sám. Bonnafond jeho tempu nestačil a stratil asi 1:30. Na stíhajúcu skupinu Sella a Txurruka sa dotiahli Carrara (Vacansoleil) alebo Losada (Kaťuša). Hlavné pole ťahala Romanova Astana.

Podľa predpokladov Rabottini bol na vrchole prvý. Druhý métu preťal Bonnafond, tretí Txurruka zo stíhacej kupinky. Tá však mala náskok pred pelotónom už len pol minúty. Rabottini okolo piatich. V nebezpečných podmienkach na vode a v daždi pelotón ani stíhajúca skupina neriskovali, čo využil Rabottini a zvyšoval svoj náskok. Napríklad Pinotti (BMC) nedobrzdil a ocitol sa na zemi. Pelotón následne dostihol skupinku, ktorá sa odtrhla na stúpaní. Vpredu teda zostal s päťminútovým náskokom Rabottini, a s dvojminútovým oneskorením stále išiel Bonnafond.

Na ďalšom stúpaní sa pelotón roztrhol a vpredu zostala skupina okolo Cunega. Ten sa dokonca stal virtuálnym lídrom, čo však nič v tom momente neznamenalo. Pelotón okolo ružového Hesjedala strácala na hrdinu v čele už vyše deväť minút. Cunegova skupina okolo 4 a pol. Pokúšal sa ju dohnať aj už spomínaný Pinotti. V podobnom zložení prišli aj na tretí kopec dňa a druhý bodovaný. Počas stúpania na San Pietro teda štvrtého počas dňa, si Rabottini udržiaval náskok na stíhaciu skupinu. Pelotón však už aj vďaka Liquigasu pridával. Na partiu okolo Cunega stiahol na tri minútu a dalo sa čakať, že to bude klesať.

32 km pred cieľom v Cunegovej skupinke atakoval Pirazzi (Colnago). Nik naňho nereagoval a tak sa vydal stíhať Rabottiniho sám. Netrvalo to však dlho, nohy mu nešli príliš dobre. Už aj hrdina dňa vpredu poriadne zatínal zuby a náskok sa začal znižovať. Na ďalšiu prémiu to však bez problémov stačilo. Cunegova skupinka s chyteným Pirazzim, Amadorom, Txurrukom, či Losadom však strácali už len 2:46.

V zjazde v pelotóne pracovala Astana, v stíhacej skupinke sa mierne odpútal Cunego. 17 km pred cieľom spadol na mokrej ceste Rabottini a bolo len otázkou času, kedy ho dostihnú. Dokázal sa pozbierať ale nevyzeralo to dobre. Cunegov výlet dlho netrval a skupinke k vedúcemu pretekárovi chýbali už len dve minúty. Pelotón strácal 5:40. Začal však poriadne ťahať až sa oklieštil asi na 40 člennú skupinu plnú favoritov vrtátane toho ružového. Rabottini sa ešte držal. Otázkkou bolo, či mu 2:30 na stíhačov a asi štyri minúty na pelotón budú na siedmich kilometroch stačiť.

6 a pol kilometra pred cieľom opäť z Cunegovej skupiny atakoval Pirazzi. Pelotón ale išiel doslova brutálne a sťahoval stíhaciu skupinu. Tu už nebolo čo riešiť. Cunego bol pre favoritov nebezpečenstvom. Náskok klesal rýchlo. Rabottini 5 km pred cieľom stále držal dve minúty. 4000 metrov pred cieľom Cunegovci, ale už bez Amadora, ktorého pohltil pelotón, opäť dostihli Pirraziho. Cunego však v tom momente odpadol.

3,8 km pred cieľom opäť atakoval Pirazzi. To je teda nezmar. Krása takto sa bojuje na Gire. Jeden a pol km pred cieľom zaútočil v pelotóne Scarponi a v tom momente pohltili aj Cunega. Potom zaútočil favoritom Rodriguez. Dokázal dostihnúť Rabottiniho asi 400 metrov pred cieľom a chvíľu bol aj pred ním. Zviedli však krásny súboj a Rabottini sa stal hrdinom, keď pred cieľovou páskou opäť predstihol Rodrigueza a zaslúžene vyhral. Tretí bol Losada.

Rodriguez je opäť v ružovom pretože Hesjedal stratil. Ale Giro opäť ukázalo svoju krásu. Druhý Hesjedal teraz celkovo stráca 30 sekúnd. Tretí Basso už 1:22, štvrtý Tiralongo 1:26 a už len o sekundu horší je piaty Roman Kreuziger, ktorý dnes prišiel ôsmy so stratou 29 sekúnd. Zajtra budú chlapci zaslúžene oddychovať a čaká ich týždeň pravdy.

1.RABOTTINI Matteo FARNESE VINI - SELLE ITALIA 5h 15' 30''

2.RODRÍGUEZ Joaquim KATUSHA TEAM + 00' 00''

3.LOSADA Alberto KATUSHA TEAM + 00' 23''

4.HENAO Sergio SKY PROCYCLING + 00' 25''

5.SCARPONI Michele LAMPRE - ISD + 00' 25''

6.BASSO Ivan LIQUIGAS-CANNONDALE + 00' 25''

7.PIRAZZI Stefano COLNAGO - CSF INOX + 00' 29''

8.KREUZIGER Roman ASTANA PRO TEAM + 00' 29''

9.GADRET John AG2R LA MONDIALE + 00' 29''

12.HESJEDAL Ryder GARMIN-BARRACUDA + 00' 39''

16.TIRALONGO Paolo ASTANA PRO TEAM + 00' 54''

22.URAN Rigoberto SKY PROCYCLING + 01' 46''

24.POZZOVIVO Domenico COLNAGO - CSF INOX + 02' 05''

?VELITS Martin OMEGA PHARMA - QUICK-STEP ?

 

ZDROJ: http://cycling-info.sk/

Diskusia