17. etapa Giro d'Italia 2012 pre Rodrigueza - bikepoint.sk

17. etapa Giro d'Italia 2012 pre Rodrigueza

vložené 25. 05. 2012 o 21:06

Sedemnásť je v cyklistike už dosť pokročilé číslo, ktoré značí blížiaci sa záver trojtýždňových pretekov. Pelotón Gira sa v sedemnástke musel vysporiadať so štyroma veľmi náročnými stúpaniami a v záverečných 15 km sa zjazdovalo. Ideálne podmienky pre rotrhanie favoritov a superrisk v závere. Alebo nezáživnú taktickú bitku a zotrvanie všetkých vrchárov pri sebe až do posledných metrov.

Pár minút pred štartom etapy všetko stíchlo a minútou ticha si všetci zúčastnení pripomenuli smrť Xaviera Tonda, ktorý prišiel o život presne pred rokom po nešťastnej nehode s garážovými dverami.

Veľké šance uspieť mal únik a na Tondovu počesť sa dopredu snažili dostať viacerí borci Movistaru. Napokon sa to podarilo Samoilovi, ktorého doplnili Serpa (Androni), Montaguti (Ag2r), Rabottini (Farnese) a Seeldrayers (Astana). Veľmi silná zostavička skvelých vrchárov, ktorí sa chceli pokúsiť o etapové víťazstvo. Rabottinimu sa to už podarilo v 15. etape a karty mohol miešať aj vo vrchárskej súťaži, o ktorú dosiaľ akoby nikto neprejavil záujem.

Vrcholom Passo Valparola ako prvý prešiel podľa očakávaní Rabottini a svoje prvenstvo v súťaži vrchárov bodovo navyšoval. Mohli sme si dovoliť tvrdiť, že ak vyhrá aj ostatné tri prémie dnešného dňa, do Milána dôjde v modrom. Týmto kopcom na 71. kilometri prešli unikajúci jazdci s náskokom piatich minút. Cavendish už strácal a vyzeralo to na prvé problémy s limitom.

V ďalšom priebehu čakal na cyklistov najdlhší zjazd Gira 2012, kde strata balíka klesla pod štyri minúty. Passo Duran bol názov ďalšieho kopca, ktorého vrchol prišiel 58 km pred cieľom. Skupina vpredu už toho mala dosť a jej náskok klesal, no na zvládnutie tohto stúpania to ešte vyzeralo. Pelotón sa pomerne dosť trhal a vzhľadom na malý náskok úniku bolo zjavné, že dnešné tempo je vysoké a možno sa v poslednom kopci a cieľovom zjazde dočkáme pekných súbojov.

Päť km pred vrcholom Duranu atakoval Mikel Nieve (Eusklaltel). Celkovo strácal pred etapou štyri minuty. Španiel a líder baskického tímu je známy takýmito atakmi a vlani podobnú etapu vyhral. Tempo pelotónu s menej než 50-timi dušami sa samozrejme muselo zvýšiť. V cieli ešte dnes čakali aj bonifikácie, takže tiež veľmi dobrá motivácia.

Vrcholom prvého z troch superkopcov prešiel znova prvý Rabottini. Za ním Seeldrayers, Serpa a Samoilov. Montaguti už skôr odpadol. Nieve strácal na vrchole 30 sekúnd, favoriti 1:20. Pod Forcella Staulanza prišiel ako prvý Seeldrayers, ktorý ukázal najlepšie zjazdárske schopnosti. 20 sekúnd za ním šiel Nieve, Serpa a Samoilov, Rabottini už mal dnes splnené všetky ciele. Pelotón strácal na mladého Belgičana 1:20.

V predposlednom kopci to Nieve stavil na spoluprácu a spolu so Serpom, Samoilovom a Seeldrayersom ukrajovali náročné metre spolu. 7 km pred vrcholom znova atakoval jazdec Astany. Nieve už mierne prekvapujúco mlel z posledného. Liquigas šiel na čele balíka favoritov veľmi rýchlo a únik bol minulosťou už v tomto predposlednom kopci. Prekvapením bola kríza Romana Kreuzigera, ktorý bol už štyri km pred vrcholom Staulanzy na konci 30-člennej skupiny favoritov a napokon aj odpadol. Na prémii strácal Roman už štyridsať sekúnd, teda asi príliš veľa na dorazenie skupiny lídrov vo veľmi krátkom zjazde.

Už na začiatku Passo Giau sa začalo poriadne odpadať, všetko už bez Kreuzigera. Vpredu ostal už iba Basso, Scarponi, Pozzovivo, Hesjedal, Uran, Henao a Rodríguez. V prvej polovici kopca tam už teda neboli ani borci ako Gadret, Nieve, Cunego, Tiralongo či Cataldo.

Presne v polovici kopca tempo vedúcej šestky udával Basso. Za ním šiel ako nalepený Scarponi a Rodríguez. Veľmi statočne sa držali menšie prekvapenia Uran, Hesjedal a Pozzovivo. Práve Kanaďan už dvakrát v ružovom drese sa pokúsil o prvý neuspešný atak. Favoriti samozrejme museli kalkulovať aj so zjazdom, ktorý ich čakal. Taktizovanie vrcholilo a dopredu sa takmer dotiahol Nieve. Neďaleko bol aj Gadret, Brambilla, Tschop, Inxausti a Cunego.

Na vrchole Passo Giau ostali vpredu už iba Pozzovivo, Basso, Rodríguez a Hesjedal. Uran stratil 6 sekúnd, Scarponi 20. Nieve s Gadretom 55 sekúnd. Ďalšia skupina s Cunegom strácala už 1:45. V zjazde sa najlepšie ukazoval Hesjedal, ale žeby sa nejako vážne otrhol sa rozprávať nedalo. Scarponi s Uranom pomaličky svoje straty znižovali. V prípade Scarponiho to však napokon príliš dobre nevyzeralo, kedže sa zdalo, že dostal krče. Ďalej sa doťahoval Uran.

5000 metrov pred pásku sa dopredu dotiahol Uran, Scarponi šiel na hranici šialenstva a vrátil sa späť. O víťazstvo bez bonifikácií sa pobila teda šestka najlepších vrchárov dnešného dňa. Špurt vyhral Rodríguez. Za ním Basso, Hesjedal, Uran, Scarponi a Pozzovivo. Sedem ďalších borcov stratilo v cieli 1:22.

17. etapa teda nepriniesla veľké rozdiely medzi najväčšími favoritmi, ktorí sa zrejme práve v nej vyprofilovali, no napovedala veľmi veľa. Z topfavoritov pred pretekmi sa zdá, že najlepšiu formu má Ivan Basso a El Purito Rodríguez. Dnes fantastický výkon predviedli Hesjedal, Uran aj Pozzovivo, aj keď o niečom senzačnom hovoriť nemôžeme. Scarponi mal na vrchole Passo Giau menšiu krízu čo môže v ďalších etapách vyprovokovať ostatných favoritov k útoku, minimálne psychickej výhode.

V celkovom poradí však viacerí z tejto šestice najväčších kandidátov na víťazstvo majú "hriechy mladosti" v podobe strát z predchádzajúcich dní. Uran a Pozzovivo strácajú už okolo troch minút, a to je zrejme príliš veľa. Ak by sa zajtra šla záverečná časovka, Giro by na 99% vyhral Hesjedal a za ním by sa s malými rozdielmi poukladali za seba Basso, Scarponi a Rodríguez. To je teda hodená rukavica pre týchto starých borcov a oni sú na ťahu, čo vymyslia. Hesjedal sa ich zrejme bude držať zubami-nechtami.

Dnes sa medzi cyklistov druhej vlny dostal Cunego, Gadret a viacero ďalších borcov. Tí si to zrejme rozdajú o druhú polovicu Top 10. Veľmi dobre vyzerá De Gendt, Inxausti mal v predchádzajúcich etapách malú stratu, teda je z týchto borcov najvyššie. Veľmi pozitívnym prekvapením je Henao, ktorý sa vlani fantasticky ukázal na USA Pro Cycling Challenge a preto ho Sky angažovalo.

Sklamania. Dnes ich bolo viac, no o katastrofe môžu hovoriť v Astane. Kreuziger (+11:26) stratil akékoľvek šance na dobré celkové umiestnenie, keďže dnes mal obrovskú krízu. Možno skúsi niečo ukázať v niektorej z etáp. Veľa stratil aj Tiralongo (cez 3 min), ale keďže bol skúsený Talian veľmi vysoko v poradí, zatiaľ je na 8. pozícii celkovo a je definitívnym lídrom kazašského celku.

Dnešný deň nadelil obrovské straty. Už 40. pretekár v cieli "nakúpil" dvadsať minút. Zároveň sa ukázala veľká náladovosť, resp. nevyrovnanosť výkonov u viacerých pretekárov. My sme ju posledný rok sledovali najmä u Petra Velitsa, ale aj tu na Gire sa ukazuje, že každý náročnejší deň niekto prehrá boj s osudom. Dnes si to počkalo Romana Kreuzigera.

1.RODRÍGUEZ Joaquim KATUSHA TEAM 5h 24' 42''

2.BASSO Ivan LIQUIGAS-CANNONDALE + 00' 00''

3.HESJEDAL Ryder GARMIN-BARRACUDA + 00' 00''

4.URAN Rogoberto SKY PROCYCLING + 00' 00''

5.SCARPONI Michele LAMPRE - ISD + 00' 00''

6.POZZOVIVO Domenico COLNAGO - CSF INOX + 00' 02''

7.INXAUSTI Beňat MOVISTAR TEAM + 01' 22''

8.MORENO Javier KATUSHA TEAM + 01' 22''

9.DE GENDT Thomas VACANSOLEIL-DMC + 01' 22''

10.TSCHOPP Johann BMC RACING TEAM + 01' 22''

11.GADRET John AG2R LA MONDIALE + 01' 22''

12.NIEVE Mikel EUSKALTEL-EUSKADI + 01' 22''

13.CUNEGO Damiano LAMPRE - ISD + 01' 22''

14.PARDILLA Sergio MOVISTAR TEAM + 01' 22''

17.TIRALONGO Paolo ASTANA PRO TEAM + 02' 47''

18.HENAO Sergio SKY PROCYCLING + 02' 47''

30.KREUZIGER Roman ASTANA PRO TEAM + 11' 26''

151.VELITS Martin OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 38' 26''

 

ZDROJ: http://cycling-info.sk/

Diskusia