2. etapa Giro d'Italia pre Cavendisha - bikepoint.sk

2. etapa Giro d'Italia pre Cavendisha

vložené 07. 05. 2012 o 14:37

Všetko je raz po prvýkrát a dnes by o tom vedel hovoriť 21-ročný rodák z Boulderu v štáte Colorado. Taylor Phinney nikdy pred tým neobliekal líderský dres na Grand Tour a už hneď v prvej etape svojich druhých trojtýždňových pretekov sa v ňom ocitol. Skvelý časovkár zároveň mohol tušiť, že dlho si ho neudrží, a preto frajersky vyrazil na herningské ulice s ružovým bicyklom. Niektorí však mali opačné problémy. Schleck, Scarponi, Rujano či Gadret vyratávali straty po sobote a najmä poslední traja tušili, že v stredu pri strašidelne dlhej tímovej časovke (v dnešnej dobe je 32,2 km na tímovú časovku dosť) bude ich manko na súperov ešte väčšie.

V prvej hodine okrem úniku zaujala správa o hromadnom páde v pelotóne, kde sa zaplietli napríklad Bauer či Navardauskas z Garminu či Nizzolo z RadioShacku. Všetci však pokračovali. Rovinatá etapa v pelotóne s Cavendishom, Gossom a Farrarom pre únik optimisticky nevyzerala, a tak sa vo fáze atakov do neho pustili iba traja preteári - Alfredo Balloni (Farnese), Angel Rubiano (Androni) a Olivier Kaisen (Lotto). Na 50. kilometri mali náskok trinástich minút.

Šprintérsku prémiu na 49. kilometri vyhral Rubiano, no červený dres získal iba virtuálne. Práve od rýchlostnej prémie sa začal náskok úniku stenšovať, pretože na čele balíka začalo poriadne pracovať BMC. Švajčiarsko-americký tím potom vymenilo Sky a únik mlel z posledného. 75 km pred cieľom to už bolo pod 3,5-minúty.

Hodinu pred koncom pelotón "privítal" odídenú trojicu a bolo jasné, že je ešte príliš veľa pred koncom, a teda prídu ďalšie etaky. Vybral sa do neho domáci borec z Lotta Lars Bak, ktorý sa chcel ukázať. Medzi tým v pelotóne došlo k druhému vážnajšiemu pádu dňa, na zemi si chvíľu poležal Tomasz Marczynski (Vacansoleil), Francesco Chicchi (OPQS) aj Jackson Rodríguez (Androni).

17 km pred páskou sa Bak do balíka vrátil a nasledovala klasická situácia, kedy sa to v pelotóne začalo rovnať na špurt. 8 km pred cieľom však došlo k zaujímavej udalosti, keď Phinney narazil do jedného zo súperov a padla mu reťaz. Američan mal čo robiť aby sa vrátil späť a neprišiel o ružový dres. To sa mu napokon bez problémov podarilo.

V poslednej zákrute škaredo spadol Theo Bos (Rabonbank) s Alexandrom Kuščinskim (Kaťuša) a pár ďalšími cyklistami, ktorí sa pohybovali vpredu. Špurt bol teda menej početný než obvykle a svoju neprekonateľnú rýchlosť jasne ukázal Mark Cavendish. Mattovi Gossovi chýbali k víťazstvu viac než dva metre. Prekvapením je tretie pozícia Soupeho z FDJ.

V celkovom poradí sa nič nemení. Phinney ostáva v ružovom, čerevený dres si už obliekol Cav, ktorý ho bude chcieť udržať až do Milána, ak samozrejme nebude mať zajačie úmysly.

 

1.CAVENDISH Mark SKY PROCYCLING 4h 53' 12''

2.GOSS Matthew GREENEDGE CYCLING TEAM + 00' 00''

3.SOUPE Geoffrey FDJ - BIG MAT + 00' 00''

4.FARRAR Tyler GARMIN-BARRACUDA + 00' 00''

5.FERRARI Roberto ANDRONI GIOCATTOLI + 00' 00''

6.RENSHAW Mark RABOBANK CYCLING TEAM + 00' 00''

51.PHINNEY Taylor BMC RACING TEAM + 00' 00''

56.VELITS Martin OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 00''

 

Zdroj: www.cycling-info.sk

Diskusia