2. etapa okolo Slovenska pre Rebelina - bikepoint.sk

2. etapa okolo Slovenska pre Rebelina

vložené 08. 06. 2012 o 10:07

Kráľovská etapa začala z ostra, už na 6. kilometri bola šprintérska prémia v Liptovskom Hrádku. Vyhral ju kto iný než Maroš Kováč a upevnil svoje líderstvo v bodovacej klasifikácii. Únikom sa akosi nechcelo, a tak balík pokope vystúpal aj na prvú najľahšiu vrchársku prémiu. Tam sa ušlo Marošovi druhé miesto a virtuálne sa dostal aj do bielo-červeného dresu.

Šlo sa rýchlo, priemerná rýchlosť sa šplhala k 42 km/h a aj napriek tomu sa predsa vytvoril únik. Boli v ňom však iba traja cyklisti a ich náskok nedosahoval veľké parametre. Pred horskou prémiou v Dolnom Smokovci sa pohyboval na hranici 1:40. Pelotón s napätím očakával náročné kilometre v Tatrách. V spomínanej trojici vpredu sme našli Róberta Nagya z reprezentácie, ktorý sa v stúpaní na druhú vrchársku prémiu otrhol spolu s Holanďanom Van Den Hengenom (Metec). Dvojica mala 75 km pred cieľom náskok 1:40.

V stúpaní na tretiu prémiu na Štrbské pleso sa k Nagyovi s Van Hengenom pripojili Van Zummeren (Lotto), Wilmann (Christina W.) a Hollanders (Metec). Na hranici 24 kilometrov pred cieľom päťka vpredu operovala s náskokom tesne pod jednu minútu na zhruba 80-členný pelotón, z ktorého odpadli viacerí cyklisti šprintérskeho typu ako Kolář, Fraňo a niektorí cyklisti Interu Bratislava.

Pod cieľový kopec dorazili borci s priemernou rýchlosťou etapy 41,5 km/h. Päť kilometrov pred cieľom boli všetci pretekári spolu. O chvíľku sa to však začalo trhať a zvíťazil Rebellin s 14 sekundovým náskokom pred Rudaskovom z Kaťuše a Hirtom z českej reprezentácie do 23 rokov. Za nimi prišiel sám Ricardo Zoidl a s ďalšími 36 sekundami desaťčlenná skupinka, v ktorej boli naši najlepší chlapci Marek Čanecký, Juraj Sagan aj Pavol Polievka. So stratou 1:23 dorazili prví Dukláci Tybor a Broniš. Kováč napokon stratil 2:08 a celkovo sa zosunul na 7. miesto.

Celkovo zostal prvý Rossi, v bodovacej súťaži je na čele Maroš Kováč, vo vrchoch zostáva Prishpetnijov a v súťaži do 23 rokov je na prvom mieste dnes tretí Čech Hirt. Zo Slovákov je najvyššie v celkovom hodnotení Kováč na 7. mieste (+4:06), Sagan je 12., Čanecký 19. a Polievka 21. Všetci majú na lídra stratu 4:31.

Dnes najlepší Slovák Marek Čanecký:

"Celú etapu to bolo bez problémov, musím poďakovať kolegom, ktorí ma dotiahli pod kopec úplne na čele. Potom sa sa snažil držať stále vpredu. Asi päť kilometrov pred cieľom nastúpil Rebellin a na toho nikto z nás nemal šancu zareágovať. Potom, asi na treťom kilometri, keď nastúpili ďalší, som sa ich snažil udržať, ale nemal som na to. Vrátil som sa do skupiny so Saganom a Polievkom, v ktorej som došiel až do cieľa. Juraj bol posledné stovky metrov na čele skupiny a snažil sa robiť niečo so stratou, tak z toho napokon bola tá minúta. Nie som úplne spokojný, lebo 11. miesto nie je nič svetové. Uvidíme či sa s tým bude ešte niečo dať robiť v ďalšom priebehu pretekov. Zajtra máme veľmi ťažký úvod a som zvedavý, či sa po najťažších kopcoch bude čakať na odpadlíkov, alebo nie. Ak sa bude finišovať v Krtíši rovnako ako vlani, úplne v závere je krátka stena, ktorá ma vtedy prekvapila, ale tentoraz už budem pripravený."

1.REBELLIN Davide MERIDIANA KAMEN TEAM 3h 47' 56''

2.RUDASKOV Sergej ITERA-KATUSHA + 00' 14''

3.HIRT Jan ČESKÁ REPREZENTÁCIA U23 + 00' 14''

4.ZOIDL Riccardo RC ARBO WEIS + 00' 26''

5.BROECKX Stig LOTTO BELISOL + 00' 50''

11.ČANECKÝ Marek SALCANO - ARNAVUTKOY + 00' 59''

12.SAGAN Juraj SLOVENSKÁ REPREZENTÁCIA + 00' 59''

16.POLIEVKA Pavol SLOVENSKÁ REPREZENTÁCIA + 00' 59''

21.TYBOR Patrik DUKLA TRENČÍN TREK + 01' 23''

22.BRONIŠ Roman DUKLA TRENČÍN TREK + 01' 23''

32.KOVÁČ Maroš DUKLA TRENČÍN TREK + 02' 08''

33.JURČO Matej WHIRLPOOL - AUTHOR + 02' 11''

ostatní Slováci s väčšími stratami

 

ZDROJ: http://cycling-info.sk

Diskusia