2. etapa TdC druhé víťazstvo pre Sagana - bikepoint.sk

2. etapa TdC druhé víťazstvo pre Sagana

vložené 15. 05. 2012 o 08:38

Druhá etapa bola o čosi náročnejšia než prvá. V jej priebehu sa museli borci popasovať s dvoma náročnými stúpaniami. To posledné končilo 34 km pred cieľom, teda odpadlivší šprintéri mali v následných zjazdoch šancu dotiahnuť sa. V žltom drese, ako všetci vieme, jazdil náš Peter Sagan, pre ktorého to dnes malo byť určite zvládnuteľné.

V úniku sa objavili White (UnitedHealthcare), Mondory (Ag2r), Suárez (Colombia), Geniez (Argos), Vennell (Bissell) a Creed (Kelly). Pod prvý kopec dorazili s náskokom piatich minút a atakoval Alexandre Geniez. Mladý Francúz, ktorý celú kariéru jazdí v Skil-Shimane (dnes Argos-Shimano) mal zrejme najviac síl. Pelotón stúpal na Empire Grade veľmi pozvoľne, Geniez si stále držal päť minút a z balíka odpadávali naozaj iba tí najslabší vrchári ako McEwen či Ciolek.

V strede prvého stúpania však došlo k veľmi nešťastnému momentu. Časť pelotónu jazdiaca na pravej strane vozovky spadla a na zemi sa ocitol aj líder pretekov. Peter sa ťažko dvíhal, no okamžite k nemu priskočili mechanici, keďže jazdili v aute č.1. S ich podporou nasadol späť a dobiehal pelotón v stúpaní. Dokázal to, no mal viditeľné problémy s ľavou rukou, ktorú si musel neustále preťahovať. Petrovi Velitsovi sa pád vyhol.

Geniez dorazil na vrchol Empire Grade štyri minúty pred bunchom a pripísal si desať bodov vo vrchárskej súťaži. Ak sa chcel dostať do bodkovaného, potreboval vyhrať ešte aj druhý kopec a spoliehať sa, že nebude bodovať Boily. V následnom zjazde to bolo viackrát tesné. Sám Geniez šiel na doraz a v jednej zákrute takmer navštívil priekopu. Dole ako prví z pelotónu doslova leteli traja borci z Garminu, za nich sa zavesil Nibali a na šiestej-siedmej pozícii zjazdoval Peter Velits. Náš druhý Peťo po tom páde nechcel priveľmi riskovať a vpredu sa neobjavoval.

Zaujímavé bolo, že nie stúpanie, ale zjazd rozdelil najpočetnejšiu skupinu. Vpredu ostala asi štyridsiatka borcov. Sagan tam mal dvoch pomocníkov, Velits bol úplne sám. 43 km pred páskou však zaostávajúca skupina prvú dostihla a znova bolo pokope asi 70 cyklistov. Škoda. Úplne vpredu šiel stále Geniez.

V druhom kopci sa znova začalo odpadať, ale veľmi pomaly. Vrchári dnes ešte jednoducho nepotrebovali zabrať a Sagan sa tak nemohol zabaviť neodolných šprintérov. Všetko ešte mohla zmeniť druhá polovica stúpania na Bear Creek Rd.

Kilometer a pol pred vrcholom bol Geniez dostihnutý. Pelotón vykazoval zhruba 60 ľudí a boli sme zvedaví, ako sa to všetko vyvinie v zjazde. Sagan nebol v absolútnej pohode, pretože jazdil úplne na konci balíka. 29 km pred páskou menil bicykel a Liquigas na čele balíka sa bez vysielačiek nejakým záhadným spôsobom okamžite dozvedel o Petrovom probléme a niektorí zelení začali ostatným cyklistom ukazovať, že technický problém má žltý dres a majú všetci spomaliť. To sa rozhodli nerešpektovať iba v BMC a prevzali iniciatívu. Aj tento problém Žilinčan zvládol a dotiahol sa.

Ďalšie vzrušenie sme zažili, keď sa asi desať ľudí pokúsilo bojovať o šprintérsku prémiu. Vyhral ju De Maar z Unitedhealthcare. Potom sa už na čele usídili štyria jazdci Liquigasu - Sagan, Nibali a dvaja pomocníci. Žiadne ataky sme nevideli. Koľkí šprintéri ostali v pelotóne taktiež nebolo jasné. Osem kilometrov pred cieľom bolo jasné, že sa bude špurtovať. Skupina 60-tich ľudí sa už o ďalších ľudí nedoplnila. Jediné, čo sme určite vedeli bolo, že tam nebol Tom Boonen.

Štyri km pred páskou znova pád. Na zemi sa ocitol Busche z RadioShacku a viacerí borci BMC. Následne atakoval Rory Sutherland z Unitedhealthcare. Nič nevyšlo a nasledoval špurt.

Sagan znova bez akýchkoľvek problémov a s pokojom Angličana vyhral! Peter Velits sa tiež chcel predviesť a skončil desiaty. Znova veľká gratulácia do Kalifornie! Pád v stúpaní na prvý náročný kopec, v klesaní z druhého zasa defekt, ale slovenského ramba nič nezastavilo a v závere poraziť znova Hausslera sa zdala byť hračka. Peter samozrejme ovláda takmer všetky možné dresy a v celkovom poradí si buduje náskok vďaka bonifikáciám (poradie tu).

Peter Velits ide zatiaľ tiež výborne. Vidieť ho neustále vpredu. Dnes dokonca špurt a pekná desiata pozícia. Problémom môže byť to, že všetci kolegovia z OPQS okrem Leipheimera odpadli už v dnešnej etape a pomocníkov v ťažších etapách sa asi nedočká.

1.SAGAN Peter LIQUIGAS-CANNONDALE 5h 02' 00''

2.HAUSSLER Heinrich GARMIN-BARRACUDA + 00' 00''

3.HOWARD Leigh ORICA GREENEDGE + 00' 00''

4.DE KORT Koen TEAM ARGOS - SHIMANO + 00' 00''

5.RODRÍGUEZ Fred TEAM ENERGY + 00' 00''

10.VELITS Peter OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 00''

všetci favoriti na celkové poradie + 00' 00''

 

ZDROJ:http://www.cycling-info.sk

Diskusia