21. etapa Giro d'Italia 2012 pre Pinottiho - bikepoint.sk

21. etapa Giro d'Italia 2012 pre Pinottiho

vložené 27. 05. 2012 o 22:28

Vlani časovka už o ničom nerozhodla, pretože Alberto Contador si v Alpách počínal suverénne a v jazde proti chronometru svoju prevahu ešte umocnil. 95-ročník však ešte rozhodnutý nebol. V Top 10 sme čakali nejednu zmenu vrátane ružového dresu. Rodríguezovi rovinaté a technické časovky s množstvom zákrut vôbec nevyhovujú a pred pár rokmi dokonca patril k úplne najhorším časovkárom. Predvlani na Tour de France v Pauillacu (52 km) stratil na Cancellaru viac než desať minút a skončil až na 154. pozícii takmer na samom chvoste výsledkovej listiny. V celkovom poradí ho tým pádom na ôsme miesto odsunul Ryder Hesjedal. Kanadský pretekár sa hodlal tento počin zopakovať, no tentoraz by to malo omnoho väčší význam.

Najhoršími časovkármi z Top 10 boli okrem El Purita aj Nieve, Pozzovivo a Gadret, takže to mohol využiť najmä jedenásty mladík Henao, ktorý však ešte takúto prestížnu časovku nikdy nešiel. Naopak, najlepšie časovkárske zrušnosti z najlepšej desiatky má už dlhodobejšie Thomas De Gendt. V jeho prípade by sme sa nemohli čudovať dokonca víťazstvu. Na Gire totiž neštartoval žiaden superčasovkár. Ťažké bolo vôbec hovoriť o favoritoch na víťasztvo záverečnej etapy. Okrem De Gendta by sme k nim mohli zaradiť Phinneyho, Rasmussena, Larssona alebo Maloriho.

Z prvých cyklistov v cieli mali podľa predpokladov najrýchlejšie časy Sergent a Rasmussen, mierne sklamali Malori s Phinneym. Tak ale prišiel na štart Geraint Thomas. Skvelý britský tempár a dráhar roztočil svoj stroj naplno a namerali mu čas 11:45, teda o 14 lepší než Sergent. Ešte pred skupinou favoritov sme mali v cieli Marca Pinottiho s fantastickým časom 33:06, teda o 39 sekúnd rýchlejším než Thomas. Jeden z najskúsenejších borcov na tohtoročnom Gire bol blízko k zopakovaniu svojho víťazstva na tejto trati pred štyrmi rokmi.

Medzi favoritmi to po prvom medzičase vyzeralo podľa predpokladov. Hesjedal a De Gendt mali takmer rovnaký čas, Scarponi na nich strácal 12 sekúnd. Rodríguez už tu stratil všetok svoj náskok, takže by potreboval na 20 kilometroch rovnaký čas než Hesjedal. Zdalo sa, že je rozhodnuté. Pozorne sme mohli sledovať najmä súboj o tretie miesto. Ten sa zdal napínavejší.

Po druhom medzičase šli znova De Gendt aj Hesjedal na vlas rovnako, Scarponi priebežne strácal na De Gendta 35 sekúnd, takže to už bola strata, ktorá posúvala Taliana mimo stupne víťazov.

Skvelý De Gendt stratil v cieli na Pinottiho iba minútu a jasne šiel na bedňu. Scarponi napokon zajazdil lepšie než Basso a táto skúsená dvojička teda obsadila na tohtoročnom Gire 4. a 5. miesto, čo je sklamaním. Ťažko povedať či budú mať títo dvaja ešte niekedy takú veľkú šancu na víťazstvo. Hesjedal bol o osem sekúnd pomalší než De Gendt, no v cieli už mohol oslavovať víťazstvo na Giro d'Italia 2012! Rodríguez napokon stratil iba 1:56, teda 45 sekúnd na Hesjedala. Vynikajúca jazda El Purita, ktorá o 16 sekúnd na celkový triumf nestačila.

Konečné poradie: 1. Hesjedal, 2. Rodríguez, 3. De Gendt, 4. Scarponi, 5. Basso, 6. Cunego, 7. Uran, 8. Pozzovivo, 9. Henao, 10. Nieve (poradie aj v ostatných disciplínach tu).

Ďakujeme vám za sledovanie Gira na našich stránkach, k prvej tohtosezónnej Grand Tour sa vrátime prostredníctvom dvoch sumárov Rastislava Borisa v nasledujúcich dňoch.

1.PINOTTI Marco BMC RACING TEAM 33' 06''

2.THOMAS Geraint SKY PROCYCLING + 00' 39''

3.SERGENT Jesse RADIOSHACK-NISSAN-TREK + 00' 53''

4.RASMUSSEN Alex GARMIN-BARRACUDA + 01' 00''

5.DE GENDT Thomas VACANSOLEIL-DMC + 01' 01''

6.HESJEDAL Ryder GARMIN-BARRACUDA + 01' 09''

24.SCARPONI Michele LAMPRE - ISD + 01' 54''

26.RODRÍGUEZ Joaquín KATUSHA TEAM + 01' 56''

28.BASSO Ivan LIQUIGAS-CANNONDALE + 02' 06''

30.HENAO Sergio SKY PROCYCLING + 02' 10''

39.POZZOVIVO Domenico COLNAGO - CSF INOX + 02' 21''

49.CUNEGO Damiano LAMPRE - ISD + 02' 37''

53.URAN Rigoberto SKY PROCYCLING + 02' 45''

114.GADRET John AG2R LA MONDIALE + 04' 09''

 

ZDROJ: http://cycling-info.sk/

Diskusia