3. etapa Giro d'Italia pre Gossa - bikepoint.sk

3. etapa Giro d'Italia pre Gossa

vložené 07. 05. 2012 o 23:41

Tretia etapa opäť mala rovinatý charakter a tak sa čakalo, že v cieli budú znova súperiť šprintéri. Trasa mala zaujímavé rozmiestnenie. Z Horsensu sa išlo najskôr 100 km na severnú slučku a potom 45 na južnú. Na záver pripravili organizátori 15 kilometrový okruh. Taylor Phinney mal jasnú úlohu udržať ružový dres.

Tretia etapa mala aj spomienkový charakter. Organizátori aj pretekári si pripomenuli Woutera Weylandta, ktorý tragicky zahynul na minuloročnom Gire. Úvod teda patril symbolickej minúte ticha a nasledovala Wouterova obľúbaná pieseň Sex on Fire od Kings of Leon. Pred štartom sme teda na čele pelotónu videli tím Radioshack ako nástupcu Lepoardu z minulého roku, kde Wouter jazdil so svojou 108-čkou. Medzi chlapcami nechýbal ani Tyler Farrar z Garminu ako Wouterov najlepší kamarát z pelotónu. Mal teda pred cieľom etapy obrovskú motiváciu.

Potom už prišiel ostrý štart. Dlho sa nič špeciálne nedialo až po 25 kilometroch prišiel očakávaný únik. Boli v ňom Navardavskas (Garmin), Keizer (Vacansoleil), Balloni (Farnese), Minguez (Euskaltel) a Mads Christensen (SaxoBank), Hollenstein (NetApp). Balloniho sme videli v úniku aj včera, Christensen sa chcel ukázať v rodnom meste. Najviac si to ale užíval asi Navardavskas, ktorý bol chvíľu aj virtuálnym lídrom pretekov, inak poznáme ho aj z tímovej časovky Tour de France v minulom roku, kde Garmin zvíťazil.

Únik si udržiaval náskok tesne nad tromi minútami. Majster sveta a víťaz druhej etapy Mark Cavendish, si včera vybojoval bonifikáciu 20 sekúnd na šprinte v Herningu. Stále však pred štartom zaostával 27 sekúnd za ružovým Taylorom Phinneyom. Aj keby vyhral všetky dnešné prémie chýbala by mu stále jedna sekundička, takže dnes musel jazdiť s vedomím, že mu zatiaľ musí stačiť červený dres lídra šprintérov.

Na 105-tom kilometri už náskok šestice vpredu klesol pod tri minúty. Tim BMC všetko strážil a nad tri a pol minútu ho počas etapy ani nepustil. Dnešný šprint v Hovedgarde na 90 kilometri si vybojoval Keizer pred Navardavskasom a Minguezom. Tým znížil Navardavskas náskok Phinneyho o štyri sekundy na rovných 18. Tieto sekundičky by mohli mať význam o dva dni v tímovej časovke. Uvidíme, bude to ešte zaujímavé. Balloni v úniku si zase vybojoval jedinú vrchársku prémiu dňa štvrtej kategórie a upevnil si tak líderskú pozíciu v tejto súťaži o modrý dres.

50 km pred cieľom z čela zmizol tím BMC a objavili sa tam chlapci zo Sky či GreenEdge. Dalo sa očakávať, že práve šprintérske tímy budú v posledných kilometroch sťahovať náskok úniku. Chvíľu sme blízko čela pelotónu videli aj Maťa Velitsa. Na okruh sa dostal pelotón so stratou 1:31 na únik. 32 km pred cieľom už náskok klesol na pol minútu a Christensen sa preto rozhodol pre sólo jazdu a kamarátom z úniku ušie. Jednoducho doma sa chcel ukázať. Do predposledného kola vstupoval s 33 sekundovým náskokom na pelotón, ktorý už medzitým pohltil zvyšok úniku.

Jeho hrdinstvo však dlho netrvalo a 24 km pred cieľom bol pelotón opäť spolu a začal sa boj o pozície. 19 km pred cieľom nasadil ďalší Dán Lars Bak (Lotto). Hoci si vybudoval 10 sekundový náskok 11 km pred cieľom ho opäť hlavné pole dostihlo a všetko bolo pripravené na šprint.

Záver bol nervózny a doplatili na to favoriti. Cavendish to mal dobre rozbehnuté, ale spadol a spôsobil obrovský predcieľový pád. Nepríjemne ho tam križoval Ferrari (Androni), ktorému majster sveta zavadil o zadné koleso. Jeho pád bol nepríjemný. Takmer mu jeden zo súperov trafil hlavu a druhý ho prešiel zhruba vo výške pásu. Poriadne dotrhané mal aj plece. Našťastie sa po pár desiatkach sekúnd postavil na nohy a došiel do cieľa s bicyklom na pleci. Môže hovoriť o veľkom šťastí.

Spadol okrem mnohých iných aj držiteľ ružového dresu Phinney a zranil si nohu. Uvidíme aké vážne to bude, vyzerá to na členok.

Vyhral Goss pred Haedom a Farrarom.

Kvôli zranenému Phinneymu sa muselo posunúť aj vyhlasovanie víťazov. Mladý Američan si nakopokon pre ružový dres prišiel a zajtra by mal v pretekoch pokračovať.

 

1.GOSS Matthew GREENEDGE CYCLING TEAM 4h 20' 53''

2.HAEDO Juan Kosé TEAM SAXO BANK + 00' 00''

3.FARRAR Tyler GARMIN-BARRACUDA + 00' 00''

4.DEMARE Arnaud FDJ - BIG MAT + 00' 00''

5.RENSHAW Mark RABOBANK CYCLING TEAM + 00' 00''

6.HUSHOVD Thor BMC RACING TEAM + 00' 00''

88.VELITS Martin OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 00''

198.PHINNEY Taylor BMC RACING TEAM + 00' 00''

Zdroj: www.cycling-info.sk

Diskusia