5. etapa Giro d'Italia pre Cavendisha - bikepoint.sk

5. etapa Giro d'Italia pre Cavendisha

vložené 12. 05. 2012 o 19:39

Tímová časovka narobila poriadny chaos v celkovom poradí. Viacero favoritov sa ocitlo v neľahkej situácii. Napríklad objav minuloročného Gira John Gadret sa prepadol na 142. miesto so stratou 2:43 čo je už veľmi ťažká situácia. Na Rodriguéza či Kruzigera sa mu už bude veľmi, veľmi ťažko sťahovať. Preto sa očakávalo, že po nervóznom dánskom úvode a tímovom zemetrasení sa dnes už situácia upokojí.

Na programe bolo 200 kilometrov roviny s maličkým kopčekom a preto sa čakalo, že to bude jasná záležitosť šprtintérov. Malo sa teda ukázať napríklad aj to v akom stave je po škaredom páde v treťom dánskom dejstve Mark Cavendish. Úvod etapy bol naozaj pokojný. Zhruba po 20 kilometroch sa odtrhla štvorica De Marchi (Androni), De Negri (Farnese), Kaisen a Bulgac (obaja Lotto). Postupne si vybudovali až šesťminútový náskok.

Premiéru v ružovom drese mal Navardavskas a samozrejme úlohou Garminu teraz bolo udržať ho čo najdlhšie, teda logicky nie len dnes. Cyklisti počas dňa prešli viacerými zaujímavými miestami napríklad aj cez Imolu, ktorá je známejšia z iného športu, konkrétne z F1. 85 km pred cieľom už náskok kvarteta vpredu začal klesať. Na rovnej trase mali chlapci pomerne rýchle nohy. Priemer v prvých troch hodinách sa pohyboval okolo 45 km/h.

Samozrejme ak sme písali, že Garmin mal urdžať ružový dres neznamená to, že napriek tomu nemohol zmeniť majiteľa. Tyler Farrar totiž strácal na Navardavskasa v rámci tímu len desať sekúnd a to znamená, že v prípade úspechu v cieľovom šprinte, ak by bral 20, alebo 12 sekundovú bonifikáciu mohol ísť do čela celkového poradia.

Chlapci v úniku nepredstavovali pre pelotón výraznejšie nebezpečenstvo a tak sa hlavný balík veľmi netrhal v sťahovaní náskoku. Väčšinou prirodzene ťahal Garmin, občas sa pridali cyklisti zo Sky a videli sme tam aj pár jednotlivcov z Movistaru či NetAppu. Aj preto 60 km pred cieľom bol náskok ešte zhruba päť a pol minúty.

Počas etapy sa naozaj nič závažné nedialo, boli sme zvedaví, ako sa situácia vyvinie pred cieľom, či opäť neprídu nejaké kolízie. Medzitým únik dorazil na šprint dňa a získal ho De Negri. Náskok úniku v tom momente bol už len 3:25.

Idylku pokoja narušila kolízia Haedovcov v SaxoBanku počas komunikácie v pelotóne. Problémy mal opäť aj Taylor Phinney, ale našťastie z toho vyviazol bez ujmy. Na stúpaní štvrtej kategórie bol opäť najrýchlejší Di Negri, ale náskok úniku sa už scvrkol len na 1:11. Nervozita začala stúpať, objavili sa ďalšie drobné kolízie.

Na zjazde sa vydal na sólovú jazdu De Marchi. Jeho druhov z pôvodného úniku postupne pohltil pelotón. Na ďalšom kopčeku sa trápili Hushovd, Hunt, ale aj Farrar, zaostal aj Bos. Naopak dobre ťahal Bassov Liquigas a vpredu stále De Marchi. Nakoniec sa situácia sformovala tak, že 30 sekúnd za De Marchim išla skupina s ružovým dresom a za nimi s odstupom odpadlíci. Postupne sa však skupiny spájali. De Marchi skončil v hlavnom poli 19 km pred cieľom.

10 km pred cieľom sa už vpredu zoraďovali špritnérske tímy. Zaostávala len Hushovdova skupina. Perfektnú pozíciu pripravil tím Sky majstrovi sveta a Mark Cavendish ukázal, že aj po nepríjemnom páde je v skvelej forme a prirodzene zvíťazil. Druhý dorazil Goss, tretí Benatti. Navardavskas si urdžal ružový dres aj do ďalšej etapy.

1.CAVENDISH Mark SKY PROCYCLING 4h 43' 15''

2.GOSS Matthew ORICA GREENEDGE + 00' 00''

3.BENNATI Daniele RADIOSHACK-NISSAN-TREK + 00' 00''

4.HUNTER Robert GARMIN-BARRACUDA + 00' 00''

5.MODOLO Sacha COLNAGO - CSF INOX + 00' 00''

59.VELITS Martin OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 05''

Zdroj: http://cycling-info.sk/

Diskusia