6. etapa Giro d'Italia pre Rubiana - bikepoint.sk

6. etapa Giro d'Italia pre Rubiana

vložené 12. 05. 2012 o 19:42

Šestka bola prvá etapa s klasifikáciou kopcovitej trasy. Štyri vrchárske prémie nižších kategórii však prišli príliš skoro, aby odstavili desiatky cyklistov v pelotóne. Znova sa očakával šprintérsky dojazd aj vzhľadom na náročnú sobotu, ktorá borcov čakala a bolo jasné, že tam si to po prvý raz medzi sebou rozdajú najväčší favoriti.

Úvod bol hektický a štartové pole sa prvýkrát v priebehu Gira ochudobnilo. Kvôli pádom vypadli dve šprintérske mená, Romain Feillu a Thor Hushovd. Podrobnosti zatiaľ neboli známe.

Piatok bol prvým dňom, kde sa snažilo do úniku dostať viac než pár cyklistov, v prvej hodine sa ich vpredu objavilo pätnásť, až sa to napokon ustálilo na týchto jedenástich menách: Malori (Lampre), Djačenko (Astana), Rollin (FDJ), Bauer (Garmin), Kuščinskij a Smukulis (2x Kaťuša), Lastras (Movistar), Golaš (OPQS), Roberts (Saxo Bank), Rubiano (Androni) a Benedetti (NetApp). Všetko pomerne známe mená a ich silu bolo jasne vidieť už na 50. kilometri, keď mali náskok na pelotón viac než osem a pol minúty. V nasledujúcej hodine začal klesať a 110 kilometrov pred cieľom to bolo presne šesť minút. Mohli sme tiež pozorovať, kto bude najaktívnejší na vrchárskych prémiach a dostane sa do modrého dresu (vlani ešte zelený).

Prvú prémiu vyhral Golaš, ktorý vrchársku klasifikáciu vyhral vlani na Tour de Pologne. V ďalšom stúpaní atakoval čelnej skupine Pablo Lastras z Movistaru a stavil tak na istotu, že ho tesne pred prémiou nikto nepredstihne. Napriek tomu sa však presne to stalo. Lastras nenastúpil na dobrom mieste. O chvíľu atakovali aj Rubiano s Golašom a pár metrov pred vrcholom Španiela predstihli. Prémiu vyhral Kolumbíjčan Rubiano a dostal sa do modrého. Nič už na tom nemohol zmeniť posledný kopec, a tak sa domáci prokontinentálny tím tešil z dresu.

V následnom zjazde dokonca došlo k pádu, v priekope sa ocitol smoliar Lastras. Problémy mal aj líder celkového poradia Navardauskas, ktorého stúpania zdá sa zaskočili. 80 km pred cieľom strácala jeho malá skupina 40 sekúnd na pelotón. Balík však lídra počkal, resp. nenasadil vysoké tempo. To hralo do karát úniku, ktorý ostal v zložení Malori (Lampre), Rubiano (Androni), Djačenko (Astana), Smukulis (Kaťuša), Bauer (Garmin), Golaš (OPQS), Roberts (Saxo Bank) a Benedetti (NetApp). Osmička mala 60 km pred páskou náskok šiestich minút.

Poslednú prémiu vyhral znova Rubiano a začal si tvoriť schopný náskok na čele vrchárskej súťaže. Je jasné, že bodovať sa bude snažiť aj zajtra. 40 km pred cieľom náskok klesol pod štyri minúty a Navardauskas mal znova problémy. Zdalo sa, že sa bude prezliekať. Do ružového mohol ísť kolega Hunter, ale mimo hry neboli ani Goss s Cavendishom, ktorí by sa vďaka bonifikáciám podunuli do čela.

Pelotón znova akoby čakal ružovú a náskok úniku opäť mierne stúpol. Garmin ale k Litovčanovi a priebežnému lídrovi ani jedného pomocníka. Úplne sa na neho vykašľal. Následne Rubiano vyhral ďalšiu vrchársku prémiu, ktorá už podľa pôvodného plánu nemala byť, no organizátori sa na poslednú chvíľu rozhodli inak.

30 km pred páskou viedli pelotón borci Astany a Lampre, únik mal náskok 3:50, a to už vyzeralo veľmi zaujímavo. Rubiano to navyše skúšal sám a úniku sa vzďaľoval. V celkovom poradí pred etapu mal stratu na Navardauskasa 2:35. Pre Kolumbíjčana to bol samozrejme životný deň so životnou šancou. Ešte väčšie šance na slávu mal Malori, ktorý strácal pred dnešným dňom na najcennejší dres iba 49 sekúnd, no šiel za Rubianom so stratou zhruba 50 sekúnd.

Desať kilometrov pred cieľom bola situácia jasná. Vyhrá Rubiano, no nezodpovedaná bola otázka či pôjde aj do čela celkového poradia. Malori a Golaš jazdiaci 1:20 za ním boli po včerajšku vyššie a vyzeralo to na tesný súboj tejto trojice okorenený bonifikáciami. Pelotón strácal 3:30.

6. etapu vyhral Miguel Angel Rubiano Chávez z Androni Giocattoli. Do ružového trička ide Adriano Malori, ktorý to spolu s kolegami tesne zvládol pred hladným pelotónom. Dnes došiel druhý a bral aj 12 bonifikačných sekúnd. Na priebežné druhé miesto postúpil Golaš, ktorý prehral špurt s mladým Talianom. Červený dres ostáva Gossovi, Rubiano bude zajtra v modrom a Malori je taktiež lídrom klasifikácie do 25 rokov.

Zatiaľ čo si Malori s Rubianom užívali slávu na stupni víťazov, Cavendish v skupine ôsmych cyklistov tvrdo pracoval, aby náhodou nedostal limit. Poctivo striedal a mysľou si obhrýzal nechty. Jeho veľký súper Tyler Farrar dokonca 30 km pred cieľom odstúpil. Cav to stihol, jeho skupina nakoniec stratila obrovitánskych 33:12.

Superfavoriti dnes viac-menej vyčkávali a záujem pracovať na čele pelotónu mal len Liquigas a Astana. Uvidíme či sa zajtra dokáže Malori udržať v ružovom, v prípade jeho zaváhania sa ochotne prezlečie Golaš, Rubiano alebo Hesjedal. Veľmi dobrých 36 sekúnd stráca Rodríguez.

1.RUBIANO Angel ANDRONI GIOCATTOLI 5h 38' 30''

2.MALORI Adriano LAMPRE - ISD + 01' 10''

3.GOLAŠ Michal OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 01' 10''

4.DJAČENKO Alexander ASTANA PRO TEAM + 01' 10''

5.BENEDETTI Cesare TEAM NETAPP + 01' 10''

6.IMPEY Daryl ORICA GREENEDGE + 01' 51''

112.VELITS Martin OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 10' 39''

Zdroj: http://cycling-info.sk/

Diskusia