7. etapa Giro d'Italia pre Tiralonga - bikepoint.sk

7. etapa Giro d'Italia pre Tiralonga

vložené 12. 05. 2012 o 19:46

Rozdiely medzi vrchármi a šprintérmi jasne ukázala šiesta etapa, tá siedma už mohla rozčleniť aj vrchárov. Pozornosť sa sústredila najmä na celkového lídra Maloriho a taktiku Lampre, ktoré chránenie mladého časovkára určite nepredpokladalo. Hladných po ružovom drese bolo množstvo cyklistov. Z Top favoritov mal k nemu najbližšie Rodríguez, no stúpanie Rocca di Cambio v závere nebolo až tak pudké, aby El Puritovi vyhovovalo. Šancu mal najmä Ryder Hesjedal, ktorému stačilo pokojne vyčkávať medzi horolezcami a nikde nechýbať.

Miernym prekvapením bol málo početný únik siedmej etapy. Očakávali sme zaujímavé mená s pokusom o etapové víťazstvo, no zostava Fumiyuki Beppu (GreenEdge), Reto Hollenstein (NetaApp), Mateo Rabottini (Farnese Vini) a Mirko Selvaggi (Vacansoleil) tak rozhodne nevyzerala. Mohla však ťažiť z podcenenia. A tak to aj priebežne vyzeralo. Na 88. kilometri etapy mali náskok deväť minút.

V prvej polovici etapy prišlo pelotón navštíviť aj prvé odstúpenie dňa. Vzdal to Giannni Meersman (Lotto), ktorý rozšíril menoslov včerajších šprintérov, ktorí Giro opustili (Hushovd, Feillu, Farrar). Ako ste si mohli prečítať na našej titulnej stránke, najťažsí osud včera postihol Pabla Lastrasa. Španielovi napočítali päť zlomenín a prvá polovica sezóny sa pre neho skončila.

Prvou vrchárskou prémiou prešiel únik bez problémov s náskokom ôsmych minút a ten platil ešte aj 85 km pred cieľom. Žiadny z týchto cyklistov nebol vysoko v celkovom poradí a nepredstavoval hrozbu. Dalo sa však očakávať, že elitní vrchári záverečných 19 kilometrov pôjdu možno aj dvakrát rýchlejšie než unavený únik, takže medzera sa bude rýchlo znižovať.

Tempo balíka kontrolovali jazdci Lampre, Kaťuše a Liquigasu. Kvarteto na čele sa približovalo systémom minúta na desať kilometrov. Rýchlosť etapy nebola nijako závratná a bolo jasné, že pôvodný plán, cieľ o 17:15, sa určite nestihne. Ticho pred búrkou vyrcholilo po 16tej hodine, keď sa pelotón hromadne občerstvoval a únik mal stále slušné šance. 35 km pred cieľom mal náskok päť minút. Potom to už však začalo prudko klesať. Na začiatku záverečného stúpania bola strata pelotónu iba dve minúty. Giro 2012 konečne začalo!

Najbojovnejším borcom v úniku bol Rabottini, ktorý sa rozhodol skúšať šťastie v záverečnom kopci sám. Z pelotónu ako prvý atakoval Stefano Pirazzi z Colnaga a Taliana nasledoval ďalší domáci borec Valerio Agnoli z Liquigasu. To vyzeralo na premyslený ťah zelených. Medzi tým sa vzdal šancí na udržanie ružovej Malori. 12 km pred páskou sme mali na čele trojicu Rabottini (Farnese), Pirazzi (Colnago) a Herrada (Movistar). Za nimi šla ďalšia trojica, a to Agnoli (Liquigas), Santaromita (BMC) a Petrov (Lampre). Všetko to bolo s malými odstupmi.

Päť km pred vrcholom stúpania a dnešnej etapy boli v čele Pirazzi s Herradom, Rabottini už nemal síl a prepadol sa. Dvojica na čele mala 25-sekundový náskok na malý pelotón, či skupinu favoritov, ktorá ostatné úniky pohltila. V závere to ozaj bolo iba pre vrchárov a nakoniec aj Pirazzi s Herradom museli upustiť myšlienky na víťazstvo. V samom závere atakoval Michele Scarponi s Paolom Tiralongom a domáci fanúšikovia šaleli. Víťazstvo si napokon vybojoval Tiralongo. Za nimi finišoval na tretej pozícii Fränk Schleck. Bonifikácie (20s, 12s, 8s) teda brali pretekári, ktorí v časovkách stratili a pre dramatizáciu pretekov teda iba výborné správy...

Favoriti sa dnes držali pospolu a výhodu získali prakticky iba prví traja, ktorým pomohli bonifikácie. Rozostupy boli minimálne. Do ružového sa teda dostal cyklista, ktorý bol z favoritov k nemu najbližšie, a teda Ryder Hesjedal. Celkové poradie aspoň vytriedilo zrná od pliev a v Top 10 sú už po väčšine najväčší favoriti. Zajtra je na programe veľmi podobná etapa a uvidíme či aj ona zamieša poradím.

1.TIRALONGO Paolo ASTANA PRO TEAM 5h 51' 03''

2.SCARPONI Michele LAMPRE - ISD + 00' 00''

3.SCHLECK Fränk RADIOSHACK-NISSAN-TREK + 00' 03''

4.RODRÍGUEZ Joaquím KATUSHA TEAM + 00' 03''

5.HESJEDAL Ryder GARMIN-BARRACUDA + 00' 05''

6.POZZOVIVO Domenico COLNAGO - CSF INOX + 00' 09''

7.MORENO Daniel KATUSHA TEAM + 00' 09''

8.BASSO Ivan LIQUIGAS-CANNONDALE + 00' 11''

18.KREUZIGER Roman ASTANA PRO TEAM + 00' 11''

? VELITS Martin OMEGA PHARMA - QUICK-STEP ?

Zdroj: http://cycling-info.sk/

Diskusia