8. etapa TdF 2012 odmenou pre FDJ - bikepoint.sk

8. etapa TdF 2012 odmenou pre FDJ

vložené 08. 07. 2012 o 19:39

Etapa s poradovým číslom osem sa začala veľmi bláznivo, od samého začiatku sa rôzni cyklisti, vrátane Petra Velitsa, pokúšali ujsť z hlavného balíka. Boli to veľmi početné skupinky. Skúsený pelotón však nedovolil dlhé kilometre vytvoriť únik jazdcom, ktorí strácali len pár minút. Predsa len Wigginsovo Sky si uvedomovalo možnú hrozbu straty žltého trička.

Uniknúť sa nepodarilo Ani Chavanelovi, Rollandovi či iným aktívnym, no pre pelotón nebezpečným cyklistom. Odstup skupinky, v ktorej bol na začiatku Velits bol stále pod hranicou jednej minúty, vtedy sa išlo ukrutným tempom. Iba 157,5 km dlhá etapa bola rozbehnutá od prvých kilometrov veľmi svižnými pracantami najmä z tímu Sky či Liquigas. Výborne od začiatku pracoval aj Peter Sagan.

Ako najväčší a hlavný únik sme mohli označiť početnú skupinu, ktorá bola v tomto zložení: Moinard, Gallopin, Voigt, Kern, Hoogerland, Izaguirre, Marzano, Nerz, Peraud, Kadri, Moncoutie, Jeandesboz, Valls Ferri, Vorganov, Pinot, Kruiswijk, Kiriyienka, Sorensen, Kisierlovski a Weening. 80 kilometrov pred cieľom boli v popredí Jeremy Roy a Fredrik Kessiakof. Teda pomerne silná dvojica. Táto dvojica mala po dvoch stúpaniach náskok 40 sekúnd, na pelotón dokonca 2:25. Stále to však nebol taký náskok, ktorý by im dodával potrebné sebavedomie.

70 km pred cieľom etapy mali prví dvaja pretekári náskok pred pelotónom 3:30. Pelotón v tom čase oddychoval, pretože svoju úlohu na začiatku etapy splnil. Chavanel bol i dnes veľmi aktívny a neustále sa pokúšal dostať do nejakého úniku. Roy a Kressiakof pracovali konštantne a poctivo, odstup od prenasledovateľov bol 50 sekúnd a pred balíkom mali 3 minúty.

Pred etapou hovoril 0eter Sagan o eventuálnej šanci, ak bude dostihnutý únik. Záver je veľmi vlnitý a neďaleko pred cieľom je kopec, s ktorým sa vysporiadali cyklisti. Očakávať sme mohli veľké nástupy, ktoré však nemusel zakaždým pelotón kontrolovať.

60 km pred koncom etapy bol náskok vedúcej dvojky stále rovnaký: 3:10. V druhej skupinke však jazdci neustále nastupovali a pomaly sa doťahovali na lídersku dvojku. Zdalo sa, že má pelotón všetko pod kontrolou. Z pôvodnej štrnástčlennej skupinky postupne nastupovali cyklisti a napokon sa 55 km pred cieľom vyformovala vedúca sedmička.

55 km pred cieľom bola na programe aj šprintérska prémia, kedže však pelotón nejavil záujem dostihnuť unikajúcich jazdcov pred prémiou, body si rozdelili cyklisti z úniku. Prémiu teda vyhral dnes veľmi agilný a skúsený Kessiakof, ktorý sa po prémii vydal aj do samostatného úniku. Sagan si tak nepripísal žiaden bod.

Na cyklistov tak čakali ešte dva záverečné kopce, ktoré rozhodli o víťazovi dnešnej etapy. Boli to také menšie strmé kopce. Uprchlíci na čele s Kessiakovom mali náskok 3:30, ba dokonca Kessiakof išiel vynikajúco a pred 13 člennou prenasledujúcou skupinou mal náskok 1:10. posledné dva kopce boli však veľmi ťažké, s veľkými sklonmi, a tak sme mohli očakávať pred nimi, že veľa jazdcov sa pokúsi o atak tesne pred koncom posledného kopca. Eventuálna možnosť bola aj tá, že bude špurtovať malá skupinka, ktorá bude na vrchole v popredí.

30 km pred cieľom vynikajúco začal pracovať Liquigas pre Nibaliho, na poslednom mieste za Nibalim bol na čele pelotónu aj Peter Sagan a v tom čase vyzeral veľmi dobre a svižne. Zdalo sa, že by Liquigas mohol niečo vytvoriť a skúsiť. Náskok pred pelotónom mal Kessiakof 3:30 a to bolo v čase, kedy pretekári začali stúpať na predposledný vrchol dnešnej etapy.

Hlavný balík išiel veľmi rýchle tempo po méte 30 km pred cieľom, favoriti vedeli, že skúsiť to treba a že na vrchole bude do cieľa zostávať iba 16 km. Na vrchole stúpania bol prvý vynikajúco jazdiaci Fredrik Kessiakof. Na tej méte mal pred pelotónom náskok 3:30. Zoskupenie Liquigasu pracovalo na jednotku. Druhí na vrchole boli Gallopin a Pinot, tí strácali 58 sekúnd na Kessiakofa.

20 km pred koncom etapy mal Kessiakof náskok stále 3:20 a veľmi dobré šance pred posledným stúpaním. Fredrik išiel aj posledný kopec vynikajúco, približne v polovici stúpania mal náskok tesne pod tri minúty. Po kilometri sa skončili aj šance Petra Sagana, v tom čase nastavili vysoké tempo jazdci Lotta. Asi 700m pred cieľom dostihol Kessiakofa Pinot, ten išiel oveľa ľahšie a mal nakročené k víťazstvu. Víťazstvo na horskej prémii si teda vzal pre seba Pinot, druhý bol Kessiakof a tretí skonči Gallopin.

Asi 1 km pod vrcholom sa oddelili favoriti - v skupinke ostali: Nibali, Evans, Wiggins, Froome, Menšov a Van den Broeck. V zjazde skúšal najviac šťastia Nibali, ktorý sa snažil odtrhnúť. Pinot mal náskok pred Kessiakofom 15 sekúnd a pred skupinkou, kde boli favoriti viac ako minútu. 5 km pred cieľom mal teda Pinot najväčšie šance na víťazstvo v dnešnej etape. 40 sekúnd a štyri záverečné kilometre. Odskočiť sa pokúsil i Vanderbroeck či Evans. Wiggins a spol si to však postrážili.

Vyhral teda Pinot, ktorý si ušetril najviac síl na záver a zvíťazil s viac-sekundovým náskokom. Za ním prišla skupinka s favoritmi, kde si po druhé miesto zašpurtoval Evans. Peter Velits dnes skončil v tretej skupinke na 28. mieste so stratou dvoch minút na favoritov. Peter Sagan prišiel asi v piatej skupinke so stratou 4:58. Dnes to teda nebolo pre neho, kedže na poslednom kopci sa útočilo až príliš.

V celkovom poradí došlo k zaujímavým zmenám v Top 10, zo štvrtej priečky sa porúčal Taaramae a tiež žiaľ Sánchez, ktorý spadol dnes v druhej hodine pretekov a zlomil si ľavú kľúčnu kosť. Už na 6. priečku sa vyšplhal Froome. Peter Velits poskočil o sedem miest vyššie, no narástla mu strata už na 6:45, a to ešte pred kopcami. Zajtra je časovka, a tam určite môžeme očakávať zmeny v celkovom poradí.

 

1.PINOT Thibaut FDJ - BIG MAT 3h 56' 10''

2.EVANS Cadel BMC RACING TEAM + 00' 26''

3.GALLOPIN Tony RADIOSHACK-NISSAN-TREK + 00' 26''ň

4.NIBALI Vincenzo LIQUIGAS-CANNONDALE + 00' 26''

5.WIGGINS Bradley SKY PROCYCLING + 00' 26''

6.VAN DEN BROECK Jurgen LOTTO BELISOL TEAM + 00' 26''

7.FROOME Chris SKY PROCYCLING + 00' 26''

8.MENŠOV Denis KATUSHA TEAM + 00' 26''

9.ZUBELDIA Haimar RADIOSHACK-NISSAN-TREK + 00' 26''

10.SCHLECK Fränk RADIOSHACK-NISSAN-TREK + 00' 30''

11.HORNER Chris RADIOSHACK-NISSAN-TREK + 00' 30''

12.KESSIAKOFF Fredrik ASTANA PRO TEAM + 00' 47''

28.VELITS Peter OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 02' 31''

55.SAGAN Peter LIQUIGAS-CANNONDALE + 04' 58''

134.VELITS Martin OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 16' 41''

 

ZDROJ: http://cycling-info.sk/

Diskusia